lasser


lasser 1.0

iemand die door druk of verhitting materialen van metaal aan elkaar verbindt; iemand die laswerk verricht; iemand die last; ook: het beroep van lasser

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een lasser…

is een arbeider; is een persoon

  • [Deskundigheid of vaardigheid] heeft een relevante beroepsopleiding gevolgd
  • [Activiteit of handeling] verbindt door druk of verhitting materialen van metaal aan elkaar; verricht laswerk; last

    Algemene voorbeelden


    Bij laswerkzaamheden moeten de lasser en personen in zijn omgeving beschermd worden tegen schadelijke emissies.

    http://www.pmgroup.be/met/artikels/MET42n11.htm

    Alhoewel voor het booglassen met elektroden relatief eenvoudige apparatuur nodig is, is het toch van belang dat de lasser de apparatuur vakkundig kan bedienen en voldoende kennis heeft van de eigenschappen van de installatie. Dit met het oog op het goed uitvoeren van de lasvoorschriften voor het betreffende werk en uiteraard ook om veilig te kunnen werken.

    http://www.pmgroup.be/met/artikels/MET42n11.htm

    Er kunnen studies gevolgd worden die de interesse van de cliënt hebben of die passen bij zijn werkervaringsplaats, zoals een opleiding tot lasser, een opleiding tot vakbekwaam drukker in het grafisch centrum of zelfs een universitaire studie.

    http://www.dehoop.org/,

    In de werkhallen was het een verschrikkelijke herrie. De wals- en snijmachines, draaibanken, transportbanden, kranen, robots en heftrucks werden opgestart. Overal stonden elektriciens, metaalbewerkers en lassers met elkaar het ochtendnieuws te bespreken en een laatste zware te draaien voor ze aan de slag gingen.

    De lift: naar het filmscenario van Dick Maas, Gerben Hellinga,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • lassen
    • verhitten

    Het was donderdagochtend en ze lag bewegingloos in bed. Ze had ook pijn wanneer ze stillag. Zoveel pijn dat het leek of haar onderrug aan de matras werd gelast door een lasser die zijn metaal continu bleef verhitten.

    Blauwbaard, Pauline Slot,

    met koppelwerkwoord


    • lasser worden

    Hij was oorspronkelijk schilder, werd daarna lasser in de hoogovens en dient nu de bedrijfsbrandweer.

    NRC,

    High-tech-bedrijven actief in bijvoorbeeld de informatica- of communicatiesector staan hoog aangeschreven terwijl vele solide bedrijven actief in "klassieke" sectoren onvoldoende aan bod komen. Ook ouders dragen hierin een verantwoordelijkheid. Het staat beter dat zoonlief een informaticafreak is of een elektronicus dan dat hij volop interesse vertoont voor de activiteiten van een klassieke elektricien. Laat staan dat hij lasser zou worden.

    http://www.verdonckpersoneel.com/stimulustekst.html

    Er was voor mij geen werk meer. De smederij van de twee broers werd omgebouwd, er kwamen allerlei machines. Voortaan zou er alleen nog maar elektrisch gelast worden. Dat was de toekomst voor de smederijen. Ze zouden mij het ambacht niet kunnen leren, tenzij ik lasser wilde worden.

    De Hunnen. Dl. 3: Vrede, Jan Cremer,

    met adjectief ervoor


    • een goede lasser

    Jongelui vinden werk waarbij ze vuile handen krijgen te min. Ze willen een bureaujob. 't Is ongelofelijk, want een goede lasser verdient bij ons veel meer dan een bediende.

    De Standaard,

    met adjectivisch voltooid deelwoord


    • een gediplomeerd lasser
    • een geschoold lasser
    • een (goed) opgeleide lasser
    • gespecialiseerde lassers

    Dat de kritiek van de twee jongens zich vooral op de Arbeidsvoorziening richt, is niet zo vreemd. Abdel staat al tien jaar ingeschreven, waarvan vijf jaar als gediplomeerd lasser. Toch heeft hij nog maar twee maanden voor het arbeidsbureau gewerkt.

    Meppeler Courant,

    MlG-lassen werkt alleen goed als er een goed opgeleide lasser achter de machine staat, die alles weet van de verschillende materiaaldiktes, de lasstanden, de juiste instelling enzovoort.

    http://users.pandora.be/on4aek/7de%20specialisatiejaar%20lassen/lasprocessen1.htm

    András Kiszely-Papp maakte als geschoold lasser ijzeren stoelen.

    De Standaard,

    Bij een grote onderhoudsbeurt, de zogenaamde shut down, leggen chemiebedrijven hun installaties stil. Onderaannemers schakelen dan koppelbazen in om de duur van shut down zo kort mogelijk te houden. De koppelbazen hebben altijd gespecialiseerde lassers, pijpfitters en isoleerders in voorraad.

    De Standaard,

    voorafgegaan door als


    • als lasser

    Suzie was altijd een wilde meid geweest, niet te houwen en later was ze toch netjes getrouwd met Bertus, een stille jongen die als lasser werkte bij de tram.

    Een soort Engeland, Robert Anker,

    Luc Noë (43, vader van 2 kinderen) heeft 23 jaar voor Renault gewerkt. Ook gestart als lasser, geëindigd als plaatslager. "De blutsen eruit slaan." Nu zitten ze zelf met de blutsen. Vier broers in de bloei van hun leven. Renault heeft hen niet meer nodig.

    De Standaard,

    Terwijl rechercheurs in witte pakken de achtertuin van het huis van de verdachte onder de loep nemen, staan in de straat groepjes mensen met elkaar te praten. Zij weten te melden dat Jan H. afkomstig is uit Zandvoort, werkzaam was als lasser bij een grootmetaalbedrijf in de regio Nijmegen.

    De Telegraaf,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen