lastpost


lastpost 1.0

((vooral) in Nederland)

iemand die lastig is of als lastig ervaren wordt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een lastpost…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is lastig of wordt als lastig ervaren; is ambetant of wordt als ambetant ervaren
  • [Waardering] wordt niet erg gewaardeerd

    Algemene voorbeelden


    Als jongen was hij een lastpost, ongezeglijk, brutaal, een 'brandal', die met ongewenste vrienden de stad onveilig maakte en op avontuur ging in het bergland van de Preanger.

    Sleuteloog, Hella S. Haasse,

    De leerkracht is niet van plan zich door Jan op zijn kop te laten zitten... Bij de minste beweging krijgt Jan al de volle lading: 'Jij gaat dit jaar de klas niet op stelten zetten, jongen. Lastposten kan ik hier missen.'

    http://docent.hogent.be/~dh673/psych-socia.doc

    Advocaten zijn voor de belastingadministratie altijd al lastposten geweest.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een notoire lastpost
    • een vervelende lastpost

    Ecolo-kamerlid Philippe Dallons loopt over naar de Parti Socialiste. De Franstalige Groenen zeggen blij te zijn dat ze een vervelende lastpost kwijt zijn.

    De Standaard,

    Nadat Reinigert via zijn advokaat heeft laten onderzoeken of hij het geld dat de broers via hun rekening-courant aan TCR hebben onttrokken via een of andere procedure kan laten terugvorderen, krijgt hij van de broers zijn ontslag. De Langebergs beschouwen hun 'redder' Reinigert op dat moment als een notoire lastpost.

    NRC,

    Zo zou de ontvanger telefoontjes vanaf bepaalde nummers kunnen weren: handig voor wie zijn ex niet te woord wil staan of voor bedrijven die een notoire lastpost even niet aan de lijn willen hebben.

    NRC,

    voorafgegaan door als


    • als een lastpost ervaren
    • als lastposten beschouwen
    • zich als een lastpost voelen

    Lode Willems, oud-kabinetschef van Willy Claes, verhuist van Genève naar Londen waar hij Prosper Thuysbaert aflost [...]. Londen wordt voor hem een zware opdracht: de Britten beschouwen de Belgen als lastposten omwille van hun pro-Europese houding.

    De Standaard,

    In een land waar men de duisternis boven het licht stelt, waar men meer van geheimzinnigheid dan van nuchterheid houdt en waar men de geest van onderworpenheid huldigt daar is geen plaats voor kritiek; daar wordt de criticus als een lastpost en een stoorzender ervaren.

    De Standaard,

    Maar deze mensen worden door de stedelingen beschouwd als lastposten, straatbevuilers, onbeschofterikken die bussen en metro's overladen met hun bagage.

    De Standaard,

    Tegenwoordig, aldus dominee Goud, is euthanasie niet langer aan de stervensfase gebonden [...]. Goud vreest dat hierdoor de eerbied en het respect voor het leven worden aangetast, terwijl deze eerbied nu juist "het leidende principe voor álle handelen zou moeten zijn en aan geen enkel ander beginsel ondergeschikt mag worden gemaakt. Gebeurt dat toch, dan is dat vooral erg bedreigend voor zwakke, oude, zieke of gestoorde mensen. Die zouden zichzelf dan als overtollig of als lastpost kunnen gaan voelen".

    NRC,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • lasposten en dissidenten

    Theologie die de verschillen aanscherpt is buitengewoon lastig, .... net zoals de profeten lastposten en dissidenten waren, omdat ze telkens weer terugriepen naar het onopgeefbare oer-gebeuren van de Joodse religie, wanneer koningen en machthebbers en anderen het tot een 'systeem' probeerden om te vormen om het hanteerbaar te maken: een religieus-politiek-economisch geheel.

    http://home.tiscali.be/wursten/postprot.htm

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    lastpost 1.1

    ((vooral) in Nederland)

    organisatie of zaak die lastig is of als lastig ervaren wordt

    Betekenisbetrekking


    metonymie
    Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een lastpost…

    is een organisatie

    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is lastig of wordt als lastig ervaren

      Algemene voorbeelden


      Twee lastposten voor ruimtetelescopen, de aarde en de zon, staan vanop L2 gezien altijd in dezelfde richting, zodat ze gemakkelijk allebei tegelijk achter het beschermingsschild te verbergen zijn.

      De Standaard,

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • een bemoeizieke lastpost

      Zij hebben de Belgische staat in het verleden al te gemakkelijk gedoodverfd als een bemoeizieke lastpost.

      De Standaard,