laudatio


laudatio 1.0

(formeel)

redevoering bij plechtige gelegenheden zoals een academische promotie, een huldiging of een prijsuitreiking, waarin men de prestaties en verdienstelijkheid van iemand prijst

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een laudatio…

is een toespraak; is een taaluiting

  • [Onstoffelijke inhoud] heeft betrekking op de prestaties en verdienstelijkheid van iemand
  • [Omstandigheid] wordt gehouden bij plechtige gelegenheden, zoals de toekenning van een doctorsgraad, een huldiging of prijsuitreiking

    Algemene voorbeelden


    'DE debilisering van DE westerse cultuur is op gang gebracht,' beweerde Jozef Deleu met veel aplomb in zijn laudatio bij de uitreiking van de André Demedts-prijs aan Gaston Durnez, eind 1986.

    Cultuur is oorlog, Leo de Haes,

    Ik verliet dus de VU en de WdW, ging in Utrecht werken, promoveerde in Leiden. Bij de laudatio zei één van mijn promotores (afkomstig uit een echt VU-geslacht) dat zo'n proefschrift aan de VU niet mogelijk was geweest.

    http://www.bezinningscentrum.nl/indemarge/ssi_indemarge/pdf_indemarge_hor/marge397.pdf

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • de laudatio uitspreken

    Zelden heeft een centrale bankier zo'n geloofwaardigheid opgebouwd als Greenspan [...]. Dit weekeinde woont hij in Bazel de maandelijkse vergadering van de gouverneurs van de centrale banken bij, waarna hij maandagavond met Alfons Verplaetse naar Brussel komt. De dag daarop gaat de academische overheid samen met hem de Leuvense burgemeester begroeten, waarna [...] prof. Theo Peeters de laudatio uitspreekt [...]. De Leuvense eredoctoraten worden doorgaans op Lichtmis (2 februari) uitgereikt, maar het is niet de eerste keer dat van die datum wordt afgeweken.

    De Standaard,