lawineairbag


lawineairbag 1.0

afbeelding

Bron: User:Nolispanmo
( CC BY-SA 3.0 )

(sport en recreatie; neologisme. Vaak in niet-correcte spelling aangetroffen.)

rugzak voor wintersporters die zich buiten de gezekerde pistes begeven, met daarin een systeem dat bestaat uit twee grote airbags, die met lucht gevuld worden als de gebruiker aan een hendel trekt, waardoor de door een lawine overvallen wintersporter als het ware boven op de sneeuw komt te liggen en er niet onder bedolven wordt; lawinerugzak

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een lawineairbag…

is een airbag

      Hoofdsemagram: airbag


      Algemene voorbeelden


      Een lawineairbag is letterlijk een in een rugzak ingebouwde airbag. Iemand met zulk een rugzak zal indien hij in een lawine terechtkomt zelf de airbag activeren (vergelijk dit met het trekken aan een lus of hendel om een parachute te openen) en vervolgens aan de bovenzijde van de lawine worden meegesleurd.

      http://www.snownet.be/article.php?mode=view&id=3&type=article,

      Een lawine-airbag is een in een rugzak geïntegreerd systeem dat door wintersporters buiten de gezekerde pisten wordt gebruikt om bedelving door een lawine te voorkomen. Het systeem bestaat uit twee grote airbags, die door een persluchtpatroon worden gevuld indien de gebruiker aan een hendel trekt die aan de schouderband van de rugzak is bevestigd.

      http://nl.wikipedia.org/wiki/Airbag

      Als je van plan bent om deze winter off-piste te gaan skiën of snowboarden dan heb je eigenlijk wel een lawine airbag nodig. Deze airbags worden ook steeds beter.

      http://www.elkedagvakantie.nl/index.php/2015/nieuwe-lawine-airbag-opgeblazen-4-seconden/,

      Naast de lawinedrieëenheid wint de lawine airbag, in Nederland ook wel 'plofzak' genoemd, aan populariteit. Deze rugzakken worden ondertussen door verschillende merken gemaakt (o.a. snowpulse/mammut, ABS en BCA). Al deze rugzakken gebruiken hetzelfde principe: Een skiër die in een lawine komt trekt aan een hendel en daardoor worden de airbags geactiveerd en opgeblazen.

      http://www.wintersporters.nl/wiki/lawine-airbag

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectivisch voltooid deelwoord


      • geïntegreerde lawineairbag

      Snowpulse ontwikkelt rugzakken met geïntegreerde lawine airbag. Onze producten verhogen de overlevingskansen bij lawines aanzienlijk.

      http://www.snowpulse.nl/

      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2003