lentenachtevening


lentenachtevening 1.0

(wetenschap; natuurkunde en astronomie)

astronomisch verschijnsel dat jaarlijks plaatsvindt rond 21 maart wanneer de zon loodrecht boven de evenaar staat, het noordelijk en zuidelijk halfrond van de aarde evenveel zonlicht ontvangen en dag en nacht in de hele wereld even lang duren

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een lentenachtevening…

is een nachtevening; is een verschijnsel

  • [Tijd] doet zich voor rond 21 maart, wanneer dag en nacht elk 12 uur duren op het noordelijk en zuidelijk halfrond
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] vindt plaats door de baan van de aarde rond de zon en de schuine stand van de aardas, waardoor de zon rond 21 maart loodrecht boven de evenaar staat

    Algemene voorbeelden


    Kenmerken van de nachteveningen. Kenmerk: Waar op aarde (op welke breedte) vallen de zonnestralen loodrecht in? Lentenachtevening: op de evenaar. Herfstnachtevening: op de evenaar. Kenmerk: Welk halfrond krijgt het meeste zonnestraling? Lentenachtevening, herfstnachtevening: beide evenveel. Kenmerk: Wat is kenmerkend aan de duur van de dag ten noorden van de noordpoolcirkel? Lentenachtevening: 12 uur. Herfstnachtevening: 12 uur. Kenmerk: Wat is kenmerkend aan de duur van de dag ten zuiden van de zuidpoolcirkel? Lentenachtevening: 12 uur. Herfstnachtevening: 12 uur.

    http://aardrijkskunde.dbz.be/graad3/kosmografie/4_de_bewegingen_van_de_aarde_in_het_zonnestelsel_aardrevolutie_verbetering.html,

    Kenmerken van de nachteveningen [...]. Kenmerk: Wanneer valt de eerstvolgende nachtevening (equinox) van dit type? Lentenachtevening: 20 maart 2008. Herfstnachtevening: 22 september 2008. Kenmerk: Hoeveel uren daglicht (tijdsduur tussen zonsopkomst en zonsondergang) zijn er op 60 °NB? Lentenachtevening: 12 uur. Herfstnachtevening: 12 uur. Kenmerk: Waar duurt de nacht precies 12 uur? Lentenachtevening: overal. Herfstnachtevening: overal.

    http://aardrijkskunde.dbz.be/graad3/kosmografie/4_de_bewegingen_van_de_aarde_in_het_zonnestelsel_aardrevolutie_verbetering.html,

    Lentenachtevening. Lente! Iedereen voelt het, maar waarom begon nu uitgerekend gisteren (20 maart) de lente? Wel, de eerste dag van de lente is een speciale dag: overal op aarde duurt de dag twaalf uur en de nacht twaalf uur [...]. De oorzaak van deze evenredige belichting is dat het noordelijk en het zuidelijk halfrond in gelijke mate naar de zon gekeerd staan. Deze 'twaalf uur nacht' houdt geen rekening met de breking van het licht door de atmosfeer [...]. Het noordelijk halfrond zal tot 20 juni elke dag meer en meer licht ontvangen. Dat effect is al op de figuur te zien (het screenshot werd gemaakt op 21 maart, één dag na het begin van de lente): de dag duurt al iets langer dan twaalf uur in het hoge noorden. Wat ook opvalt is dat bij het begin van de lente de zonnestralen 's middags loodrecht invallen op de evenaar. In de komende maanden schuift de positie van loodrechte inval meer en meer naar de kreeftskeerkring op.

    http://visueleaardrijkskunde.wordpress.com/tag/lentenachtevening/,

    Het feest wordt in onder meer Iran (Perzië), Azerbeidzjan en Afghanistan gevierd op de dag van de lentenachtevening, als de zon pal boven de evenaar staat. In Europa is dat het begin van de lente. In de genoemde landen is Noroez het grootste feest van het jaar.

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Noroez,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    lentenachtevening 1.1

    (wetenschap; natuurkunde en astronomie)

    het ogenblik of de dag waarop, dan wel de korte periode waarin het verschijnsel van de lentenachtevening plaatsvindt

    Betekenisbetrekking


    metonymie
    Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een lentenachtevening…

    is een nachtevening; is een periode; is een tijdstip

        Algemene voorbeelden


        Winter: begint met de winterzonnewende, eindigt met de lentenachtevening. Lente: begint met de lentenachtevening, eindigt met de zomerzonnewende. Zomer: begint met de zomerzonnewende, eindigt met de herfstnachtevening. Herfst: begint met de herfstnachtevening, eindigt met de winterzonnewende.

        http://www.begeleidzelfstandigleren.com/aardrijkskunde/vijfdes/kosmografie/4_de_bewegingen_van_de_aarde_in_het_zonnestelsel_aardrevolutie_verbetering.html,

        's Middags (UT + 1 uur = Belgische wintertijd: 13 uur) bereikt de Zon de hoogte van 39°05' boven de horizon. Men spreekt dan van lentenachtevening, daar, volgens de zonnestand, dag en nacht theoretisch even lang duren. Maar de Zon is niet puntvormig en de Aarde is door een dampkring omringd, die de lichtstralen zo breekt, dat we 15 minuten langer daglicht dan duisternis hebben. Hetzelfde geldt voor 23 september, de herfstnachtevening. Dan duikt de Zon van positieve naar negatieve waarden tov de evenaar.

        http://mollet-cornelis.be/mira/MIRA_Ceti/Nr%202004-1%20%28januari-maart%29.pdf,

        Volgens de kerkelijke leer valt Pasen op de eerste zondag volgend op de eerste volle maan na de lentenachtevening (tijdstip in het voorjaar, 20 of 21 maart waarop de dag en de nacht even lang zijn).

        http://www.natuurenwetenschap.be/publicaties/Wiskunde/schrikkeljaar.htm,

        De lentenachtevening is het moment waarop in maart de zon de evenaar passeert van het zuidelijke naar het noordelijke halfrond. Dag en nacht duren dan ongeveer even lang. De datum is rond 21/22 maart. De herfstnachtevening is het moment in september, dat de zon de evenaar passeert van het noordelijk halfrond naar het zuidelijk halfrond. Dag en nacht duren dan ongeveer even lang. De datum is zo rond 21/22 september.

        http://www.logon.org/dutch/s/p256.html,

        Reeds meer dan drieduizend jaar viert de Joodse - en later ook de Christene - gemeenschap het Paasfeest niet alleen op de sabbat die volgt op de volle maan na de lentenachtevening, maar ook gedurende "zeven dagen, waarop zij ongezuurd brood eten" (zie Exodus 12, 15).

        De Standaard,

        Het Babylonische jaar begon rond de lentenachtevening - in de maand maart.

        http://www.kerstweb.cjb.net/