levitatie


levitatie 1.0

verschijnsel of toestand waarbij iemand of iets aan de zwaartekracht wordt onttrokken en zweeft, hetzij op een natuurkundig verklaarbare, bv. magnetische wijze, hetzij naar bewering door paranormale of bovennatuurlijke krachten; onttrekking aan de zwaartekracht

Semagram (extra betekenisinformatie)


Levitatie…

is een toestand; is een verschijnsel

  • [Waarneembaarheid] is waarneembaar doordat een stoffelijke zaak of het lichaam van een mens of dier gaat zweven
  • [Ontstaan] vindt plaats door onttrekking aan de zwaartekracht
  • [Oorzaak] wordt veroorzaakt door natuurkundige, bv. magnetische krachten of naar bewering op paranormale of bovennatuurlijke wijze

    Algemene voorbeelden


    In het Centrum voor Psychotronische Studies en Onderzoeken (CPSO) weten ze wel raad met dit soort verschijnselen. Psychotronica is een eerder neutrale term voor de meer gebruikte benaming voor parapsychologie, de wetenschap die paranormale (letterlijk "naast, buiten het normale") fenomenen bestudeert zoals levitaties (zweven), buitenzintuiglijke waarnemingen, bijzondere genezingen enz.

    Gazet van Antwerpen,

    Van de andere kant krijgt men de indruk, dat Jezus een soort vermomming heeft aangenomen [...]. Als Hij zich aan de Emmaüsgangers openbaart, doet Hij dit door een sacramenteel gebaar, het breken van het brood [...]. Hij schijnt in een toestand van mogelijke levitatie te verkeren, en deze zal werkelijkheid worden op het uiteindelijke ogenblik van de hemelvaart. Hij schijnt reeds een bestaan te leiden, waaraan gewichtloosheid inherent is, en alleen door een wilsact op aarde te blijven.

    http://users.pandora.be/dirk.viaene/geloof6.htm,

    In Hogwart, de toverschool, zal Harry de volgende 10 maanden verblijven. De kunst der levitatie, bezemvliegen, bezweringen en toverdranken zijn enkele van zijn hoofdvakken.

    http://www.kutsite.com/recensie/

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • magnetische levitatie

    Met de bestaande magneten zijn de afgelopen jaren ook enkele opvallende experimenten gedaan. Het meest tot de verbeelding sprekend was magnetische levitatie. In een veld van 20 tesla blijkt de diamagnetische kracht in veel materialen voldoende sterk om de zwaartekracht te compenseren. Een zwevende kikker was indertijd het spectaculairste voorbeeld van dit verschijnsel.

    http://www.hfml.ru.nl/dutchinfo.shtml,

    in voorzetselgroep


    • in levitatie
    • in opperste levitatie

    Zodra Arthurs secretaresse de eerste noten van het liedje tokkelde, sloot ze haar ogen en rekte haar lichaam hemelwaarts alsof ze elk ogenblik hun allen in levitatie zou ontstijgen.

    De kinderen van Arthur, Kristien Hemmerechts,

    Al zou God Zelve plotseling zijn bestaan laten voelen door de wanden van deze filmzaal ruw open te rijten, om met lichtlawaai en roffelstralen bijvoorbeeld een hoofdrolspeler [...] in een goudheldere sluis en in opperste levitatie langzaam omhoog te zuigen naar zijn Eeuwige Hemelscharen – dan nog zouden de critici daar nauwelijks van onder de indruk zijn.

    Het leukste jaar uit de geschiedenis van de mensheid, Ronald Giphart,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    levitatie 1.1

    hallucinatie waarbij iemand de indruk heeft dat hij zweeft; hallucinatie van te zweven

    Algemene voorbeelden


    Traag herinnert hij zich zijn levitatie van gisteravond: hoe hij ineens boven zichzelf zweefde en toen met rukjes naar het plafond bewoog waar hij bleef hangen en zichzelf in bed zag liggen.

    Een soort Engeland, Robert Anker,