lezenswaardig


lezenswaardig 1.0

( Gezegd van teksten, in het bijzonder boeken, artikelen, brieven, rapporten, verslagen e.d., en van kranten, tijdschriften of afleveringen daarvan)
waard om gelezen te worden; het lezen waard
Veel gebruikelijker dan het synoniem lezenswaard.

Algemene voorbeelden


In Trouw van woensdag 5 en maandag 10 januari stond een lezenswaardig tweeluik over geloofsopvoeding in het gezin. Centraal stond de vraag hoe ouders hun kinderen iets van het (christelijk) geloof mee kunnen geven als zij zelf niet religieus zijn of als slechts één van hen religieus is.

http://www.nieuwsberichtje.nl/tag/een-lezenswaardig/,

Wij zullen met elkaar proberen om er tenminste wat het AKC Journaal betreft weer een spetterend seizoen van te maken met veel lezenswaardige serieuze, grappige, ernstige, kritische, luchtige en belangwekkende artikelen.

http://www.discappy.nl/akc/ind_journaal.html,

Voor wie meer wil lezen over de strijd om domeinnamen bevelen wij het boekje domeinnamen.nl van Bas Kist [...] van harte aan! Niet alleen smakelijke verhalen en voorbeelden over domeinkapers, maar ook lezenswaardige adviezen en tips zijn hierin te vinden!

http://www.internetten.nl/

In een lezenswaardig artikel in Opzij van afgelopen maand met de titel "Het leger blijft een meneer", concludeert men ten onrechte dat acties zijn uitgebleven om de krijgsmacht aantrekkelijker te maken voor vrouwen.

http://www.defensievrouwennetwerk.nl/Nieuwbrieven/Nieuwsbrief%202-2002/Nieuwsbrief22002.htm,

Zijn al uw brieven waarheidsgetrouw? Vast niet. Maar dat maakt de bloemlezing van volgende week er alleen maar lezenswaardiger op, deze week wil ik nog wat randschermutselingen in mijn oorlog tegen de psych's behandelen.

Televisie, psychiaters, computers en andere griezelverhalen, Piet Grijs,

In Hollands Diep van 24 april 1976 staat een doorwrocht, lezenswaardig artikel van Jacob Groot over Herman Gorter.

Boze brieven van Bijkaart, W.F. Hermans,

Maar voor elke McDonald's zijn er twintig kwaliteitsrestaurants, voor elke Big Brother-aflevering vijftig lezenswaardige boeken.

Uitgeven in het digitale tijdperk; De oorlog om het electronische boek; Brugge 2002, Leo De Haes,

Elders in dit lezenswaardige nummer van Boekman, dat als thema de beroepsmatige kanten van het schrijverschap heeft, fileert de Tilburgse hoogleraar literatuursociologie Hugo Verdaasdonk de inaugurele redevoering van Lisa Kuitert droog en voorbeeldig.

http://www.vrijnederland.nl/vn/show/id=40422/framenoid=39914

Het is eerder ondanks, dan dankzij die theoretische dikdoenerij dat Gielen vaak tot lezenswaardige inzichten komt.

http://diagoog.localhost.be/docs/pascalgielen.doc

Nu al zijn de korte citaten met hun vertaling het lezenswaardigste deel van de hier besproken Europese leesgeschiedenis.

NRC,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • op een lezenswaardige wijze

Het is mogelijkerwijs dankzij de interesse uit mijn kinderjaren, dat voor mij antropologie altijd verbonden is gebleven met een verlangen naar een inzicht in het andere en dat andere bij voorkeur op een lezenswaardige wijze - literair is misschien een te groot woord - weergegeven.

http://casnws.scw.vu.nl/publicaties/meijers-antrolit.html,

met bijwoord


  • altijd lezenswaardig
  • beslist lezenswaardig
  • bijzonder lezenswaardig
  • buitengewoon lezenswaardig
  • erg lezenswaardig
  • nog steeds lezenswaardig
  • uiterst lezenswaardig
  • zeer lezenswaardig
  • niet lezenswaardig

Bernie Trilling en Charles Fadel – resp. Education managers bij Oracle en Cisco – schreven over hun werk in het P21-project een bijzonder lezenswaardig boek.

http://www.edublogs.be/2010/07/20/competenties-voor-de-21e-eeuw,

Rheingolds boek is een nog altijd zeer lezenswaardige klassieker. Het beschrijft minutieus, journalistiek en essayistisch de begintijd van het Internet, de scenes die eromheen cirkelden en er hun dromen wilden verwezenlijken.

http://www.xs4all.nl/~boom/boek/6rmoraal.htm,

Dus nam Franquinet het besluit om een biografie te gaan schrijven over een van zijn jeugdidolen: Jules Verne. In de jaren '40-'41 heeft hij dit werk voltooid. En hoewel het in onze ogen misschien wat oubollig is geschreven, blijft het toch een zeer lezenswaardig boek.

http://www.jules-verne.nl/franq.html,

En in haar boek, wat een bekend en buitengewoon lezenswaardig en voortreffelijk boek is, vindt men aanknopingspunten voor de antropologische achtergrond van mythevorming.

http://www.human.nl/constandse/lezingen/index.htm,

Omdat veel feiten thans niet te verifiëren zijn aan de hand van bronnen, moet de lezer het gewoon maar voor waar aannemen en is dit boek niet als een wetenschappelijk werk te beschouwen. Daarmee zeg ik niet dat het niet lezenswaardig zou zijn. Het leest makkelijk, maar de inhoud is schokkend.

http://www.stichting-promise.nl/artikelen/muziek-en-occultisme/duistere-ondertonen-van-de-popmuziek.htm

Aan de analyse van de veldslagen gaat een erg lezenswaardige inleiding vooraf die de evolutie schetst van het krijgsgebeuren in West-Europa.

De Standaard,

Professor Van Ruler, een predikant die op zijn eigen wijze steeds orthodoxer werd, heeft in een nog steeds lezenswaardig essay uit 1970 genaamd 'ultra-gereformeerd en vrijzinnig' een aantal interessante opmerkingen gemaakt.

http://www.vrijzinnigdelft.nl/lezing_pkn.htm,

De dood van het NVT - om het gelijknamige en nog steeds lezenswaardige boekje van Georges Adé over de teloorgang van het Nieuw Vlaams Tijdschrift te citeren - staat model voor die crisis.

Paul van Ostaijens 'dynamiese' en Theo van Doesburgs 'dynamo-elektrische' esthetica; Belle en het beest; De Brakke Hond 15, Frank Hellemans,

Hoofdpersonage van deze technisch ietwat onvolkomen, maar voor het overige beslist lezenswaardige, fijnzinnig ironische roman, is immers een briljante natuurkundige, Bennett Lang, die net tot hoogleraar is benoemd aan de University of Leominster.

De Standaard,

Een mens heeft zo zijn zwakten. Ik realiseerde mij dat toen ik vandaag in de de krant het uiterst lezenswaardige opstel las van Willem B. Drees.

http://www.telebyte.nl/~janbakel/entracte/dankbaar.htm,

Wanneer je dat leest, is het begrijpelijk dat Koos van Weringh, in zijn altijd lezenswaardige kroniek in Trouw, schrijft dat "alle redevoeringen over de 20ste juli niet meer dan goedkope en vrijblijvende prietpraat zijn, uit wiens mond ze ook afkomstig zijn".

NRC,

Het tijdschrift is de afgelopen twintig jaar uitgegroeid tot een zeer lezenswaardig blad over alle mogelijke taalzaken, maar bij de harde lezerskern speelt ergernis over 'goed' en 'fout' taalgebruik nog altijd een belangrijke rol.

mailinglist Neder-L,

met werkwoord


  • lezenswaardig zijn
  • iets lezenswaardig bevinden
  • iets lezenswaardig vinden
  • lezenswaardig schrijven
  • lezenswaardig geschreven zijn

U heeft deze tekst ook al door de selectiegehaktmolen gehaald en lezenswaardig bevonden (anders had u dit nooit gelezen).

http://www.conserveer.nl/VeResPDF/artikel%20beroepsbeeld.pdf,

Financiële zaken gaan om meer dan geld alleen. Het gaat ook (en misschien wel vooral!) om gevoelens als onafhankelijkheid, veiligheid en onzekerheid. Dit maken financiële beslissingen vaak erg lastig: het is niet alleen maar een rationele afweging. Wij hebben een selectie van artikelen gemaakt die wij in dit kader erg lezenswaardig vinden.

http://www.finservice.nl/index.asp?docid=118409

Dit boek richt zich op deze door 'non-native speakers' veel gemaakte fouten in het Engels of Amerikaans en is zeer lezenswaardig geschreven.

NRC,

Waar de mannen in de "polemieken" zich vaak verstrikten in nauwelijks te verteren taalgebruik [...], tonen de vrouwen meer van hun gevoelens waardoor hun stukjes directer en lezenswaardiger zijn.

NRC,

met ander, nevengeschikt adjectief


  • lezenswaardig en boeiend
  • lezenswaardig en erudiet
  • lezenswaardig en gaaf
  • lezenswaardig en goed
  • lezenswaardig en verhelderend
  • lezenswaardig en voortreffelijk

Jan Bruggink heeft een lezenswaardige en boeiende reconstructie van de overval gemaakt.

Meppeler Courant,

Maar Boorstin heeft dan ook opnieuw een lezenswaardig en erudiet werk geschreven.

NRC,

Het werk biedt een lezenswaardige en gave synthese waarin ook aandacht wordt besteed aan de verhouding tussen de vrijzinnigheid en de Belgische staat, de verzuiling en de verschuivingen inzake strategie.

De Standaard,

Ook de andere vijf artikelen, op verzoek geschreven vanuit het bijzondere perspectief van 'doorbraak' en haar oorzaken, zijn lezenswaardig en goed geschreven.

NRC,

Samen met Krieg ohne Schlacht - Ein Leben in zwei Diktaturen van de in 1995 overleden acteur Heiner Müller en Abgehauen van acteur Manfred Krug is de autobiografie van De Bruyn een lezenswaardig en verhelderend tijdsdocument.

De Standaard,

In haar boek, wat een bekend en buitengewoon lezenswaardig en voortreffelijk boek is, vindt men aanknopingspunten voor de antropologische achtergrond van mythevorming.

http://www.human.nl/constandse/lezingen/index.htm,

overig


  • iets lezenswaardigs
  • wat lezenswaardigs

Het is niet het meest overtuigende argument, want wat er aan lezenswaardigs over Estland, Letland en Litouwen wordt gepubliceerd, verschijnt toch voornamelijk in Duitsland.

NRC,

Behalve de boterboeren krijgen ook nog honderdvijftig schrijvers beurzen en stipendia. Daarop mogen ze aanspraak maken, mits ze nooit iets lezenswaardigs voortbrengen.

Boze brieven van Bijkaart, W.F. Hermans,

Haast begon ik te geloven - zo jong was ik - dat er eigenlijk nergens anders iets lezenswaardigs kon worden voortgebracht, dan in een café.

Boze brieven van Bijkaart, W.F. Hermans,