libertair


libertair 1.0

geïnspireerd door of blijk gevend van een streven naar vergaande of absolute individuele vrijheid

Algemene voorbeelden


Het zou [...] een zoveelste aanwijzing zijn dat Nederland zich heeft verwijderd van de ideologisch bevlogen, seksueel libertaire jaren zeventig en een bevestiging zijn van de hernieuwde aandacht voor deugden als trouw en oprechtheid.

NRC,

Het libertair socialisme probeert de totale individuele vrijheid zoveel mogelijk te benaderen, maar zonder dat het elke vorm van organisatie en functionele hiërarchie principieel afwijst. Bovendien kiest het (anders dan bepaalde 'egoïstische' of terroristische anarchisten) expliciet voor het ideaal van solidariteit en verklaart zichzelf daarin verwant aan andere vormen van socialisme, zoals sociaal-democratie en communisme.

http://members.lycos.nl/Kritisch/index-38.html,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • libertaire beweging
  • libertaire klimaat
  • libertaire opvatting

De "flat tax" is niet het enige revolutionaire idee van Forbes. Zo wil hij bijstandmoeders hulp in natura - bij voorbeeld luiers - bieden in plaats van uitkeringen die ze "in drugs of alkohol kunnen omzetten". Zijn libertaire opvattingen over abortus en homoseksualiteit vallen niet in de smaak bij zijn oerkonservatieve partijgenoten.

De Standaard,

Buitenlandse professionals zijn niet zelden jaloers op het libertaire culturele klimaat in ons land en roemen de open en ontvankelijke houding van het Nederlandse publiek.

http://www.minocw.nl/cultuurbeleid/nota1/1.html,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen