lichtekooi


lichtekooi 1.0

vrouw van lichte zeden; prostituee

Semagram


Een lichtekooi…

is een vrouw; is een persoon

   Algemene voorbeelden


   Er zijn vele associaties te maken omtrent de kleding van het jonge grut dat op die feesten en dansavonden rondlopen. Zedelijk of onzedelijk bedoeld, maar er zijn soms wel degelijk vergelijkingen te trekken met de alombekende dames van plezier, lichtekooien, hoeren of prostituees. Het is nog net niet de lingerie die je ziet in seksshops en rosse buurten.

   http://ramesar.web-log.nl/index.log?ID=820749,

   In dat bad kwamen de herinneringen boven van die keer dat ik tijdens mijn legerdienst met drie andere soldaten in het zwoelste straatje van de stad naar een schilderijententoonstelling was gesneld. We hadden met veel gebaren voor een met rood neonlicht omzoomd raam bij een van de schilderijen staan afdingen, waarna we in een proper ontuchthuis terechtkwamen, waar ouderlingen en militairen in uniform binnen mochten voor de halve prijs. Omdat niets mij zozeer boeit als te weten hoe de mens in elkaar zit, had ik aan onze lichtekooi gevraagd of haar klanten soms wat zeggen vóór ze zich in de hemel wanen.

   De wekker, André Janssens,

   Hoewel Dine zo'n drie jaar ouder was dan ik, leek ze in de verte al op een echte griet. Ze had haar rokje hoog om haar middel opgerold, zoals de oudere, aftandse lichtekooien deden om in de gunst van de soldaten te vallen, droeg kniekousen en een strik in haar vlechten, die de buurvrouw iedere ochtend voor haar vlocht.

   De Hunnen. Dl. 3: Vrede, Jan Cremer,