lispelen


lispelen 1.0

bij wijze van spraakgebrek de s-klanken en z-klanken met een sissend geluid uitspreken door de tong tegen of tussen de voortanden te plaatsen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Lispelen…

is een handeling

      Algemene voorbeelden


      Het uitspreken van een S-klank met de tong tussen de voortanden wordt 'lispelen' genoemd. Dat is wat anders dan 'slissen'. Dan wordt de tong te slap gehouden, en ontsnapt de lucht langs de kiezen in plaats van door het gleufje dat in de lengterichting van de tong loopt. Bij het maken van de S zijn een goede beheersing van de tongspieren en een juiste mondstand dus belangrijk.

      http://logopedie.startpagina.nl/prikbord/read.php?1217,5789891,5789894,quote=1,

      Er zijn verschillende oorzaken van slissen of lispelen. De tong wordt bijvoorbeeld naar voren tussen de tanden geduwd waardoor een onzuivere [s] wordt gehoord. Soms wordt ook bij andere klanken de tong naar voren geduwd, zoals de [t] en de [d]. Kinderen of volwassenen met een open beet, bij wie er te veel ruimte is tussen de onder- en boventanden, zullen hun tong vaak tussen de opening van de tanden duwen. Je hoort dan een foutieve [s]. Bij ernstig slissen kan de spraak slecht verstaanbaar worden.

      http://www.logopediepraktijk-afrikaanderwijk.nl/spraak.php

      Lispelen. Dit bestaat uit het uitspreken van de letters -s en -z met een zekere gesis [...]. Dit is te wijten aan een slechte positie van de tong die tussen de voortanden wordt geplaatst zodat de z-klank wordt vervangen door een s-klank.

      http://books.google.nl/books?id=YUt4-DK2HGMC&pg=PA329&lpg=PA329&dq=lispelen+%22z-klank%22&source=bl&ots=iyzRCEunCn&sig=fMDwLOhY-1GS03UBQ7UARUpbzFM&hl=nl&sa=X&ei=ETVLUuX-HIj14QTp3YDABQ&ved=0CDEQ6AEwAA#v=onepage&q=lispelen%20%22z-klank%22&f=false,

      Slissen is de sigmatismus lateralis, oftewel de laterale s. Hierbij ontsnapt de lucht langs de zijkanten van de tong. Lispelen is/zijn de sigmatismus addentalis en de sigmatismus interdentalis; bij de s. addentalis wordt de tong tegen de voortanden geplaatst en bij de s. interdentalis gaat de tong tussen de tanden door.

      http://logopedie.startpagina.nl/prikbord/read.php?1217,5791852,5791853,

      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      lispelen 2.0

      iets al lispelend zeggen

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Lispelen…

      is een handeling

          Combinatiemogelijkheden


          met directe rede


          "Zoon van Ghitasss", lispelde de slang, "Mehdisss" [...]. "Mehdisss", herhaalde de slang, en de tong trilde uit zijn bek. "Ik heb op je gewacht, Mehdisss".

          Minnares van de duivel, Naima el Bezaz,

          De bar uit de jaren '40 waarin de show zich afspeelt wordt geen moment een geloofwaardig tango-hol. Mooi zijn ze wel, de mannen met brillantine in hun zwarte haar die af en toe tevreden 'tssá' sissen met een onnavolgbaar lispelend 'ssss'. Evenals de vrouwen met benen als tentakels in hun glitterjurken zonder rug.

          NRC,

          Woordfamilie


          Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


          lispelen 3.0

          (poëtisch/literair)

          zacht of fluisterend spreken; fluisteren

          Algemene voorbeelden


          In romans wordt het woord lispelen ook wel gebruikt voor een bepaalde manier van spreken, ik geloof een trage, afstandelijke, wat heksige en toch zachte manier (tenminste zo vatte ik het op in de jeugdboeken die ik vroeger las) en in mijn woordenboek staat a. de /s/ en /z/ met zeker gesis laten horen en b. fluisterend spreken.

          http://logopedie.startpagina.nl/prikbord/read.php?1217,5791852,5791853,

          Je zult wel hebben opgemerkt dat de stemming vanavond opperbest is, iedereen lispelt op topsnelheid, want de huisfilosoof heeft zich vergeten met en zich vergrepen aan een lid van de kennissenkring.

          Een weekend in Oostende, Willem Brakman,

          lispelen 4.0

          (poëtisch/literair)

          iets zacht of fluisterend, of gedempt en minder verstaanbaar zeggen; fluisteren

          Algemene voorbeelden


          Al kan David het niet nalaten te constateren dat ook de zoveelste [...] versie [...] nog voornamelijk bestaat uit woorden, woorden, woorden, toch kunnen die met enig recht poëtisch genoemd worden [...]. Ze worden uitgesproken met een losgezongen intonatie, beurtelings slepend en staccato, gebulderd en gelispeld, die zijn eigen ontregelende werking zoekt.

          Een soort Engeland, Robert Anker,

          Combinatiemogelijkheden


          met object


          • woorden lispelen
          • woordjes lispelen

          Het leer van zijn nieuwe dienstschoenen knerpte en piepte opvallend, maar de dames lieten zich niet afleiden en bleven elkaar omhelzen, zuchtend en zoenend, woordjes lispelend.

          Het damesorkest en andere stadsverhalen, Herman Pieter de Boer,

          Ik kronkel me huiverend in een foetusboog en stop mijn hoofd diep weg in de holte van mijn arm en ik wacht tot de schaduwen komen en levend worden en woorden lispelen waarvan ik ineenkrimp, en zich naast mij komen nestelen en me hun kilte als een zwaard in mijn rug drijven.

          Het tranenmeer, Elisabeth Marain,

          met directe rede


          Met de tong tussen de tanden [...] zijn de ernstige blikken van de sjoelers gefixeerd op de vier poortjes, elk goed voor een puntenaantal variërend van één tot en met vier [....]. Vanaf de ballustrade [...] slaat bondsvoorzitter Arie Oostenbrink de verrichtingen van zijn echtgenote gade. "Kom op meid, gooi die 2 maar vol", lispelt hij zachtjes.

          NRC,

          Everhard kijkt verlegen omhoog. Of hij het leuk vindt dat zijn vader veel thuis is? Hij knikt. "Ja", lispelt hij zachtjes. "Omdat de televisie dan aan mag."

          NRC,

          Ik liep naar haar telefoonklapper, zocht een nummer, toetste het in, hoorde een meisjesstem zangerig lispelen: 'Met het kantoor van notaris Graafland, wat kan ik voor u doen?'

          De zonnewijzer, Maarten 't Hart,

          "Het is onbegrijpelijk," lispelde hij onverstaanbaar.

          Requiem voor de geitenmelker, Robin Hannelore,

          Liefste, lispelde hij, liefste, en stierf.

          De wekker, André Janssens,