lokauto


lokauto 1.0

((vooral) in Nederland, politie [openbare orde])

auto, al dan niet voorzien van 'lokkertjes' als computertassen en al dan niet uitgerust met speciale opsporingsapparatuur, die door de politie ergens wordt neergezet om autokrakers of autodieven aan te zetten tot diefstal, waarna zij aangehouden kunnen worden

Semagram


Een lokauto…

is een auto; is een motorvoertuig; is een voertuig

 • [Functie] dient om autokrakers of autodieven aan te zetten tot diefstal, waarna zij aangehouden kunnen worden

  Algemene voorbeelden


  De politie van Den Bosch maakt sinds eind 1985 gebruik van een 'lokauto' om het groeiende aantal autoinbraken in die stad een halt toe te roepen. Overigens steeg vorig jaar het aantal auto-inbraken in Den Bosch met meer dan een kwart. [...]. In 1986 liepen vijftien inbrekers tegen de lamp doordat ze de lokauto als doelwit uitkozen.

  https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010962362:mpeg21:a0297,

  "Hoe erger de strijd tegen verloedering, hoe zwaarder de rechtsmiddelen die je moet inzetten. Je hebt al de lokauto en de lokfiets om notoire dieven op te sporen. Dat soort methodes raakt ingeburgerd. Daar zijn rechterlijke uitspraken over. Waarom zou je wel een lokagent mogen inzetten om drugshandelaren te betrappen en geen lokzak bij het aanpakken van vervuiling?"

  Algemeen Dagblad,

  Als eerste korps in Nederland gaat de regiopolitie Groningen agenten uitrusten met een zendertje waarmee altijd de exacte plaats van een collega kan worden bepaald, bijvoorbeeld wanneer hij in nood is [...]. Opmerkelijk is tevens dat de politie in Groningen de zender in lokauto's en lokfietsen wil inbouwen. Mogelijk worden ook de portofoons ermee uitgerust.

  De Telegraaf,

  lokauto 2.0

  ((vooral) in Nederland, politie [openbare orde])

  auto met politieagenten in burger die zich voordoen als drugskopers, bedoeld om drugsrunners of drugshandelaren tot verkoop van drugs aan te zetten, waarna zij aangehouden kunnen worden

  Semagram


  Een lokauto…

  is een auto; is een motorvoertuig; is een voertuig

  • [Functie] dient om drugsrunners of drugshandelaren tot verkoop van drugs aan te zetten, waarna zij aangehouden kunnen worden

   Algemene voorbeelden


   Vorige week maandag zijn 49 drugsrunners in een snelrechtprocedure voor de Rotterdamse politierechter gebracht. In totaal waren in het weekeinde daarvoor zeventig verdachten aangehouden door gebruik te maken van 'lokauto's' met agenten in burger.

   NRC,

   Runners azen op auto's met een Duits of Frans kenteken, waarvan ze vermoeden dat de inzittenden op zoek zijn naar drugs. Hun taak is de buitenlanders naar de dealer te brengen. Ze kwamen af op de lokauto, bemand door twee agenten.

   de Volkskrant,