lokeend


lokeend 1.0

eend die, veelal door jagers, wordt uitgezet om andere eenden te lokken en te vangen of te schieten

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een lokeend…

is een eend; is een vogel; is een dier

  • [Functie] dient om andere eenden te lokken
  • [Plaats] wordt uitgezet in een eendenkooi of op een plek die de jager als jachtplek heeft gekozen
  • [Behandeling of bewerking] wordt in een eendenkooi gehouden of, in open water, ook vastgebonden en verzwaard aan de poten om wegzwemmen of wegvliegen te beletten

    Hoofdsemagram: eend


    Algemene voorbeelden


    Ten aanzien van de zgn. eendenkooien geldt, dat dit afgescheiden water (vijver, meer, rivier) delen zijn, waar dan via en soort grote fuik/kooi met behulp van lokeenden andere (wilde) eenden gevangen worden.

    http://www.dierenbescherming.hoekschewaard.nl/wd_jacht.htm,

    Eenden worden door jagers speciaal voor het lokken gefokt en mogen alleen tijdens de jacht het water in. Ze worden met een baksteen, die via een touw aan hun poot is vastgeknoopt in het water gegooid, vlak voor de verdekt opgestelde jachthut. Overvliegende eenden die op zoek zijn naar een rustige verzamelplaats, worden door de lokeenden naar de jachthut gelokt. De hagel wordt vervolgens over de lokeenden heen geschoten om soortgenoten te doden. De lokeenden die vanwege de hagelschoten willen vluchten kunnen geen kant op en maken vele uren van angst en stress door.

    http://www.nieuwsbank.nl/inp/1999/09/0920F087.htm,

    Toen ik als jochie daar eens een jager in zo'n hutje zag zitten met Wilde Eenden in het water ervoor, probeerde ik met het gooien van dikke takken de eenden te verjagen om ze zo te redden. Foutje. Het bleken lokeenden die met steen via een touw aan de poten, voor het hutje in het water waren gedropt. De gevolgen waren lokeenden die in paniek niet weg konden vluchten, een woedende en tierende jager en ik moest rennen om een dreun te ontlopen.

    http://www.sovon.nl/pdf/pn_utrecht_200701.pdf,

    lokeend 1.1

    afbeelding

    Bron: Rex Hammock
    ( CC BY-NC 2.0 )

    drijvende namaakeend die jagers gebruiken om andere eenden te lokken

    Betekenisbetrekking


    metonymie
    Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een lokeend…

    is een stoffelijke zaak

        Algemene voorbeelden


        Antieke lokeend [...]. Het hoofdje is gemaakt van hout en het lijf van kurk, aan de onderkant zit een houtje om de eend stabiel te houden.

        http://www.dewoonwinkel.nu/antieke-lokeend.html,

        Lokeend die een natuurlijke rimpeling op het wateroppervlak veroorzaakt en er daardoor zeer natuurgetrouw uit ziet. De lokwerking van deze lokeenden is maximaal.

        http://www.jvs-outdoor.eu/lokkers/lokeend.asp,

        In de winter zochten ze in de spoorsneeuw de hazen op, lieten de bevroren plassen in het jachtgebied met kachelzwart bewerken zodat de overvliegende wilde eenden - op zoek naar water - neerstreken naast de houten lokeend, zodra ze zaten werden ze aan flarden geschoten.

        De Hunnen. Dl. 3: Vrede, Jan Cremer,

        lokeend 1.2

        persoon of zaak die men gebruikt om iemand of iets te lokken of te misleiden

        Betekenisbetrekking


        metafoor
        Betrokken betekenissen 1.0 : 1.2

        Algemene voorbeelden


        De honderden kraamhouders, kleine ondernemers, doen hun uiterste best klanten te trekken door hun waar op appetijtelijke wijze uit te stallen. Ze hebben "lokeenden" in dienst, mannetjes die in en om de markt potentiele kopers mee naar binnen nemen en tegen een kleine vergoeding het gekochte voor hen in een mandje dragen.

        NRC,

        Een groep militaire en wetenschappelijke adviseurs van de Amerikaanse regering heeft grote twijfels over de doelmatigheid van een Amerikaans ruimteschild. De kans is groot, zeggen de adviseurs, dat zo'n schild geen echte raketten kan onderscheiden van 'lokeenden' zonder lading.

        Trouw,