lokhomo


lokhomo 1.0

(recht en misdaad; (vooral) in Nederland; neologisme)

homoseksuele man die door de politie gebruikt wordt om een verdacht persoon tot diefstal aan te zetten, waarna deze aangehouden kan worden

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een lokhomo…

is een persoon

  • [Functie] dient om tot diefstal door een verdacht persoon aan te zetten, waarna deze aangehouden kan worden

    Algemene voorbeelden


    Met behulp van een 'lokhomo' heeft de Amsterdamse politie een 25-jarige man opgepakt die wordt verdacht van meerdere diefstallen bij homoseksuele mannen. De politie hield de man vrijdagnacht aan met hulp van een van de slachtoffers. Hij had de politie aangeboden contact te leggen met de man zodat hij op heterdaad kon worden betrapt, liet een politiewoordvoerster donderdag weten.

    de Volkskrant,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2008

    lokhomo 2.0

    (recht en misdaad; (vooral) in Nederland; neologisme)

    politieagent die zich voordoet als homo om tot fysiek geweld door zogeheten potenrammers aan te zetten, waarna deze geweldplegers aangehouden kunnen worden

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een lokhomo…

    is een persoon

    • [Functie] dient om fysiek geweld door zogeheten potenrammers uit te lokken, waarna deze geweldplegers aangehouden kunnen worden

      Algemene voorbeelden


      De Amsterdamse politie wil lokhomo's inzetten in de strijd tegen potenrammers. Voor hoofdcommissaris Bernard Welten is de inzet van undercoveragenten, die zich voordoen als homo's, het uiterste middel om geweld tegen homoseksuelen een halt toe te roepen. Zijn plan krijgt steun van andere korpschefs, criminologen en in homokringen.

      Algemeen Dagblad,

      De Amsterdamse politie kwam een jaar geleden met het plan om eens met een lokhomo potenrammers te pakken. Zover is het nooit gekomen. Wel had het korps de primeur met het oppakken van een 25-jarige Amsterdammer die oudere homoseksuele mannen overviel, zeven in totaal [...]. Een politieman van het homonetwerk 'Roze in Blauw' van de politie Amsterdam benaderde de man via een gaychatbox en maakte ook een afspraakje.

      NRC,

      Een lokhomo op naaldhakken, met netkousen en in een roze politieauto, die mij gaat vertellen dat ik mij als burger normaal moet gedragen?

      http://driekoplopers.web-log.nl/driekoplopers/2007/09/de_kut_van_kim_.html,

      Kijk eens aan, Wilders kwam met de lokhomo om allochtone jongeren op te pakken die zich misdragen tegenover homo's, in Amerika hebben ze lokhoeren om behulpzame vaders in de kraag te vatten en nu komt de PvdA met de loktiener. "Zeker om vieze ouwe mannnetjes op te pakken?" Hoor ik jullie in koor vragen. Nee, om winkeliers te betrappen op het illegaal verkopen van alcohol aan minderjarigen. En dat terwijl het rijk juist 100% duurzaam wil gaan inkopen, dus ook op geen enkele manier meer gebruik wil maken van kinderarbeid.

      http://retecool.com/tags/lokhomo,

      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2007
      Bijzonderheden Tot het inzetten van lokhomo's in deze betekenis, zoals de Amsterdamse politie in 2008 van plan was, is het nooit gekomen.