loner


loner 1.0

iemand die ervoor kiest zijn eigen weg te gaan en samenwerking met anderen zoveel mogelijk mijdt; einzelgänger; individualist; solist; ook: iemand die gezelschap het liefst vermijdt en een solitair bestaan lijdt; iemand die ervoor kiest alleen te blijven, een "kluizenaarsbestaan" te lijden

Semagram


Een loner…

is een persoon

 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] gaat het liefst zijn eigen weg en vermijdt samenwerking of sociaal contact met anderen

  Algemene voorbeelden


  De 'loner' raakt in de marge. Ooit een gerespecteerd en stiekem bewonderd medeburger, belandt hij door de acties van mensen als Karst T. en Erwin L. langzaam in het verdomhoekje. In het hele land stuiten einzelgängers op wantrouwen en vijandigheid.

  http://www.speld.nl/2010/10/09/klopjacht-op-einzelganger-niet-meer-te-stuiten/,

  Volgens Rufus is een loner iemand die genoeg heeft aan zijn of haar eigen gezelschap en zich daar het best bij voelt. Ze exploreert in haar boek een aantal domeinen (kunst, literatuur, reclame, religie, misdaad) waar eenzaten meer dan gemiddeld vertegenwoordigd zijn.

  http://detender.wordpress.com/category/trends/,

  Opvallend is dat deze hackers geen loners meer zijn. Ze hebben zich georganiseerd in groepen. Daardoor zijn zij sneller en gevaarlijker dan ooit.

  De Limburger,

  Hans Sachs was een loner. Hij had geen familie, geen bekenden en al helemaal geen vrouw. Kinderen? Onmogelijk.

  Berichten uit Maanzaad Stad, Abdelkader Benali,

  D'Arby is geen bandleider in de klassieke zin, van een frontman die leiding geeft aan een min of meer vaste groep muzikanten. "Van nature ben ik een loner, een kluizenaar in de popwereld. Ik omring me niet graag door bandleden, omdat de inspiratie per definitie toeslaat op momenten dat ik volstrekt alleen ben om te luisteren naar de geluiden in mijn hoofd."

  NRC,

  De echte individualisten bijvoorbeeld, de loners voor wie het contact met de medemens van nature een weinig inspirerende opgave is, hebben er niets te zoeken. Zij blijven aan de kant staan en gruwen van al die polonaises op de maatschappelijke dansvloer.

  NRC,

  Lara Croft is anders. Lara Croft is een klassieke held. Een onverstoorbare loner, onafhankelijk in iedere zin, gedreven en onbevreesd.

  Trouw,

  Combinatiemogelijkheden


  met adjectief ervoor


  • een echte loner
  • een typische loner

  Veum is een typische loner. Hoewel zijn praktijk niet al te zeer floreert, weigert hij in te gaan op een lucratief aanbod om voor het grootste detectivebureau van het land te gaan werken.

  De Standaard,

  Pandora is een echte loner, die zeker niet met iemand samenwerkt.

  Ritueel des doods, Willem Zebregs,

  Woordfamilie


  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  • lonersbestaan