luchtwaardigheid


luchtwaardigheid 1.0

( Gezegd van vliegtuigen, helikopters, zeppelins e.d.)
het geschikt zijn om ermee te vliegen; het officieel geschikt verklaard zijn voor de luchtvaart; toestand van luchtwaardig zijn

Semagram (extra betekenisinformatie)


Luchtwaardigheid…

is een eigenschap

      Algemene voorbeelden


      Je begint je loopbaan als ondergeschikt Hoofd Technische Dienst van een marineschip. In die functie ben je mede verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van het technische bedrijf aan boord. Word je geplaatst bij een vliegtuigsquadron, dan zorg je voor de luchtwaardigheid van vliegtuigen en helikopters.

      http://www.marine.nl/

      Na de koop is het verstandig een toestel b.v. bij een dealer te laten nakijken, zodat je geen twijfels hoeft te hebben over de luchtwaardigheid. In de Nederlandse wetgeving is de piloot/eigenaar van een zeilvliegtuig zelf verantwoordelijk voor de luchtwaardigheid van zijn materiaal.

      http://www.zeilvliegen.nl/

      Het ging om een klein technisch mankement dat de luchtwaardigheid van het toestel eigenlijk niet beïnvloedde, maar de piloot vond het toch beter om de reparatie af te wachten.

      Je moet niet denken dat ik altijd bij je blijf, Hans Münstermann,

      Op 18 september mag de SoloTrek zich bewijzen in een windtunnel van de NASA. Op de planning staan 350 tot 400 proeven om de luchtwaardigheid van de machine te testen.

      Reformatorisch Dagblad,

      Het Pruisische Kriegsministerium had de montageloods op het Tempelhoferveld gratis ter beschikking gesteld en tevens de manschappen om het luchtschip voor de proefvaart vast te houden. Een aandoenlijke zorg voor het wel, wee en het leven van haar officieren bleek uit het feit dat dit Ministerie de officieren verbood deel te nemen aan een eventuele vaart met het luchtschip. Deze verordening demonstreerde voorts een verregaande twijfel inzake de luchtwaardigheid van het luchtschip van Schwarz.

      http://users.skynet.be/verganeglorie/

      De herziene luchtvaartwet bestaat straks uit zes delen. Voor vliegtuigen is dus met name deel drie van belang. Daarin zijn de eisen voor de luchtwaardigheid van 'luchtvaartuigen' flink opgekrikt.

      http://www.mindef.nl/faq/,

      De RLD stelt niet alleen hoge eisen aan de luchtwaardigheid maar ook aan de productie, het onderhoud, het luchthaventerrein, de exploitant en de bemanning.

      http://www.nrc.nl/W2/Lab/Profiel/Zeppelins/inhoud.html,

      De ballon Unicef Flyer van Henk Brink, die in Nijmegen klaarstaat, mag de hoogte niet in nadat de Britse ballonbouwer zijn bezorgdheid uitsprak over de luchtwaardigheid van het vliegend tuig.

      De Standaard,

      Combinatiemogelijkheden


      met substantief ervoor


      • Voorschrift Luchtwaardigheid

      Zowel DMKLu-afdelingen, depots, als vliegbases moeten gaan voldoen aan KLu-luchtvaarteisen, die zijn afgeleid van de civiele JAR-21 en de JAR-145. Ze staan opgetekend in het Voorschrift Luchtwaardigheid en de KLu-LE-145, en stellen tal van voorwaarden op het gebied van onderhoud, configuratiemanagement, personeel, infrastructuur en meetapparatuur.

      http://www.mindef.nl/faq/,

      met ander, nevengeschikt substantief


      • techniek en luchtwaardigheden

      Je neemt deel aan studiedagen en volgt de regelgeving i.v.m. techniek en luchtwaardigheden tot in detail mee op.

      https://www.lvzc.be/index.php/secretariaat-2/downloads/lvzc-documenten/1645-aankondiging-vacatures-2018/file

      Vaste verbindingen


      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen