luizencontrole


luizencontrole 1.0

controle op hoofdluis

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een luizencontrole…

is een controle

  • [Plaats] vindt meestal plaats op de basisschool
  • [Frequentie] vindt meestal plaats direct na een van de schoolvakanties
  • [Betrokkene] wordt tegenwoordig vaak uitgevoerd door ouders, de speciaal daartoe aangestelde luizenvaders en luizenmoeders; werd vroeger met name uitgevoerd door de GGD
  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft de controle op hoofdluis

Algemene voorbeelden


In een poging de luizen zo veel mogelijk de baas te blijven, houden wij na elke lange vakantie op woensdag een luizencontrole bij alle leerlingen. Dan komen hulpouders op school om de hoofden van iedereen te controleren. Het is dan handig dat kinderen geen gel in hun haren hebben en dat de haren niet vol speldjes en vlechtjes zitten.

http://www.gmajella.nl/sf.mcgi?7820

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • een periodieke luizencontrole

De scholen [...] brengen, vaak onder aandrang van ouders, protocollen in stelling tegen de hoofdluis. Soms voorzien deze in de vervanging van kapstokken door kluisjes, zodat de luis niet van de ene jas naar de andere kan wandelen. Andere scholen distribueren, om dezelfde reden, kleurige kledingzakken onder de kinderen. Takken verwacht van dergelijke maatregelen niet veel heil. Althans: zolang ze niet worden geflankeerd door andere maatregelen. Hij bepleit de herinvoering van de periodieke luizencontrole door de GGD, en moedigt ouders aan de luizenkam zonder gêne te hanteren. Kinderen die op school als drager van de hoofdluis worden geïdentificeerd, moeten discreet van hun klasgenoten worden gescheiden.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/557510/2000/10/11/ALARM-HOOFDLUIS.dhtml,

Etymologie


Aard herkomst inheems woord
Vroegste datering 2000
Bijzonderheden Het woord is eigenlijk geen neologisme, maar kwam na vele tientallen jaren een marginaal bestaan te hebben geleid, na 2000 weer volop in gebruik door het vanaf die tijd ineens weer flink de kop opstekende probleem van hoofdluis op met name basisscholen.