münchhausen-by-proxysyndroom


münchhausen-by-proxysyndroom 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg; psychologie en psychiatrie; specialistisch; neologisme)

psychiatrische aandoening, waarbij lichamelijke of psychische klachten bij een kind worden verzonnen, nagebootst, verergerd of veroorzaakt door de ouder of verzorger, vaak een vrouw, die voortdurend een beroep doet op medische zorgverleners om zo zelf aandacht te krijgen
Münchhausen-by-proxysyndroom is geen officiële medische term. In het classificatiesysteem DSM-V (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) staat münchhausen by proxy vermeld als Factitious Disorder imposed on Another (nagebootste stoornis opgedrongen aan een ander). In het Nederlands wordt tegenwoordig vooral de term kindermishandeling door falsificatie gebruikt. Vroeger werd vaker de term Pediatric Condition Falsification gebruikt.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Het münchhausen-by-proxysyndroom…

is een syndroom; is een aandoening

  • [Ondervinder] is een syndroom waar vaker vrouwen dan mannen aan lijden

    Algemene voorbeelden


    "Als het kindje op de dienst intensieve zorgen lag, genas het erg snel. Maar eens weer op de gewone kamer, waar de moeder er de hele tijd bij was, verslechterde de toestand van het jongetje telkens", klonk het tijdens haar proces. Als verpleegster zou de moeder goed genoeg geweten hebben hoe ze haar kind ziek moest maken en hoe ze dat kon verbergen. De aanklaagster ging zelfs nog een stap verder. Ze beschuldigde de moeder ervan dat ze lijdt aan het münchhausen-by-proxysyndroom. Kort gesteld: de vrouw maakte haar kindje ziek als noodkreet om zelf aandacht te krijgen. Een deskundige die de moeder onderzocht, wierp die piste op. Ook al bestond daar geen medische zekerheid over, de aanklaagster kon geen andere verklaring bedenken en eiste daarom drie jaar effectief voor de vrouw. "In het bloed van het kind werden bovendien sporen gevonden van antidepressiva.

    Het Nieuwsblad,

    'Mevrouw wordt door getuigen omschreven als manipulatief en mogelijk lijdend aan het münchhausen-by-proxysyndroom. Daar past het beeld in deze zaak goed bij, dus dat moet goed worden onderzocht', aldus de officier van justitie. Münchhausen-by-proxy is een verschijnsel waarbij een persoon een ander (meestal een kind) opzettelijk ziek maakt of symptomen aanpraat om aandacht te krijgen van hulpverleners. Joëlle Tromp was inderdaad al jaren ziek en had haar omgeving en artsen ook meermaals te kennen gegeven dat zij niet meer wilde leven.

    Volkskrant,

    Kenmerkend voor het münchhausen-by-proxysyndroom is dat de plegers bij een kind fysieke of psychische signalen of symptomen voorwenden of een verwonding of ziekte veroorzaken of verergeren.

    https://www.nji.nl/kindermishandeling/m%C3%BCnchhausen-by-proxysyndroom

    Etymologie


    Aard herkomst leenvertaling
    Vroegste datering 2000
    Periode opkomst De synoniemen syndroom van Münchhausen by proxy en münchhausen by proxy kwamen al in de jaren negentig van de vorige eeuw voor.
    Periode verdwijnen Deze niet-officiële term is eerst vervangen door de term Pediatric Condition Falsification en later door de term kindermishandeling door falsificatie.
    Brontaal Engels
    Vorm in brontaal Munchausen syndrome by proxy
    Benoemingsmotief Deze aandoening is een variant op het syndroom van Münchhausen (of münchhausensyndroom). Die aandoening, waarbij iemand zelf met een ingebeelde ziekte de deur platloopt bij artsen, is vernoemd naar Karl Friedrich Hieronymus baron von Münchhausen (1720-1797), die een verteller van zeer sterke verhalen was, wat hem de bijnaam de Leugenbaron opleverde. By proxy betekent 'bij volmacht'.
    Samenhangende woorden (betekenis) Factitious Disorder by Proxy; factitious disorder imposed on another; kindermishandeling door falsificatie; münchhausensyndroom; PCF