m.betr.t.


m.betr.t. 1.0

(formeel; (vooral) geschreven taal)

met betrekking tot
In woordenboeken vaak gebruikt om een objectsrelatie aan te geven. Ook gespeld als m. betr. t. (met spaties).
Zie ook : m.b.t.

Algemene voorbeelden


Consumeren en consummeren staan al sinds de eerste druk beide in de grote Van Dale; het zelfstandig naamwoord consummatie is daar in 1950 bij gekomen. In 1992 voegde Van Dale vreemd genoeg bij consumeren als derde betekenis toe: "(m.betr.t. een huwelijk) door de bijslaap voltrekken" – deze betekenis is in de veertiende druk (2005) weer geschrapt.

http://groups.google.com/group/nl.taal/msg/de6e2005004fb910,

Uit het onderzoek van Knops kunnen we overigens nog wat meer leren m.betr.t. het effect van het purisme in het standaardisatieproces in Vlaanderen.

http://books.google.nl/books?id=5yv5vll8-XIC&pg=PA107&lpg=PA107&dq=m.betr.t.&source=bl&ots=HLJf5w2qWf&sig=usv-_SqHYDxk0R1dQSWkE2mCc8k&hl=nl&ei=CtAHTInCAs-dOMbg1P4P&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=4&ved=0CDMQ6AEwAw#v=onepage&q=m.betr.t.&f=false,

Objects- en subjectsrelaties worden in het WNT aangeduid door de omschrijvingen 'van' en 'm. betr. t.'. In de jongste delen staan deze aanduidingen voor respectievelijk 'het subject bij dit werkwoord in deze betekenis is een persoon, zaak, e.d.' en 'het object bij dit werkwoord in deze betekenis is een persoon, zaak, e.d.'.

http://books.google.nl/books?id=edQUAAAAIAAJ&pg=PA70&lpg=PA70&dq=m.betr.t.&source=bl&ots=g-StO_mwBR&sig=Rllm0w0YS3m_9ZR4eDiRwrTHVtU&hl=nl&ei=CtAHTInCAs-dOMbg1P4P&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=3&ved=0CDEQ6AEwAg#v=onepage&q=m.betr.t.&f=false,