magneetzweeftrein


magneetzweeftrein 1.0

supersnelle trein zonder wielen die op geringe hoogte boven een monorail zweeft door gebruik te maken van magnetische levitatie waardoor de trein zich voortbeweegt op een magnetisch veld; magneettrein; zweeftrein

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een magneetzweeftrein…

is een trein; is een voertuig; is een vervoermiddel

      Algemene voorbeelden


      De aanleg van een magneetzweeftrein tussen Schiphol en Groningen is toch rendabel. In tegenstelling tot eerdere berekeningen blijkt de lijn maar liefst ƒ345 miljoen op te leveren.

      De Telegraaf,

      De provincie Fryslân heeft een alternatief achter de hand als het plan voor de magneetzweeftrein tussen Groningen en Schiphol niet doorgaat.

      Brabants Dagblad,

      In het eigen land hield de politiek de aanleg tegen, maar aan de andere kant van de wereld loopt men wel warm voor de Duitse hogesnelheidstrein Transrapid. China wil een traject voor de magneetzweeftrein aanleggen tussen de nieuwe luchthaven van Shanghai en het centrum van de stad.

      Metro,

      Friesland heeft de voorkeur voor de zweeftrein, maar houdt er rekening mee dat de Zuiderzeespoorlijn te duur wordt voor het noorden. Daarom heeft de provincie alvast verkennend onderzoek laten doen door Holland Railconsult naar de 'lightrail' [...]. Ondertussen zijn de onderhandelingen over de magneetzweeftrein nog in volle gang.

      Brabants Dagblad,

      'Als op termijn de magneetzweeftrein en het rondje Randstad aangelegd worden, voorzie ik dat bestuurders eerder neigen om deze weer via de kernen van steden te laten leiden dan via de randen van de steden, terwijl juist daar de economische groei zit.'

      http://www.raadvenw.nl/inhoud/frame_adviezen.html,

      'Maar de plannen voor de magneetzweeftrein en het rondje Randstad zijn nog niet uitontworpen, dus daar kan nog een heleboel aan gebeuren.'

      http://www.raadvenw.nl/inhoud/frame_adviezen.html,

      De AquaPlaining Train (APT) wordt door de techniek uitsluitend opgetild. Voor de voortbeweging is een aparte krachtbron nodig. Hylkema ziet ook goede mogelijkheden in combinatie met de magneetzweeftrein. Deze is in de huidige vorm ongeschikt voor goederenvervoer.

      Leeuwarder Courant,

      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen