mainstream


mainstream 1.0

stroming, meestal binnen de kunst of de muziek, en de activiteiten en uitingen daarbinnen, die voor een grote massa mensen interessant zijn en niet slechts voor een bepaalde groep, en alomtegenwoordig

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een mainstream…

is een stroming

  • [Belanghebbende of begunstigde] is toegankelijk voor en populair bij een groot publiek; is bestemd voor de massa
  • [Toepassingsgebied of bereik] heeft meestal betrekking op bepaalde stromingen, vooral binnen de kunst of de muziek

    Algemene voorbeelden


    Che representeert het exotisme van iemand die radicale keuzen maakt, rebelleert en zich buiten de mainstream durft te begeven.

    De Standaard,

    De belangstelling van het publiek voor groepen en artiesten die buiten de mainstream opereren is voorlopig nog groot genoeg om de majors alert te houden.

    De Standaard,

    Zijn bijdrage aan de blues bestaat erin dat hij de zwarte muziekstijl uit zijn obscuriteit haalde en binnen de mainstream lanceerde.

    De Standaard,

    Alles wat ik beweer kan door iemand anders volslagen omgedraaid of ontzenuwd worden. Misschien is dit wel het kenmerk van goede kunst dat ze verschillende mensen tot heel uiteenlopende inzichten kan brengen. Of dat ze heel verschillend geïnterpreteerd kan worden. Daarom zijn mijn teksten ook geen voorschriften. Het zijn hoogstens aanzetten tot manieren om kunst te bekijken en te beleven. Misschien schrijf ik om die reden vooral over kunstenaars die nog niet stuk geïnterpreteerd zijn en zich ietwat in de marge van de mainstream bevinden.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: van

    • de mainstream van de popmuziek
    • de mainstream van de populaire muziek
    • de mainstream van de populaire muziekcultuur

    Uit bovenstaande resultaten komt duidelijk naar voren dat de mainstream van de popmuziek in Nederland in de loop van de onderzoeksperiode in homogeniteit is toegenomen.

    http://iaspm.soundscapes.ws/,

    De samenhangen die gevonden werden, duiden duidelijk op een negatieve samenhang tussen de mate van concentratie in de marktstructuur (gemeten aan de hand van het cumulatief economische marktaandeel van de zes grootste platenmaatschappijen) en de mate van diversiteit en innovatie van de mainstream van de populaire muziek.

    http://iaspm.soundscapes.ws/,

    Op het gebied van de mainstream van de populaire muziekcultuur is derhalve de controle van de zes grootste platenmaatschappijen licht toegenomen en zijn de kansen op zelfstandig succes voor de kleine maatschappijen afgenomen.

    http://iaspm.soundscapes.ws/,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    mainstream 2.0

    bestemd voor een doorsneepubliek; bestemd voor de massa; aantrekkelijk voor een groot publiek
    Gezegd van stromingen in bijvoorbeeld de kunst of muziek.

    Algemene voorbeelden


    Buzzmarketing is niets nieuws; operazangers huurden in de zeventiende eeuw al mensen in om "Bravo!" te roepen. Het is nu alleen voor de eerste keer mainstream geworden, omdat het alle andere vormen van marketing heeft overleefd.

    de Volkskrant,

    Combinatiemogelijkheden


    met bijwoord


    • behoorlijk mainstream
    • heel erg mainstream

    Quinoa is intussen behoorlijk mainstream geworden. Ook de Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam, kortweg Hema, gaat met de tijd mee en probeert een graantje van de populariteit van deze plant mee te pikken.

    https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/quinoa-chips-met-rozemarijnsmaak-van-de-hema~b6ddd20f/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2Furl%3Fsa%3Dt%26rct%3Dj%26q%3D%26esrc%3Ds%26source%3Dweb%26cd%3D8%26ved%3D2ahUKEwjU8tvA-YnlAhWEjqQKHQw2DmkQFjAHegQICBAB%26url%3Dhttps%253A%252F%252Fwww.volkskrant.nl%252Fcultuur-media%252Fquinoa-chips-met-rozemarijnsmaak-van-de-hema%7Eb6ddd20f%252F%26usg%3DAOvVaw3GnHQUszAP28dJmubx3ndT,

    De vijf van Broederliefde kennen ­elkaar door en door. [...]. Ze blikken terug op 2016, het jaar waarin die muziek van hip onder liefhebbers tot heel erg mainstream werd.

    https://www.trouw.nl/cultuur-media/het-harde-werken-van-broederliefde-werd-beloond~b668d2ec/,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding