marktgericht


marktgericht 1.0

gericht op de markt; afgestemd, toegespitst op de behoeften van de handelsmarkt

Algemene voorbeelden


De formulering van de missie is een uitdaging. Wil de missie de richting wijzen naar de beste kansen, dan moet deze marktgericht, haalbaar, motiverend en specifiek zijn.

http://tom.uni.be/groep3/marketing.doc,

De Rook Groep is met haar werkmaatschappijen een dynamisch bedrijf met een flexibele organisatie, creatief en marktgericht.

http://www.rook.nl/

Deze marktgerichte concurrentie deed de tarieven naar veel bestemmingen dalen.

Mijn jaren in Europa, Karel Van Miert,

Een prijsmaatregel? Zoiets staat haaks op het postmoderne, marktgerichte geloof dat van links naar rechts in Nederland wordt aangehangen.

NRC,

Deze evolutie speelt duidelijk in de kaart van de streekgebonden gastronomie, omdat die o.m. nauw samenhangt met de specifieke marktgerichte elementen van de voeding, het voedingspatroon en de smaakbeleving.

http://www.asg.be/nederlands/dossiers/standpunten/streekgebondenheid.htm

Nog steeds bestaan er naast verlichte coöperatoren, die marktgerichte en a-politieke structuren aanhangen, conservatieve coöperatieleiders die de politieke sturing willen handhaven.

http://www.minlnv.nl/infomart/lba/1999/02/lba6.htm,

In TNO Medische Technologie zijn alle activiteiten, kennis en ervaring van TNO Preventie en Gezondheid rond medische technologie marktgericht gebundeld.

http://www.health.tno.nl/homepage_pg.html

Voor marktgerichte kunstenaars en artdealers telt de kunstshow in het hoge noorden niet echt mee.

NRC,

Moet literatuur demokratisch zijn en dus marktgericht of is het eerder een tijdverdrijf voor fijne luiden, zoals de kabouter Plop van de Entrepot du Congo, de heer Benno Barnard, citeert?

Van GAFPA tot PRAVDA, Tony Meesdom,

De overkoepelende organisaties van de woningcorporaties hebben er al bij premier Kok op aangedrongen dat het kabinet de motie van de Tweede Kamer niet zal uitvoeren. Zij voelen zich beperkt in hun vrijheid om de huren marktgerichter vast te stellen.

NRC,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een marktgerichte aanpak
  • een marktgerichte benadering

De resultaten van de marktgerichte aanpak, ondersteund door de informatisering, zijn zonder meer spectaculair.

De Standaard,

De gemeente Delft heeft bij het uitschrijven van die meervoudige studieopdracht min of meer gekozen voor een marktgerichte benadering.

http://www.dsdelft.nl/~zpoort/

Door te kijken naar verschillen tussen individuele ondernemingen, gaat dit onderzoek een stap verder dan de marktgerichte benadering die tot nu toe veelal op dit terrein van onderzoek is toegepast.

https://dspace.ubib.eur.nl/retrieve/453/WPM3327.pdf,

Een marktgerichte benadering is erop gericht aan de markt of branche gerelateerde factoren aan te wijzen die overtreding van wettelijke regels aantrekkelijk maken.

https://dspace.ubib.eur.nl/retrieve/453/WPM3327.pdf,

De telers die goede resultaten halen, hebben die vooral te danken aan een marktgerichte aanpak en de productie van kwaliteitsplanten.

De Standaard,

Om de nieuwe, marktgerichte aanpak te kunnen uitvoeren, heeft de Vlaamse overheid nood aan nieuwe hefbomen.

De Standaard,

Dezelfde marktgerichte aanpak typeert de Poolse Spoorwegen. "In 1990 werden we geconfronteerd met een crisis. De vraag was: hoe overleven we op de markt," vertelt Aleksander Slupczynski, de directeur van het informaticadepartement van de Poolse spoorwegmaatschappij.

De Standaard,

  • marktgerichte activiteiten

Een werkbeurs kan aangevraagd worden door een kunstenaar die zijn werk verder wil ontwikkelen of verdiepen, los van de verplichting in zijn levensonderhoud te voorzien middels opdrachten of andere marktgerichte activiteiten.

http://www.fondsbkvb.nl/leestafel/index.html,

Via zijn dochteronderneming TNO Management B.V. onderneemt TNO verschillende commerciële en marktgerichte activiteiten.

http://www.bouw.tno.nl/homepage_nl.html

De NDA ontwikkelt voorts marktgerichte activiteiten voor haar leden en verzorgt informatieverstrekking op maat.

http://www.bovag.nl/

  • een marktgericht bedrijf
  • een marktgerichte onderneming

Om het door hen gewenste marktgerichte, klantvriendelijke bedrijf te scheppen, diende radicaal met het ambtelijke verleden te worden gebroken.

NRC,

De spoorwegmaatschappij, die in aanmerking komt voor privatisering, liet ook weten dat er vorderingen zijn gemaakt bij de ontwikkeling tot een marktgerichte onderneming.

NRC,

Verandering van aanbodsinstituut in slagvaardig, marktgericht bedrijf; in verband hiermee: een beter evenwicht tussen vraag en aanbod; (culturele) diversiteit in aanbod en bereik.

http://www.cultuurnetwerk.nl/

Marktgerichte bedrijven gebruiken het product als middel om een differentieel voordeel te creëren.

http://tom.uni.be/groep3/marketing.doc,

  • een marktgericht beleid

Voor het realiseren van de duurdere huurwoningen en koopwoningen geldt een marktgericht beleid.

http://www.deventer.nl/Frm/Frm-Welkom.html

Het accent lag in de eerste plaats op marktgericht technologiebeleid waarin samenwerking tussen bedrijven en kennisinstellingen centraal staat.

http://www.minocw.nl/genomics/notabiotech.pdf,

De werkelijke test voor Den Haag en het marktgerichte industriebeleid komt met de overlevingskansen van Philips.

NRC,

Een van de intrigerendste aspecten van Dengs marktgericht hervormingsbeleid was dat China zo'n economische successen boekte hoewel het een communistisch politiek regime had behouden, terwijl de Sovjet-Unie politiek en economisch verstarde en uiteindelijk implodeerde.

De Standaard,

De globalisering heeft tot gevolg dat een goed economisch management meer dan vroeger wordt beloond en dat geknoei wordt afgestraft. In feite hebben ze geen andere keuzen dan een marktgericht beleid te voeren.

De Standaard,

De herziening van het landbouwbeleid beoogde een meer marktgericht beleid en verminderde prijssteun.

NRC,

  • marktgerichte dienstverlening

De invloed op overheidsinstellingen zal vooral bestaan uit een meer marktgerichte dienstverlening waar instellingen de bijeenkomst organiseren en de vragen van de burgers beantwoorden.

http://www.rijksregister.fgov.be/rrn_nl/slideshow/eidnl.htm

  • een marktgerichte economie
  • een marktgerichte econoom

Hervorming, cursus- en handboeken, aanpassing, onderwijs inzake marktgerichte economie, bijscholing van leerkrachten en docenten (vooral dan van de nieuwe technologieën); beurzen voor postgraduaatstudies in Vlaanderen.

De Standaard,

"Fjodorovs positie is erg invloedrijk. Het is echt erg gevaarlijk als hij zou vertrekken", zei de onafhankelijke en marktgerichte econoom Grigor Javlinski, die zelf sinds zondag wordt genoemd als mogelijke opvolger van Gajdar.

NRC,

Maar mensen als Yang, die het de afgelopen jaren goed is gegaan, prijzen de voordelen van een marktgerichte ekonomie.

De Standaard,

  • marktgerichte hervormingen

Zo ook wordt de indrukwekkende vooruitgang van China in de afgelopen twintig jaar, die in grote mate te danken was aan marktgerichte hervormingen, geminimaliseerd.

De Standaard,

Maar de lang aangekondigde ommekeer laat, na vijf jaar van marktgerichte economische hervormingen, nog steeds op zich wachten.

De Standaard,

Clinton zei dat hij en Kohl aan Jeltsin hun bezorgdheid hadden overgebracht over "het corrosie-effect dat het conflict op democratische, marktgerichte hervormingen in de Russische republiek kan hebben".

NRC,

Hij vroeg verder om marktgerichte economische hervormingen.

De Standaard,

  • marktgerichte maatregelen

Tot en met 1998 wil de NS-directie 450 miljoen gulden besparen. Een deel komt uit zogenaamde marktgerichte maatregelen en meer efficiency.

NRC,

Deng heeft volgens Salisbury nooit de bedoeling gehad om China diepgaand te hervormen; hij gebruikte de marktgerichte maatregelen enkel om zijn macht te consolideren.

http://www.groene.nl/1997/09/ab_deng.html,

Omdat alleen zo alle leden bij het beleid en de uitvoering betrokken blijven en veel meer kan worden bereikt dan in het geval enkele leden individueel initiatieven nemen en deze in hun marktgerichte maatregelen integreren.

http://www.anvr.nl/ANVR/openbaar/anvr/anvr_fs.html

  • een marktgericht onderzoek

Daarbij valt te denken aan klanttevredenheidsonderzoek, follow-up aan de hand van de resultaten daarvan en landelijke activiteiten zoals participatie aan de werkgroep Kwaliteit rechtsbijstand, onderzoek naar beleving van arbeid bij medewerkers en verschillende marktgerichte onderzoeken.

http://www.rvr.org/DenBosch.htm

Om duidelijk te maken dat het hier geen kritiek om de kritiek betreft, maar dat het wel degelijk gaat over een belangrijke kwestie, kan gewezen worden op het onderzoek van de Franse historicus Alain Renaut naar de gevolgen van het marktgerichte wetenschappelijk onderzoek voor de samenleving als geheel.

http://www.postdocplatform.nl/AlternOpeningKlukhuhn.html,

  • een marktgerichte opleiding
  • een marktgerichte master

Op het middelbare niveau en het niveau van het hoger beroeps- en het wetenschappelijk onderwijs waren de verschillende opleidingsrichtingen van oudsher te onderscheiden in opleidingen overwegend gericht op de marktsector en opleidingen overwegend gericht op de quartaire sector. Op grond van dit criterium is in het verleden het onderscheid gelanceerd tussen quartairesectoropleidingen en overige (marktgerichte) opleidingen.

http://www.scp.nl/boeken/cahiers/cah162/nl/Samenvatting.htm,

Wij blijven resoluut kiezen voor het aanbieden van kwaliteitsonderwijs en willen vooral marktgerichte technische en beroepsopleidingen mét toekomst brengen.

http://www.provant.be/Kennismaking/Provincieraad/bestuursakkoord.htm

De licentie in de communicatiewetenschappen beoogt een grondige wetenschappelijke en tegelijkertijd marktgerichte opleiding.

http://aivwww.rug.ac.be/Studentenadministratie/Studiegids/2001/NL/INDEX.HTM

De quartaire sector is dus al met al een aantrekkelijke werkgever voor veel vrouwen. Het gegeven dat ook vrouwen met een marktgerichte opleiding naar verhouding vaak werken in de quartaire sector is daarvan een illustratie.

http://www.scp.nl/boeken/cahiers/cah162/nl/Samenvatting.htm,

Afgemeten aan het functieniveau is de aansluiting tussen opleiding en werk voor quartair opgeleiden eerder beter dan slechter dan voor afgestudeerden van de marktgerichte opleidingen.

http://www.scp.nl/boeken/cahiers/cah162/nl/Samenvatting.htm,

Vaker dan afgestudeerden van de marktgerichte opleidingen zijn afgestudeerden van de quartair gerichte opleidingen werkzaam op een functieniveau dat past bij hun opleiding.

http://www.scp.nl/boeken/cahiers/cah162/nl/Samenvatting.htm,

Voor de meer marktgerichte masters moeten hogescholen commerciële partners vinden.

Mare,

Juist onder vrouwen die de onconventionele keuze voor een marktgerichte, technische opleiding hebben gemaakt, gehoor gevend aan de leuze 'kies exact', is de werkloosheid onevenredig hoog.

http://www.scp.nl/boeken/cahiers/cah162/nl/Samenvatting.htm,

  • een marktgerichte organisatie

Behalve de mogelijkheid die SPT Telecom hiermee geboden wordt om het staatsbedrijf om te bouwen tot een marktgerichte en klantvriendelijke organisatie, biedt TelSource voor de toekomst ook uitzicht op samenwerking in de wereldomvattende gezamenlijke activiteiten van PTT Telecom, Swiss Telecom en ATT in Unisource en Uniworld.

NRC,

Maar in haar streven naar een gezonde, marktgerichte organisatie kan wel de kortetermijnoverlevingsdrang de aandacht doen verslappen voor investeringen die op lange termijn vruchten zullen afwerpen.

http://www.gcw.nl/

In het afgelopen jaar heeft ID-Lelystad de ontwikkeling naar een marktgerichte onderzoeksorganisatie verder doorgetrokken.

http://www.id.dlo.nl/ID-Lelystad/index_nl.htm

  • een marktgerichte producent

Het voedingsmiddelenconcern CSM presenteert zich graag als een slagvaardige, marktgerichte producent van merkprodukten.

NRC,

  • een marktgerichte productie

Vooral de mechanisatie van de landbouw na WO II heeft daarbij toegelaten om steeds meer dieren te gaan houden per arbeidskracht. Zo krijgen we wat wij vandaag intensieve veehouderij noemen: een marktgerichte (dit houdt ook in: het steeds drukken van de kostprijs) dierlijke productie.

http://www.cagnet.be/downloads/Intensvee1.doc

Uiteraard werden ook afspraken gemaakt over andere producten, zoals textiel, industriële goederen, diensten e.d. De bedoeling van de GATT-onderhandelingen is op lange termijn te komen tot een marktgerichte productie en dus een evenwichtige marktsituatie.

http://www.innovatie.vlaanderen.be/pbo/eindrapporten/PBO97-49-162-varkenshouderij.pdf,

  • een marktgerichte sector

Goederenvervoer is een heel sterk marktgerichte en gezonde sector, er gaat minder subsidie naar toe, de sector bedruipt zichzelf.

http://www.connekt.nl/connektiemag.html,

Sprekend over de Europese zuivel is hij daarom positief over de toekomstmogelijkheden. Dat geldt voor hem in het bijzonder voor de Nederlandse zuivelsector. Die heeft in een vroegtijdig stadium de bakens verzet, van een productiegerichte naar een marktgerichte sector.

http://www.ajmaat.nl/,

met bijwoord


  • allesbehalve marktgericht
  • echt marktgericht
  • louter marktgericht
  • meer marktgericht
  • minder marktgericht
  • niet marktgericht
  • onvoldoende marktgericht
  • steeds marktgerichter
  • sterk marktgericht
  • te veel marktgericht
  • vooral marktgericht
  • zeer marktgericht

In de volwassenenafdeling wordt gemikt op een andere doelgroep dan in de hoofdbibliotheek: er is een thematische aanpak, meer marktgericht (veelgevraagde collecties).

http://www.destelbergen.be/bibliotheek/docs/beleidsplan2002-2007.pdf,

Door de productie over deze twee productiecentra te spreiden, kunnen we zeer marktgericht werken.

http://www.daasbaksteen.nl/

Het hele systeem was opgebouwd als een web van bilaterale verdragen dat allesbehalve klant- of marktgericht was.

Mijn jaren in Europa, Karel Van Miert,

Aanleiding is "de spanning tussen onze culturele missie en de druk om steeds marktgerichter te werken", aldus de secretaris van de vereniging van openbare bibliotheken.

NRC,

Er zijn instellingen die zich sterk marktgericht profileren, die in eerste instantie streven naar een maximaal bereik.

http://www.cultuurnetwerk.nl/

Een andere klacht is dat de VDAB-beroepsopleiding "onvoldoende marktgericht is, onvoldoende inspeelt op de gewijzigde noden van het bedrijfsleven en van de werkzoekenden."

De Standaard,

Sinds 1 januari is het standaardtarief voor verzending van brieven naar andere Europese landen al omhoog gegaan van negentig cent naar een gulden. Volgens een woordvoerder heeft PTT Post vooral bezwaren, omdat het besluit niet marktgericht is.

NRC,

De wijze waarop zou worden zekergesteld dat ieder schip volledig voor de uitgevoerde dienst betaalt op basis van de werkelijke kosten (een o. i. niet marktgerichte en dus onuitvoerbare voorwaarde die het plan van aanpak aan de eindsituatie stelt).

http://www.loodswezen.nl/nederlands/centraal/historie.pdf

Otterspeer stelt dat een universiteit die louter marktgericht denkt, in genen dele nog beantwoordt aan het middeleeuwse ideaal.

De Standaard,

Ik weet dat een uitgever vooral marktgericht denkt en een meer in het oog springende titel verlangt.

De Standaard,

Er is teveel 'marktgericht denken' aan onze universiteiten, waardoor concurrentie, de jacht op studenten en kredieten, de sterkte-zwakteanalyses en de onstuitbare vloed van interne evaluaties iets zaligmakends krijgen.

http://cwisdb.cc.kuleuven.ac.be/dcom/campuskrant/135.pdf

"De managers moeten vervangen worden door mensen die echt marktgericht denken."

NRC,

Al met al heerst hier een managementprobleem dat juist door een meer marktgerichte benadering zich pijnlijk laat voelen en niet langer afgedekt kan worden vanuit de overheid.

http://www.ovmagazine.nl/,

De Trade Mart zal zich de komende jaren kenmerken door een sterke marktgerichte aanpak.

http://www.jaarbeursutrecht.nl/

De liberalisering van de markt noopte de gigant - Electrabel telde in 1998 ruim 15000 werknemers en haalde een omzet van net geen 240 miljard frank - tot een koerswijziging: de ingenieursmentaliteit moest plaats ruimen voor een meer marktgerichte aanpak.

http://www.kuleuven.ac.be/wordingenieur/wat/concreet/nieuws/top100.html

Een aantal sectoren produceert niet marktgericht.

NRC,

De focus van de steeds grotere bedrijven is sterk klant- en marktgericht.

http://www.kiwa.nl/

De bedrijven en bedrijfjes die nog bestaan, hopen te overleven dank zij technologische vooruitgang. Meer kwaliteit en meer marktgericht, maar met minder werknemers.

NRC,

De neiging om productgericht te denken, minder marktgericht.

De Standaard,

Bedrijven zijn minder produktiegericht en meer marktgericht, evenwel zonder het eigen produkt uit het oog te verliezen.

http://www.waterland.net/nim/nw-elan.htm

met werkwoord


  • iets marktgericht aanbieden
  • marktgericht aanbieden van iets

Tegelijkertijd richt MVA zich op de begeleiding van kwekers bij het meer marktgericht aanbieden van hun producten.

http://www.vba-aalsmeer.nl/index.html

Ook het Centrum voor Houttechnologie heeft voorbereidingen getroffen om het pakket van producten en diensten meer marktgericht te kunnen aanbieden.

http://www.bouw.tno.nl/homepage_nl.html

  • marktgericht bouwen

Het is een uitdaging voor de woningbouwcorporaties om vrijwel zonder subsidie betaalbare huisvesting te blijven bouwen. Bevrijd van knellende regels vanuit Den Haag moeten zij voor verschillende doelgroepen marktgericht en vernieuwend bouwen.

Meppeler Courant,

  • marktgericht denken

Het aantal oudere kunstenaars, dat een aanvraag indient, is in de loop der jaren vrijwel gelijk gebleven, terwijl er door vergrijzing meer bij komen. Dit feit roept vragen op: werken de ouderen gewoon door en trekken zij zich niets aan van 'grensverleggingen', van vernieuwingen of van vermeende revoluties in het vakgebied, van marktgericht denken, presentaties of public relations.

http://www.fondsbkvb.nl/leestafel/index.html,

Een school dient marktgericht te denken en te beseffen dat de bomen niet meer tot in de hemel groeien.

Meppeler Courant,

De traditionele museologie wordt vaak verweten te collectie- of objectgericht te zijn en te weinig publiek- of maatschappijgericht. In moderne marketingtermen komt dit verwijt neer op productgericht versus marktgericht denken.

http://www.xs4all.nl/~rwa/museolog.htm

Hij vroeg zich af of de verschuiving van collectieve naar individuele sportbeoefening iets te maken kan hebben met de opkomst van het marktgerichte denken.

Meppeler Courant,

Men ging vroeger anders om met geld en ouderen zijn over het algemeen niet bekend met het marktgericht denken.

http://www.fondsbkvb.nl/leestafel/index.html,

Otterspeer gaat ervanuit dat de universiteit in de eerste plaats een wetenschappelijke houding dient over te brengen en slechts in ondergeschikte orde ook praktische kennis dient bij te brengen. Opnieuw is dit een ideaal dat sterk onder druk staat van het marktgerichte denken dat ook aan de universiteiten invloed wint.

De Standaard,

Met name maken de mensen van de Witte Jas zich zorgen over het toenemende marktgerichte denken in de gezondheidszorg.

NRC,

  • marktgericht handelen

De onderzoeker - wiens naam het departement van volksgezondheid liever niet noemt - is van mening dat jaarlijks "zonder al te grote problemen" driehonderd miljoen gulden kan worden bespaard als er meer marktgericht en concurrerend zou worden gehandeld.

NRC,

  • iets marktgericht maken

Om die concurrentie het hoofd te bieden is de werkorganisatie van Océ de afgelopen jaren flexibel en marktgericht gemaakt.

NRC,

Wat zal er gebeuren nu alle landen van Latijns-Amerika hun economieën meer open en marktgericht maken?

http://www.wereldwijd.be/archief/archief.htm,

  • marktgericht opereren
  • marktgerichter opereren

Instellingen zullen meer marktgericht gaan opereren.

http://www.iso.nl/actueel/publicaties.php,

Het is natuurlijk geen toeval dat het grote ongenoegen over het functioneren van de overheid – inzake veiligheid, zorg en onderwijs – zich concentreert op die delen van de overheid die op eigen benen zijn gezet en marktgerichter zijn gaan opereren.

NRC,

Marktgericht opereren is voor de Medische Bibliotheek niet opportuun.

http://www.eur.nl/fgg/medbib/Beleidsplan%202000.doc,

De gesubsidieerde instellingen zijn immers gebonden aan de regelgeving van de overheden, die flexibel, marktgericht opereren weer in de weg staat.

http://www.cultuurnetwerk.nl/

Hij acht zich niet de meest aangewezen persoon om het voortouw te nemen in de reorganisatie van de GG&GD die in de nabije toekomst vooral marktgericht moet opereren.

NRC,

  • marktgericht produceren

Marktgericht produceren van kasroos. Telers zijn gebaat bij meer keuzes en sturingsmogelijkheden om marktgericht te produceren.

http://www.ppo.dlo.nl/ppo/index.htm

  • marktgericht werken
  • marktgerichter werken

De dienst gaat anders werken, marktgerichter.

NRC,

Nyqvist, spraakmakend ex-wethouder van verkeer en vervoer in Den Haag (VVD), werd vijf jaar geleden aangetrokken om het streekvervoer een nieuwe impuls te geven. Dat moest marktgerichter gaan werken, niet alleen omdat de subsidies de pan uit waren gerezen, maar ook omdat Europese regelgeving over de aanbesteding van openbaar vervoer werd verwacht.

NRC,

De schappen moeten marktgerichter gaan werken en mogen op minder terreinen verordeningen opleggen.

http://www.ser.nl/publicaties/default.asp?desc=publicaties_bulletins_0500_4

Als de politiek zegt: jullie moeten marktgericht gaan werken en de gebruiker betaalt, dan denk ik dat we de verkeerde kant op gaan.

NRC,

Les Halles denkt in gasten, werkt marktgericht.

http://www.vroomendreesmann.nl/

in voorzetselgroep


  • op een marktgerichte manier

Daarnaast is de gemeente evenmin in staat geweest de planvorming op een meer marktgerichte manier in te richten.

http://www.dsdelft.nl/~zpoort/

De VRT-televisie maakt zijn wettelijke opdracht op een marktgerichte manier waar.

http://www.vrt.be/

met ander, nevengeschikt adjectief


  • marktgericht en klantvriendelijk
  • bedrijfsmatig en marktgericht
  • doelgericht en marktgericht
  • klantgericht en marktgericht
  • praktijkgericht en marktgericht
  • productgericht en marktgericht

Behalve de mogelijkheid die SPT Telecom hiermee geboden wordt om het staatsbedrijf om te bouwen tot een marktgerichte en klantvriendelijke organisatie, biedt TelSource voor de toekomst ook uitzicht op samenwerking in de wereldomvattende gezamenlijke activiteiten van PTT Telecom, Swiss Telecom en ATT in Unisource en Uniworld.

NRC,

Alle universitaire opleidingen, ook die in de cultuurwetenschappen, moeten volgens de Vijfjaren Plannen praktijk- en marktgericht worden.

http://www.postdocplatform.nl/,

Het hele systeem was opgebouwd als een web van bilaterale verdragen dat allesbehalve klant- of marktgericht was.

Mijn jaren in Europa, Karel Van Miert,

In de Bibliotheeknotitie van 1992 toonde minister d'Ancona (WVC) zich bezorgd over die bedrijfsmatige en marktgerichte aanpak.

NRC,

Industrie Dienstverlening is een doel- en marktgericht bedrijf waarin ondernemerschap voorop staat.

http://www.denkbreed.nl/default.html

Daarbij, zo constateert het onderwijsteam van het Threant College, wordt van het onderwijs een steeds meer productgerichte en marktgerichte aanpak verlangd.

Meppeler Courant,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding