marktkramer


marktkramer 1.0

iemand die voor zijn beroep waren te koop aanbiedt op de markt in een kraam of stalletje of in een verkoopwagen; marktkoopman

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een marktkramer…

is een kramer; is een persoon

      Hoofdsemagram: koopman


      Algemene voorbeelden


      Je huurt een standplaats voor een jaar, die je kronologisch of per opbod krijgt toegewezen. Na een jaar moet je opnieuw een aanvraag indienen en worden de plaatsen op dezelfde manier toegewezen. Dat betekent dat geen enkele marktkramer de zekerheid heeft na een jaar nog op dezelfde plaats of zelfs op dezelfde markt te kunnen staan. Nochtans investeren ze soms drie of vier miljoen frank voor een wagen.

      De Standaard,

      Wil je standhouder zijn op Olen-Jaarmarkt? Marktkramers betalen 10 euro voor een standplaats. Deelnemers aan de rommelmarkt betalen 2,50 euro.

      http://www.olen.be/product/512/default.aspx?,

      Bij een aardbeienkraam bijvoorbeeld, stelt de marktkramer u voor om een aardbei te proeven. Je kiest op goed geluk een aardbei, proeft ervan en beslist in functie van dit "staal" om al dan niet een bakje te kopen.

      http://www.febelmar.be/pdf/gids.pdf

      De eerste aanblik van de koopwaar op de ongeveer 150 tafels maakt niet begerig. De marktkramers zitten er wat landerig achter te wachten op klandizie.

      NRC,