matcha


matcha 1.0

(eten, drinken en genotmiddelen)

Japanse poedervormige groene thee die kan worden opgelost in water of melk

Semagram (extra betekenisinformatie)


Matcha…

is poeder; is een stof

  • [Ingrediënt] is groenetheepoeder dat behalve in thee ook in andere voedingswaren verwerkt kan worden
  • [Bereiding] wordt gemaakt door groenetheebladeren te drogen en verpulveren
  • [Waardering] wordt gezien als superfood omdat het veel vitaminen, mineralen, antioxidanten en aminozuren bevat

    Algemene voorbeelden


    Zenboeddhisten uit Japan kwamen in aanmerking met matcha tijdens hun reis door China. De boeddhisten hebben hier later hun eigen tradities en productiemethoden ontwikkeld. Deze Matchapolitan-lijn komt rechtstreeks van de biologische theeplantages uit het noordwestelijk deel van de kustprovincie Zheijang. Net als de befaamde Japanse Gyokuru thee, worden de plantages vier weken voor de oogst met donkere zeildoeken afgedekt waardoor de theeplanten 90% minder zonlicht krijgen. Om dit te compenseren maken deze theeplanten intensief chlorofyl aan en produceren deze blaadjes nog méér veel aminozuren. Nadien worden deze voedingsrijke bladeren verder verwerkt en tussen granieten platen vermalen tot krachtig gezond organisch theepoeder.

    https://www.cafecouture.eu/nl/pure-matcha-voor-lattes.html

    Deze vele gezondheidsvoordelen verkrijgt Matcha doordat het een geconcentreerde vorm van groene thee is. Normaal wordt thee van theebladeren getrokken, waarna de bladeren verwijderd worden uit het treksel, maar bij Matcha is dat niet het geval. De groene theebladeren worden bij het maken van Matcha verpoederd en vervolgens opgedronken waardoor je meer uit je thee haalt.

    https://www.detheespecialist.nl/matcha-tea

    Eén van de Starbucks najaarsspecials is nu zelfs de citrus mint green tea latte met matcha. Ik heb 'm geproefd en die is echt hartstikke lekker. Ik wilde dit thuis meteen namaken en dat is heel goed gelukt.

    https://wateetjedanwel.nl/matcha-latte/,

    Er zijn vele soorten groene Japanse thee. Sencha is het doorsneeprodukt, gemaakt van bladeren die onbeperkt aan zonlicht zijn blootgesteld. De meer verfijnde, zoeter smakende soorten worden gewonnen van planten die tien dagen in het midden van april van het zonlicht worden afgesloten via rieten daken of, tegenwoordig, zwart plastic. Het summum is matcha, de variëteit die bij theeceremonies wordt geserveerd. Wij, in het Westen, drinken over het algemeen kocha, rode thee.

    NRC Handelsblad,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    matcha 1.1

    (eten, drinken en genotmiddelen)

    drank die is gemaakt door matcha, een Japanse poedervormige groene thee, op te lossen in water of melk; matchathee

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Matcha…

    is thee; is een drank; is vloeistof

    • [Ingrediënt] is Japanse groenetheepoeder opgelost in water of melk
    • [Waardering] wordt gezien als superfood omdat het veel vitaminen, mineralen, antioxidanten en aminozuren bevat

      Algemene voorbeelden


      Een kopje matcha aanbieden voor 50 dollar: dat kan waarschijnlijk alleen in Beverly Hills. Theesommelier David Barenholtz – of nou ja, hij noemt zichzelf eigenlijk thee-vangelist – doet het in de American Tea Room in het zonnige Californië.

      https://www.culy.nl/inspiratie/een-kopje-matcha-thee-van-50-dollar/,

      Matcha wordt vaak dé superfood onder de superfoods genoemd. Het helpt om je stressniveau te verlagen, vergroot de mentale helderheid, stimuleert betere leerprestaties, gaat ouderdomseffecten tegen en verbetert de vetverbranding. Eén kopje matcha bevat evenveel antioxidanten als 10 kopjes 'normale' groene thee. Antioxidanten gaan onder andere veroudering tegen, zorgen ervoor dat onze huid in goede conditie blijft, verkleinen de kans op hart- en vaatziekten en hebben een cholesterolverlagende werking.

      https://www.mrmrstea.nl/wat-is-matcha/

      Combinatiemogelijkheden


      als object bij een werkwoord


      • matcha drinken
      • matcha kloppen
      • matcha maken
      • matcha opdrinken

      Toen ik twee dagen bezig was met mijn experiment, vertelde een collega me dat in Japan (waar haar vader vandaan komt) matcha drinken als dagelijks ritueel. Traditioneel gezien wordt matcha zeven minuten geklopt met een kleine bamboegarde tot het schuimt en daarna wordt het langzaam en mindful opgedronken.

      https://www.menshealth.com/nl/voeding/a23329227/tried-and-tested-dit-doet-matcha-thee-in-plaats-van-koffie-drinken-met-je/,

      Matcha maken met een expert in Tokio. Na eeuwenlang gebruikt te zijn in oosterse culturen, is matcha nu een populair ingrediënt in westerse diëten aan het worden. Leer hoe je je eigen variëteit aan Japanse groene thee kunt maken tijdens een halve dag lang een matcha maken in Tokio.

      https://www.viator.com/nl-NL/tours/Tokyo/Matcha-Making-from-an-Expert-in-Tokyo/d334-37271P27

      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen