matroos


matroos 1.0

iemand die voor zijn beroep op zee vaart en aan boord algemene werkzaamheden verricht; zeeman van de laagste rang; ook: rang bij de marine, de rang die overeenkomt met de soldaat in het leger

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een matroos…

is een persoon

  • [Rang] is de laagste rang
  • [Activiteit of handeling] verricht (aan boord) algemene werkzaamheden, zoals onderhoudswerkzaamheden, wachtlopen, schoonmaken en het laden en lossen van vracht
  • [Gelijkheid] komt als rang bij de marine overeen met de soldaat bij het leger

    Hoofdsemagram: zeeman


    Algemene voorbeelden


    Op 6 maart 2001 kwam ik als kapitein aan boord van het vrachtschip "Kielgracht" in Rauma [...]. Alle andere officieren zijn later aan boord gekomen. De matrozen waren al wel aan boord.

    http://www.google.nl/search?q=cache:9NOjnEBOxEAJ:www.nautiek.nl/rvs14.pdf++dagwacht+site:.nl=nl=lang_nl,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een jonge matroos

    Brierly was van een soort raad van zeelieden de voorzitter geweest. Hij had recht moeten spreken in een merkwaardige zaak van een jonge matroos die, samen met enkele andere bemanningsleden, het zinkende schip de Patna had verlaten.

    NRC,

    En Brodsky besluit met een melancholische anekdote over de bejaarde Auden die ooit in Venetië, terwijl hij samenzat met vrienden, zijn grote liefde Chester Kallmann zag opveren en onder zijn ogen weglopen met een jonge matroos.

    De Standaard,

    Hij had het korte gespierde lichaam van een jonge matroos die bij het hevigste noodweer op het dek van een schip zijn evenwicht weet te bewaren enkel door zich schrap te zetten.

    De meisjes van de suikerwerkfabriek, Tessa de Loo,

    • een dronken matroos
    • dronken matrozen

    Ik sjouw met mijn zware instrumentenzak de ruimte in. Niet te hanteren dat ding! Altijd te groot en te zwaar [...]. 'Hé , waar ga je met die lijkzak naartoe?' riep een dronken matroos op een keer naar mij toen ik in de havenbuurt moest zijn. 'Naar de Zeemanskerk!'

    Bas, Annie Van Keymeulen,

    Een dronken matroos die achter in het onfrisse zaaltje met een meisje scharrelde.

    De baan van gaan en gissen, Bruno Bartels,

    Groepjes mensen verdrongen zich voor de etalages van de vele sexwinkels, vergaapten zich aan vreemde opblaas-vrouwen in een woud van kunstpenissen. Flarden muziek waaiden de rechercheurs tegemoet. Uit 'Old Sailor' strompelde een stel dronken matrozen.

    De Cock en de moord op melodie, Appie Baantjer,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: op

    • matroos op een schip
    • matroos op een walvisvaarder
    • matroos op de grote vaart
    • matroos op de lange vaart

    'Wie is de vader van je kind?' 'Ik ken zijn naam niet.' 'En waar is hij dan, mijn lieve kind?' 'Die is weer weg. Hij is matroos op een schip. De grote vaart. Ik zie hem nooit meer weer, vrees ik.'

    Naakte zielen, Luc Deflo,

    Melville is een Amerikaanse schrijver uit de vorige eeuw. Hij [...] leidde vooral tussen 1841 en 1844 een avontuurlijk leven. Hij was matroos op een walvisvaarder, gevangene op een eiland in de Stille Zuidzee, landarbeider in Tahiti en vervolgens matroos in de Amerikaanse Marine. Een mens zou van minder gaan schrijven.

    De Standaard,

    Martha hield van de zee en als kind had zij geweend omdat zij als meisje was geboren. Had zij maar een jongensnaam gedragen, met hoeveel geestdrift zou zij dan getekend hebben als zeeman. Geen gewone visser had zij mogen wezen, maar een echte scheepsjongen, een matroos op de lange vaart. En het allerliefst had ze aangemonsterd aan boord van de 'Vliegende Hollander'.

    Martha, Lut Ureel,

    Voorzetsel: van

    • een matroos van een schip
    • een matroos van een asfaltschip
    • een matroos van de Beagle
    • de matrozen van een schip
    • de matrozen van een oorlogsschip

    Ik stond op om de man een flinke stomp op zijn neus te verkopen toen een matroos van mijn eigen schip binnenkwam.

    De verpletterende werkelijkheid en andere verhalen, J.M.A. Biesheuvel,

    Hij rookte Venezolaanse Balmoral-sigaretten, die hij met een matroos van een asfaltschip had geruild tegen een partij pillen waarvan de herkomst duister was.

    Alles over Tristan, Tommy Wieringa,

    Een matroos van de Beagle bond een steen om de nek van een zeeleguaan en wierp hem aan een touw in zee. Na een uur haalde hij het dier weer op. Het bleek nog normaal te leven.

    Het principe van nieuwsgierigheid, Dick Hillenius,

    Aanvankelijk dacht ik nog dat het een grapje was van matrozen van de Rosa-Cecile, een schip dat naast ons lag.

    De verpletterende werkelijkheid en andere verhalen, J.M.A. Biesheuvel,

    Verderop speelden Cubaanse soldaten baseball en daar zwommen matrozen van een Oostduits oorlogsschip, allen in dezelfde blauwe broek en bijna in gelid.

    Quissama, F. Springer,

    Voorzetsel: van

    • matrozen van de (Amerikaanse) kustwacht

    Matrozen van de Amerikaanse kustwacht dragen in Port-au-Prince kinderen van gerepatrieerde Haïtianen van de kotter Boutwell.

    NRC,

    Bij de ontschepingen gisteren deden zich geen incidenten voor. De vluchtelingen liepen gelaten, velen blootsvoets, de loopplank af. Baby's werden gedragen door matrozen van de kustwacht, met plastic handschoenen wegens het vermeende gevaar van aids-besmetting.

    NRC,

    Voorzetsel: van

    • de matrozen van Colombus
    • de matrozen van Michiel de Ruyter
    • de matrozen van Jan van Riebeeck

    Als we de volgende dag weer naar huis rijden, worden we verrast door het groot aantal Trabis op de Autobahn [...]. Achter de voorruiten zien we gespannen gezichten van mensen die het westerse autoverkeer niet gewoon zijn. Zo moeten de matrozen van Colombus gekeken hebben, toen ze met hun wankele scheepjes in de branding van de Nieuwe Wereld terechtkwamen.

    Het onvermogen, Giovanni Peirs,

    Iemand, die een magische formule gebruikt, doet precies hetzelfde als de matrozen van Michiel de Ruyter deden, toen ze op een gegeven ogenblik het dek met boter insmeerden; ze maakten de omgeving zo glibberig, dat niemand in de buurt kon komen zonder K.O. te gaan.

    http://www.google.nl/search?q=cache:DBDVV3gRMnAJ:www.orde-der-verdraagzamen.nl/Brochures/083%2520-%2520Afschermen%2520van%2520invloeden%2520-%2520148%2520kB.pdf+fantasmagorie=nl=lang_nl

    Het 'Joernaal van Jorik' bracht ons toevallig op de naam 'Tafelberg', de vlakke hoogte, althans vanuit zee bekeken, en zo genoemd door de matrozen van Jan van Riebeeck.

    Miniaturen, Karel Jonckheere,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • matroos of soldaat
    • matrozen en soldaten

    Linzy wist dat Judith al veel meer in haar leven had meegemaakt. Haar vader was matroos of soldaat of zoiets en het gezin was volgens Judith al meer dan honderd keer verhuisd.

    Ritueel des doods, Willem Zebregs,

    De leiders van de ontdekkingstochten stonden meestal afkeurend tegenover het gebruik van tabak. Alleen matrozen en soldaten probeerden het wel eens, maar dat moest dan in het geheim gebeuren. Het toegeven aan dergelijke Indiaanse gewoonten werd namelijk als iets minderwaardigs beschouwd, dat dan ook streng werd bestraft.

    http://WWW.SIGAAR.NL/,

    Het was een warme zomeravond en ik hing uit het raam, luisterend naar de vrolijke deunen van de accordeonmuziek uit de cafés rondom, kijkend naar de kleurrijk geklede meiden, in opwaaiende jurken, flirtend, giechelend, lachend, aan de arm van matrozen en soldaten. Zwabberende zeelui die uit de kroeg kwamen.

    De Hunnen. Dl. 3: Vrede, Jan Cremer,

    voorafgegaan door als


    • als matroos

    Hij scheept zich in als matroos in Boulogne op weg naar verre zeeën. Zijn verdere leven zal hij reizen.

    De Standaard,

    Op verzoek van de Engelse natuuronderzoeker Hyde Wollaston beschreef Schout-bij-Nacht Sir Francis Beaufort (1774-1857) in 1825 in een brief wat hij ervoer toen hij in 1795 als jonge matroos in Portsmouth Harbour te water raakte en dreigde te verdrinken.

    Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt, Douwe Draaisma,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen