meesterhand


meesterhand 1.0

eigenlijk: hand van de meester; hand van iemand die uitblinkt in iets en een lichtend voorbeeld is voor anderen; meestal figuurlijk gebruikt voor: uitzonderlijke bekwaamheid in iets

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een meesterhand…

is een hand; is een lichaamsdeel; is een deel

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een hand van de meester, gebruikt als toonbeeld voor uitzonderlijke bekwaamheid
  • [Bezitter of eigenaar] behoort toe aan een meester, d.w.z. iemand die uitblinkt in iets

    Hoofdsemagram: hand


    Algemene voorbeelden


    De kwaliteitskeuken door meesterhanden ontworpen, door meesterhanden gemaakt. In 7 kleuren naar wens uit te breiden tot een complete aanbouwkeuken.

    http://snv.courant.nu/issue/SNA/1982-10-07/edition/0/page/31?query=Ds%20R.&sort=relevance,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • zich niet verloochenen

    Ook naderhand heb ik nog wel eens bij Hildo Krop gedineerd en ook toen verloochende de meesterhand zich niet.

    Wie ik tegen kwam, C.J. Kelk,

    als object bij een werkwoord


    • de meesterhand missen

    'Vind je dat ik goed rijd?' 'Eh... ja, natuurlijk. Natuurlijk rijd je goed.' Maar Johanna reed slecht. De auto miste de meesterhand; Johanna had geen gezag. We dwaalden van links naar rechts en terug, we gingen harder en dan weer zachter en telkens als de chauffeuse de versnelling overschakelde klonk er vanuit de metalen ingewanden een verschrikkelijk gekreun.

    Gevallen vrouwen, Laurie Langenbach,

    • zijn meesterhand tonen

    Vanaf het eerste begin van de restauratie en metamorfose tot restaurant was Van Erkelens aan de Steenwijkerstraatweg te vinden om elke nieuwe fase van het verbouwingsproces vast te leggen. In een reeks van vele honderden foto's toonde hij al zijn meesterhand.

    Meppeler Courant,

    • de meesterhand vereisen

    'Oom Dagobert,' zei hij na enige tijd, 'is de gestalte van de gentleman-inbreker, een dubbelspel dat de oplossing van een misdrijf met vrucht aanzienlijk kan vertragen en hinderen. Hij verbindt binnen- en buitenwereld van de wet, verenigt het gescheidene zonder het onderscheid op te heffen. Daarin zweven dan pikant nog wat resten, zoals het legale van het illegale en vice versa, en dat vereist de meesterhand in dit genre.

    Gesprekken in huizen aan zee, Willem Brakman,

    met adjectief ervoor


    • virtuoze meesterhand

    Het is niet die ene film geworden, waarin Weisz met virtuoze meesterhand al zijn eerdere werk in de schaduw stelt, zoals sommigen stilletjes hoopten, maar wel een heel goede Nederlandse speelfilm, met gegarandeerd een Gouden Kalf voor De Gooyer.

    NRC,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: achter

    • de meesterhand achter iets

    De meesterhand achter de virtuoos gepenseelde karakters en lettertekens behoort toe aan kalligraaf Brody Neuenschwander, een Texaan van Duitse origine die al enkele jaren in Brugge woont.

    De Standaard,

    Voorzetsel: van

    • de meesterhand van de binnenhuisarchitect
    • de meesterhand van Polanski
    • de meesterhand van tekenaar Quentin Blake en vertaler Jan Kuijper

    Het oude, genoeglijke stadspand, waarin mijn vader overdag ongestoord achter stellages en vitrines kon werken, althans zich verdekt kon opstellen, werd door de meesterhand van de binnenhuisarchitect omgeschapen in een Petit Centre Pompidou, met een overdekte brandtrap, die als een rups tegen de buitenmuur opkroop.

    Annie Berber en het verdriet van een tedere crimineel, Yvonne Keuls,

    Waar nu precies de meesterhand van Polanski uit blijkt, valt moeilijk aan te geven. De vormgeving is strak en stijlvol, het ritme van de montage loopt zoals verwacht mag worden, en de acteurs overtuigen voortdurend.

    NRC,

    De ongetrouwde tante Freule van der Bijll van IJzinga (met ijzeren hoed) en de Kapitein van Urk (met een snor als een fietsstuur) zijn een kolfje naar de meesterhand van tekenaar Quentin Blake en vertaler Jan Kuijper.

    NRC,

    in voorzetselgroep


    ( Frequent gebruikt.)
    • met meesterhand

    In A Star Shines over Mt. Morris Park schetst Roth met meesterhand een stukje New York van 1914 tot ongeveer 1920.

    NRC,

    Met meesterhand legt de vooraanstaande regisseur John Schlesinger de hypocrisie bloot, daarbij terzijde gestaan door een keurkorps van Engelse acteurs [...] en door de monkelende dialogen van Bennett.

    NRC,

    Met meesterhand beschrijft de Zwitserse Regina Ullmann de eenzaamheid en armoede die ze zo goed kende.

    https://www.volkskrant.nl/boeken/ullmann-beschrijft-eenzaamheid-en-armoede-met-meesterhand~a4441832/,

    Lang niet alle aanloopjes en tempoversnellingen leiden tot het gewenste ritme. Maar met meesterhand levert Freek de Jonge ook daarop commentaar: "Als u denkt: dit is niet zo leuk wat-ie nu zegt - dan moet u er maar van uitgaan dat ik op weg ben naar iets leuks."

    NRC,

    Literatuur was hem zodoende een open boek, met zo'n meesterhand uitgespeeld dat het een raadsel werd gevonden hoe hij het allernieuwste met het geadelde oude wist te verbinden, zijn gesprekken van zo'n luchtig en levendig gehouden bibliofiel Fond wist te voorzien.

    Gesprekken in huizen aan zee, Willem Brakman,

    Het is niet die ene film geworden, waarin Weisz met virtuoze meesterhand al zijn eerdere werk in de schaduw stelt, zoals sommigen stilletjes hoopten, maar wel een heel goede Nederlandse speelfilm, met gegarandeerd een Gouden Kalf voor De Gooyer.

    NRC,

    met bezittelijk voornaamwoord


    • zijn meesterhand

    Tussen die opnamen zit ook dat liedje My Bonnie, dat uiteindelijk Brian Epstein op het spoor zette van de groep. De manager pikte de groep uit de vele Mersey bands die toen aktief waren, en pompte haar in minder dan drie jaar naar de voorgrond van het wereldtoneel. Een geweldige prestatie, die deels tot stand kwam door intelligent gebruik van de ontluikende massamedia. Het verhaal van Epstein is belangrijker dan men tegenwoordig denkt. Ook onder de pijlsnelle muzikale evolutie die de cd verder laat horen, zit zijn meesterhand.

    De Standaard,

    Vanaf het eerste begin van de restauratie en metamorfose tot restaurant was Van Erkelens aan de Steenwijkerstraatweg te vinden om elke nieuwe fase van het verbouwingsproces vast te leggen. In een reeks van vele honderden foto's toonde hij al zijn meesterhand.

    Meppeler Courant,

    "Ik zou het alleen wraakroepend vinden als Missiaen, met zijn meesterhand van tegenwoordig, haar op een doek zou willen vereeuwigen."

    Liliane, of De spiegelingen van leugen en liefde, Clem Schouwenaars,