meevliegen


meevliegen 1.0

( Gezegd van personen)
samen met een ander of anderen met een luchtvaartuig reizen; met een ander of anderen in een vliegtuig, helikopter, luchtballon e.d. vliegen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Meevliegen…

is een handeling

      Algemene voorbeelden


      Bij de meeste vliegtuigmaatschappijen mogen vrouwen tot de 31e of 32e week van de zwangerschap meevliegen.

      http://www.ouder-kindzorg.nl/

      Ten eerste dat woord: reconfirmeren. In de Van Dale komt het niet voor. Het betekent herbevestigen. Anders gezegd: je bent verplicht de luchtvaartmaatschappij vlak voor vertrek te melden dat je meevliegt omdat je in het bezit bent van een geldig en betaald ticket. Wat makkelijker lijkt dan het is.

      Haarlems Dagblad,

      De Leslies zijn de grootste en zo te zien ook de knapste mannen van het land. Dat bewijst onder meer een Amerikaanse blondine die meevliegt en sip kijkt omdat ze niet naast dé piloot mag zitten. Wegens haar gewicht en het evenwicht van het vliegtuig moet ze achteraan worden geparkeerd, weliswaar in een passagierszetel maar toch bij de koffers.

      De Standaard,

      Een blik van Demesmaeker volstaat om de helikopter te doen dalen bij onverwachte drainagewerken in een weide. [...]. Iedereen - aannemer, landbouwer of particulier - die graafwerken uitvoert in de buurt van een aardgasleiding, moet volgens welbepaalde wettelijke regels Distrigas schriftelijk op de hoogte brengen", zegt Coffo, die uitzonderlijk meevliegt.

      De Standaard,

      Club reist vanmiddag vanuit Oostende af met Verlinden, Verjans, Renier, Deflandre, Medved, Claessens, Van der Elst, Vermant, Verheyen, Stanic, Spehar, Nielsen, De Brul, Belpaire, Addo en De Cock. Ook Lorenzo Staelens (kuitverekking) vliegt mee om in het krachthonk van hotel Sofitel zijn fietsoefeningen voort te zetten "en de kaartploegen niet te splitsen"', lachte Broos.

      De Standaard,

      'Is onze vriend aan boord?', vroegen we aan de AA-desk in de hal, maar ze wilden zelfs niet zeggen dat hij niet mee was. Wees nu eerlijk: ik kan me er nog iets bij voorstellen als hij meevliegt, maar welk gevaar levert een passagier op als hij niet meereist?

      De Morgen,

      Combinatiemogelijkheden


      met voorzetselgroep


      Voorzetsel: met

      • meevliegen in ballons (balonnen)

      Wat telde, was naar Afrika te gaan. Maar hij zei hier niets van tegen Marleen, hoezeer hij ook gewild had dat ze dit zag. Zodat hij haar, op een middag, meenam voor een tochtje, een uurtje testvliegen boven Antwerpen, waar hij naar neerkeek of het de laatste keer zou zijn. Het was zijn bedoeling geweest, ook al had Marleen al vaker in ballons meegevlogen, haar nog eens heel duidelijk te laten zien en voelen hoe het zou zijn, daarginds, en de bijna abstracte glorie die de échte reden was waarom hij dit deed.

      Een Ferrari in de Lange Leemstraat, Sus Van Elzen,

      • meevliegen met een Brit
      • meevliegen met de dieren
      • meevliegen met mijn vriend

      In Nederland is de KLM momenteel op zoek naar de 379 vliegtuigpassagiers die het afgelopen weekeinde meevlogen met een Brit die naar alle waarschijnlijkheid SARS opliep in het Verre Oosten.

      NOS Nieuws,

      De veearts die met de dieren was meegevlogen, bevestigde dat de paardjes net voor ze Buenos Aires verlieten, nog een gesmaakt optreden hadden gegeven op het Argentijnse landbouwsalon.

      De Standaard,

      Hij wist zeker dat de autoriteiten ormiddellijk een helikopter zouden inzetten als hij dat vroeg. Ik moest dan met mijn vriend meevliegen en hij, Rocha, zou Hazenberg laten waarschuwen en ook zorgen dat Joao en de wagen van senhor Velderman en onze bagage vandaag nog in de Rua Damiao de Gois werden afgeleverd.

      Quissama, F. Springer,

      • leevliegen met een ballon

      Heb je eigenlijk al eens met een ballon meegevlogen? Je hebt mensen nodig om de boel op te laten en, achteraf, om hem op te vouwen. Vaak helpen de passagiers daarmee. Hoort bij de pret.

      Een Ferrari in de Lange Leemstraat, Sus Van Elzen,

      Voorzetsel: naar

      • meevliegen naar het Afrikaanse Ivoorkust

      Vande Lanotte rekonstrueert in zijn nota hoe De Stoop "stiekem"' met een ticket naar het Afrikaanse Ivoorkust was meegevlogen om de verwijdering te zien.

      De Standaard,

      'Ik denk dat de mogelijkheden om als toerist mee te vliegen naar het ruimtestation nog schaarser worden. Toen de Russen Tito indertijd lieten meevliegen naar het ISS stuitte dat op fel protest van alle partners in het project, ook van België.'

      Gazet van Antwerpen,

      Voorzetsel: op

      • meevliegen op passagierstoestellen
      • meevliegen op de vluchten van en naar India

      De Britse regering overweegt gewapende veiligheidsfunctionarissen te laten meevliegen op Britse passagierstoestellen.

      ANP,

      De KLM laat vanaf vandaag, bij wijze van "voorzorgsmaatregel" gespecialiseerde verpleegkundigen op de vluchten van en naar India meevliegen om bezorgde passagiers te woord te staan, aldus een woordvoerder van de luchthaven Schiphol. "Een reiziger met longpest wordt niet vervoerd, maar er blijft een geringe kans dat een passagier opeens hoge koorts krijgt."

      NRC,

      met bijwoord


      • niet meevliegen

      "Voordat de passagiers aan boord gaan, meten we hun temperatuur. Degene die symptomen hebben van het virus mogen niet meevliegen", aldus de Chinese consul-generaal in de Balinese hoofdstad Denpasar donderdag.

      https://www.leidschdagblad.nl/cnt/dmf20200206_58496686?utm_source=google&utm_medium=organic,

      Ook reptielen mogen niet meevliegen. Een zekere meneer Li was hier op voorbereid. Hij vermomde zijn schildpad als een broodje hamburger om hem meegesmokkeld te krijgen! Om het af te maken stopte hij zijn schildburger in een kartonnetje van een fastfoodketen. Helaas werd ook dit huisdier ontdekt en niet toegelaten tot het vliegtuig.

      https://www.kidsweek.nl/nieuws/beestenboel-het-vliegtuig,

      • wel meevliegen

      "Ik wil niets forceren, anders is die lange revalidatie voor niets geweest", aldus Taument die wel meevliegt naar Spanje.

      NRC,

      met infinitief


      • gaan meevliegen

      Op alle commerciële vluchten moeten wel toezichthouders in burger gaan meevliegen, zogenoemde "air marshals"

      Reformatorisch Dagblad,

      • laten meevliegen

      De Vereniging van Nederlandse verkeersvliegers VNV wil aan boord van vliegtuigen geen bewapende veiligheidsagenten toestaan. De VNV wil zogenoemde air-marshals wel laten meevliegen, maar die mogen dan niet bewapend zijn.

      NOS Nieuws,

      De VNV wil zogenoemde air-marshals wel laten meevliegen, maar die mogen dan niet bewapend zijn.

      NOS Nieuws,

      De Britse regering overweegt gewapende veiligheidsfunctionarissen te laten meevliegen op Britse passagierstoestellen.

      ANP,

      voltooid deelwoord als adjectief gebruikt


      • meegevlogen leden

      Het is 8 uur, het voor 100.000 euro gecharterde vliegtuig is net uit Zaventem vertrokken en Cortebeeck spreekt de 250 meegevlogen ACV-leden toe.

      De Morgen,

      tegenwoordig deelwoord als adjectief gebruikt


      • de meevliegende instructeur

      Rekeninghoudende met de zeer korte tijdspanne tussen de 'final turn' en het afwerpen van de BDU-33 oefenbom of het schieten met het kanon (i.e. slechts 5 seconden), vergden deze eerste zendingen zeer veel van de concentratie, doorzettings- en situatie-doorzicht vermogen van de leerling-piloot. Het twee-minuten interval tussen de verschillende 'adrenaline-verbruikende' runs gaf de meevliegende instructeur de mogelijkheid correcties en aanwijzingen te geven.

      http://www.aerobel.be/indekijker/2002/learn_to_shoot/

      met een als-bepaling


      • als achttiende man meevliegen

      De werkweek van de Belgische selectie begon niet alleen met twijfels over het aantreden van Van der Elst en Staelens, maar ook vielen de voorbije dagen Nilis, Albert en Doll uit. Het forfait van Doll (verrekking in de kuit) kwam er pas woensdag in de late avond. De rechtsachter werd vervangen door Crasson, Brocken vloog mee als achttiende man.

      De Standaard,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      meevliegen 2.0

      ( Gezegd van ruimtetoeristen en astronauten)
      als toerist of als astronaut samen met anderen in een ruimtevaartuig vliegen; samen met astronauten (of medepassagiers) deelnemen aan een ruimtevlucht

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Meevliegen…

      is een handeling

          Algemene voorbeelden


          Na de ramp met de space shuttle Challenger, waarbij onder andere een onderwijzeres omkwam die als onderdeel van het Citizen in Space programma meevloog, zijn niet-professionele astronauten taboe aan boord van het ruimteveer.

          http://www.ruimtevaart-nvr.nl/rvj/rvjindex.asp,

          Combinatiemogelijkheden


          met voorzetselgroep


          Voorzetsel: met

          • meevliegen met de Apollo 13
          • meevliegen met de, een ruimtependel
          • meevliegen met het ruimteveer

          Mattingly zou aanvankelijk met de Apollo 13 meevliegen, maar hij kwam in kontakt met iemand die mazelen had. De Nasa wilde geen risico's lopen en verving Mattingly door Jack Swigert. Dat de anderen het met Swigert minder goed konden stellen dan met Mattingly klopt niet met de realiteit. Swigert was net zo goed op de vlucht voorbereid als de man die hij verving.

          De Standaard,

          Voor het eerst zal een Israëli meevliegen met de Amerikaanse ruimtependel.

          De Standaard,

          Voor ouderdomsdeken Story Musgrave is het al de zesde keer dat hij met een ruimtependel meevliegt. Hij werd door de Nasa als astronaut in dienst genomen in 1967, nog vóór de eerste bemande maanlanding.

          De Standaard,

          Sommigen hebben reeds als gast met het ruimteveer meegevlogen, maar de opleiding voor ladingsspecialist is een stuk lichter dan die voor volwaardig astronaut.

          De Standaard,

          Voorzetsel: naar

          • meevliegen naar het ISS

          "Ik denk dat de mogelijkheden om als toerist mee te vliegen naar het ruimtestation nog schaarser worden. Toen de Russen Tito indertijd lieten meevliegen naar het ISS stuitte dat op fel protest van alle partners in het project, ook van België. Intussen hebben de Russen een soort akkoord gesloten met de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Per betalende toerist die de Russen meesturen, wordt een zitje gereserveerd voor een Europese astronaut. Dankzij die regeling kan Frank Dewinne al dit jaar de ruimte in, normaal moest hij tot 2008 wachten."

          Gazet van Antwerpen,

          met een als-bepaling


          • als gast meevliegen

          Sommigen hebben reeds als gast met het ruimteveer meegevlogen, maar de opleiding voor ladingsspecialist is een stuk lichter dan die voor volwaardig astronaut.

          De Standaard,

          Woordfamilie


          Als deel van een afleiding


          meevliegen 3.0

          ( Gezegd van ruimtevaartuigen)
          samen met een ander ruimtevaartuig vliegen; met een ander ruimtevaartuig deelnemen aan een ruimtevlucht

          Semagram (extra betekenisinformatie)


          Meevliegen…

          is een handeling

              Algemene voorbeelden


              Vijf Belgische bedrijven zijn een belangrijke partner in een experiment van het Europese ruimtevaartbureau Esa met een herbruikbare ruimtecapsule, de zogenaamde ARD of Automated Reentry Demonstrator. [...]. Tijdens de tweede vlucht van de nieuwe Europese superraket Ariane-5, vermoedelijk in september, zal een prototype van ARD meevliegen.

              De Standaard,

              meevliegen 4.0

              (dieren; sport en recreatie)

              ( Gezegd van postduiven)
              met andere duiven deelnemen aan een postduivenwedstrijd; met andere duiven meedoen aan een duivenconcours

              Semagram (extra betekenisinformatie)


              Meevliegen…

              is een handeling

                  Algemene voorbeelden


                  Het is aan de dopingcontroleurs verboden controles te verrichten: 1. in wedstrijden waarin eigen duiven meegevlogen hebben; 2. indien ze het beroep van dierenarts uitoefenen, op duiven die behoren tot een cliënt.

                  http://www.staatsbladclip.be/wetten/2003/05/02/wet-2003022447.html,

                  Woordfamilie


                  Als deel van een afleiding


                  meevliegen 5.0

                  (poëtisch/literair)

                  ( Gezegd van personen)
                  als het ware samen met een vogel of insect vliegen; ook: als het ware vliegen als een vogel (op muziek)

                  Semagram (extra betekenisinformatie)


                  Meevliegen…

                  is een handeling

                      Algemene voorbeelden


                      Een hoge, witte zeemeeuw is ze... Ik kan je niet verhinderen te vliegen, denk ik. Ik kan evenmin beletten dat soms je vleugels branden van zon en zout en wind, maar ik kan met je meevliegen in je eenzame hemel, dezelfde zon voelen, zee en wind, je verlangens en je twijfels evenaren en dan samen rusten op het water als de avond ondraaglijk wordt. Het is een compromis.

                      Buiten regent het, Gerda van Erkel,

                      Combinatiemogelijkheden


                      met voorzetselgroep


                      Voorzetsel: met

                      • meevliegen met de vlieg

                      Ver weg in zijn achterhoofd ontstond de vraag hoe het insect tot diep in de winter had weten te overleven. De zon gleed over zijn gezicht, een warme gloed, hij sloot de ogen. Half sluimerend vloog Viktor met de vlieg mee, naar de broodkruimels op tafel, naar de soepborden op het aanrecht, naar de bruine vlek op de peer in de fruitschaal. Toen dommelde hij in.

                      Blanco, Peter Terrin,

                      Voorzetsel: op

                      • meevliegen op de vleugels van mijn muziek

                      Ik zal mijn 'Ode aan de dans' uitwerken zodat ze de volgende keer op de vleugels van mijn muziek kunnen meevliegen.

                      Het zomeruur, Lucienne Stassaert,

                      meevliegen 6.0

                      ( Gezegd van vogels en vliegtuigen, maar ook van andere zaken, zoals een meteoriet of een attractie in een pretpark)
                      zich gelijktijdig voortbewegen met iets wat of iemand die zich voortbeweegt
                      Vooral met een voorzetselbepaling die ingeleid wordt door met.

                      Combinatiemogelijkheden


                      met voorzetselgroep


                      Voorzetsel: met

                      • meevliegen met de aarde

                      Spam had Branson nog verteld hoe hij op de plee met een rol toiletpapier had zitten draaien, om te checken of wat intercontinentale vluchttijden aangaven ook echt klopte. Of een vliegtuig dat achter de aardbol duikt, tegen de rotatie in, langer in het donker kan blijven dan wanneer het met de aarde meevliegt, dankzij het samenspel van gravitatie en zijn eigen voortstuwing...

                      De achterkant van de aarde, Karel Osstyn,

                      Bijna alle meteorieten die op aarde vallen hebben snelheden tussen 11 en 73 kilometer per seconde. De minimale snelheid, 11 km/sec, is de ontsnappingssnelheid van de aarde. Een meteoriet die toevallig met de aarde meevloog en dus aanvankelijk geen snelheid had ten opzichte van onze planeet, verwerft deze snelheid door op aarde te vallen.

                      De Standaard,

                      • meevliegen met hen

                      Veel boerenjongens hadden kraaien, eksters en Vlaamse gaaien die met hen meevlogen naar school, tijdens de lesuren in de buurt rondvlogen, op het hek voor de speelplaats wachtten tot de school uitging.

                      De Hunnen. Dl. 3: Vrede, Jan Cremer,

                      • meevliegen met Peter Pan en It's a small world

                      Mijn favoriete brave attrakties zijn de boottocht door piratenland, meevliegen met Peter Pan en It's a small world, een biezonder mooie attraktie voor de allerkleinsten.

                      De Standaard,

                      • meevliegen met het schip

                      Wij lagen in dekstoelen op de zijgang van het tussendek en keken dromerig naar een merkwaardige vogel die al uren met het schip meevloog.

                      De reis naar Kithira, Andreas Burnier,

                      Leunend over de reling werd hij weer zeven jaar oud; de stad verdween in de nevel, het eiland werd een vage streep, en toen hoorde hij alleen nog de wind en het gekrijs van de sterns die met het schip waren meegevlogen.

                      Voel maar, Jan Brokken,