mensendieck


mensendieck 1.0

therapie die een verbetering van lichaamshouding en lichaamsbeweging beoogt en gebaseerd is op welbewuste waarneming, bewustwording door de patiënt, analyse en systematische oefening van de dagelijkse bewegingen en houdingen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Mensendieck…

is een therapie

  • [Functie] dient om preventief of genezend de houding of beweging van het lichaam te verbeteren
  • [Tijd] ontstond in het begin van de twintigste eeuw en werd ontwikkeld door Bess Mensendieck
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] berust op welbewuste waarneming, analyse en systematische oefening van de dagelijkse bewegingen en houdingen
  • [Belanghebbende of begunstigde] is gericht op patiënten met klachten over houding, beweging en spiergebruik
  • [Onstoffelijke inhoud] bestaat uit een systeem van lichaamsoefeningen

Hoofdsemagram: therapie


Algemene voorbeelden


Het fixeren gebeurt met een vaste, stevige halskraag, die binnen een paar dagen na het ongeluk wordt omgedaan en drie tot vier weken wordt gedragen. Wanneer de kraag weer af mag, moet de nek met behulp van houdingsoefeningen opnieuw voorzichtig in beweging worden gebracht. Dat gebeurt met behulp van een therapie: Mensendieck, Ceasar of Fysiotherapie. Zo'n therapie zorgt ervoor, dat de patiënt zijn hoofd en halswervelkolom weer in de goede houding krijgt. Het hoofd wordt daarbij rechtop gehouden, zodat er een goed zwaartepunt van het hoofd ten opzichte van de wervelkolom ontstaat, en de achterste nekspieren niet overbelast worden.

http://members.lycos.nl/whiplash_nl/index.html,

Cesartherapie, Mensendieck en fysiotherapie. Bovengenoemde therapieën kunnen op verschillende manieren de hoofdpijnpatiënt te hulp komen: door het corrigeren van houdings- en bewegingsfouten; door aan te leren hoe het lichaam te gebruiken bij zware lichamelijke inspanning; door aan te leren hoe de kauwspieren op juiste wijze te gebruiken; door het aanleren van ontspanningsoefeningen en door massage van gespannen spieren. Het aanleren van de juiste houding, de juiste beweging en de juiste manier van tillen, dragen e.d. is niet eenvoudig. Het is de bedoeling dat dit een tweede natuur wordt; alleen af en toe juist lopen en staan is zinloos; je moet het de hele dag door doen.

http://home.wxs.nl/~mip/migraine.htm

Combinatiemogelijkheden


met substantief ervoor


  • methode mensendieck

Massage wordt toegepast bij klachten waarbij spieren een te hoge spanning hebben. Een fysiotherapeut geeft ook oefeningen maar dit is vaak slechts een klein deel van het gehele behandelprogramma. De fysiotherapeut volgt vaak bij het geven van oefeningen een behandelprotocol, maar werkt niet met de principes van de methode Mensendieck. Een oefentherapeut-Mensendieck masseert bv. niet maar laat de patiënt actief werken, werkt met spiegels, zodat iedere spierspanning en gewrichtsbeweging goed is te zien. De oefentherapeut-Mensendieck volgt geen behandelprotocollen.

http://home-2.consunet.nl/~cb003424/page5.html

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen