mergelgrot


mergelgrot 1.0

afbeelding

Bron: Kris Roderburg
( CC BY-SA 3.0 )

ondergronds gangenstelsel in de Voerstreek en in Zuid-Limburg voor de winning van mergelkalk; grot die oorspronkelijk is aangelegd voor de winning van mergel, maar nu ook voor andere doeleinden gebruikt wordt, bijvoorbeeld als wijnkelder, als champignonkwekerij of als trekpleister voor toeristen en speleologen; ondergrondse mergelgroeve
Is strikt genomen geen grot maar een groeve, omdat mergelgrotten door mensen aangelegd zijn.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een mergelgrot…

is een groeve

      Algemene voorbeelden


      Champignons worden in Limburg op 2 manieren gekweekt, nl. bovengronds in moderne champignonkwekerijen en ondergronds in de mergelgrotten. In de mergelgrotten heerst er een constante temperatuur van 12 à 14 graden, daar waar dit in de bovengrondse kweekcellen gemiddeld 25 graden bedraagt.

      http://www.limburg.be/provincialelandbouwdienst/brochure-2003.pdf

      Inmiddels worden de mergelgrotten bij Bemelen door vleermuizen bewoond.

      NRC,

      Wijnhandel en -museum Cave Cadier BV aan de Rijksweg 9 bewaart wijn in mergelgrotten.

      NRC,

      Haspengouw ontdekken kan op twee manieren: de wijn- en mergeltrip van Riemst en 20 eeuwen geschiedenis. Voor de eerste optie is er in de voormiddag bezoek aan de mergelgrotten of een toeristische hoevenroute door Millen en bezoek aan een vierkantshoeve; in de namiddag bezoek aan het wijnkasteel van Genoeselderen [...]. Bij 20 eeuwen geschiedenis doe je het Gallo-Romeins Museum van Tongeren aan.

      De Standaard,

      Gelukkig voor het landschap van de Voerstreek komen hier alleen maar erg oude kalklagen (zogenaamde Gulpense kalk) voor. In vergelijking met de jongere Maastrichtse kalk bevatten ze meer klei en zand. Dat maakt ze ongeschikt voor de cementindustrie. Ook is het materiaal te zacht om er mergelblokken uit te zagen, die vroeger als bouwstenen gebruikt werden. De typische mergelgrotten van de Sint-Pietersberg en omgeving (Kanne, Zichen-Zussen-Bolder) zal je in de Voerstreek dus niet aantreffen.

      http://home.planetinternet.be/groenvoer/index.htm#natuur

      Een mergelgrot is de benaming voor een in Zuid-Limburg gelegen onderaardse kalksteengroeve. De grotten bestaan uit vele onderaardse gangen die gelegen zijn onder de Limburgse heuvels en werden door mensenhanden gemaakt.

      http://www.mergelgroeven.kevinamendt.nl/wat-is-een-mergelgrot.php

      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen