metropoliet


metropoliet 1.0

(geschiedenis; religie, mystiek en mythologie)

hoge geestelijke in de rooms-katholieke kerk en de orthodoxe kerken die aan het hoofd staat van een kerkprovincie; aartsbisschop
Oorspronkelijk ter aanduiding van een bisschop die zetelt in een provinciehoofdstad, de metropool. Een metropoliet is altijd aan aartsbisschop, maar een aartsbisschop hoeft niet per se een metropoliet te zijn. Vandaar dat beide woorden soms in één adem worden genoemd en niet als zuivere synoniemen worden gebruikt. In de Orthodoxe Kerk staat de metropoliet (of metropoliet-aartsbisschop) in de hiërarchie onder de patriarch en boven de aartsbisschop.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een metropoliet…

is een geestelijke; is een persoon

      Algemene voorbeelden


      In de orthodoxe Kerk bestaat er een hiërarchie. Aan het hoofd staat een patriarch, gevolgd door enkele metropolieten. De derde in de rij is de aartsbisschop. Dit is een bisschop die een land vertegenwoordigt.

      http://users.pandora.be/broederschapjoan/Ndrlnds/Orthdx/Ortho_2.htm,

      Aartsbisschoppen, ook bekend als metropolieten, hadden rechtbanken op het niveau van hun kerkprovincie. Hier werden beroepen gehoord vanuit de lokale rechtbanken in de verschillende bisdommen, die samen de bewuste kerkprovincie uitmaakten. Bovendien beschikten aartsbisschoppen over hun eigen consistoriale en audiëntie-rechtbanken waar zij geschillen konden vonnissen die binnen de grenzen van hun aartsbisdom ontstaan waren.

      http://allserv.rug.ac.be/~mvmelkeb/Page5.htm

      De oorspronkelijk Byzantijnse cultuur van de Orthodoxie overleefde eeuwen van Ottomaanse hegemonie, en decennia van communistisch bewind [...]. Victoria Clark probeert door gesprekken met monniken, nonnen, vaders, heilige mannen, priesters, abten, archimandrieten, bisschoppen, aartsbisschoppen, metropolieten en een patriarch een beeld te krijgen van de ideeënwereld achter dat Fluwelen Gordijn, de wereld van de orthodoxie.

      http://www.eikonikon.nl/bulletin/2002/waaromengelen.php3,

      Alle metropolieten zijn aartsbisschoppen, maar niet alle aartsbisschoppen zijn metropolieten. Zo is bijvoorbeeld de aartsbisschop van het bisdom Lucca wel aartsbisschop, doch geen metropoliet, omdat hij wel een aartsbisdom bestuurt, maar niet aan het hoofd staat van een kerkprovincie.

      http://nl.wikipedia.org/wiki/Metropoliet,

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • Chaldese metropoliet
      • Griekse metropoliet
      • Servisch-orthodoxe metropoliet

      Ik probeerde uit te leggen dat we in Hassana sedert de jaren vijftig geen echt contact meer hadden met het patriarchaat in Bagdad, maar dat ik de Chaldese metropoliet van Istanbul kende.

      http://www.wereldwijd.be/archief/assyr.htm

      met voorzetselgroep


      Voorzetsel: van

      • metropoliet van Chalcedon
      • metropoliet van Istanbul
      • metropoliet van Rome
      • metropoliet van Jeruzalem
      • metropoliet van Alexandrië
      • metropoliet van Anthiochië

      De bisschop van Ctesifon wordt erkend als Primaat van de Oostelijke Kerk, op gelijke hoogte met de Metropolieten van Rome, Jeruzalem, Alexandrië en Anthiochië.

      http://nl.wikimobs.com/index.php?title=410,

      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen