microscopie


microscopie 1.0

onderzoek met een microscoop

Semagram (extra betekenisinformatie)


Microscopie…

is onderzoek; is een activiteit

  • [Doel of bestemming] heeft tot doel om iets wat te klein is om met het blote oog waar te nemen door optische vergroting zichtbaar te maken
  • [Plaats] vindt vaak plaats in een laboratorium
  • [Handelende persoon] wordt o.a. toegepast door biologen, fysici en medici
  • [Middel] wordt verricht met een microscoop

Algemene voorbeelden


Als je een grasspriet nauwkeurig van dichtbij bekijkt zie je van alles: kleuren, nerven, wortels, haartjes,… In de 17de eeuw was Delftenaar Antoni van Leeuwenhoek één van de pioniers in het gebruik van de microscopie.

http://www.mb.tn.tudelft.nl/user/dekker/oratie_final.pdf,

Wat betreft microscopie is de ontwikkeling van nieuwe technieken nog maar aan het begin: iedere verandering in licht die veroorzaakt wordt door materie is in principe waar te nemen en te meten.

http://www.google.nl/search?q=cache:SURcgh6ePcUJ:www.wageningen-ur.nl/oraties/emons02.doc+celbiologisch+site:.nl=nl=lang_nl,

Dames en Heren, toen ik met mijn promotie onderzoek bij Prof. Hidde Ploegh op het NKI/AVL in Amsterdam begon, konden we alleen maar processen bestuderen door microscopie van gefixeerde cellen.

http://www.nki.nl/actueel.htm,

TNO en de Universiteit van Utrecht zijn er als eerste in geslaagd een nieuwe fluorescentie-techniek in te bouwen in een confocale microscoop. Deze techniek biedt nieuwe toepassingsmogelijkheden op uiteenlopende gebieden. Er is belangstelling vanuit het kankeronderzoek, maar men ziet ook toepassingen buiten de microscopie, zoals aërodynamisch onderzoek in de vliegtuigindustrie, de controle op afwijkingen in bloedvaten, of het bestuderen van het afsterven van bossen.

NRC,

Vaste verbindingen


Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen