middelbaar beroepsonderwijs


middelbaar beroepsonderwijs 1.0

(wetenschap; onderwijs en opvoeding; (vooral) in Nederland)

het gestructureerd aanleren van kennis, vaardigheden en attitudes binnen het kader van hogere middelbare beroepsopleidingen; schoolonderricht voor de uitoefening van een vak of praktisch beroep aan studerenden in de leeftijd vanaf zestien jaar

Semagram (extra betekenisinformatie)


Middelbaar beroepsonderwijs…

is onderwijs; is een activiteit

  • [Belanghebbende of begunstigde] richt zich op leerlingen vanaf zestien jaar

    Algemene voorbeelden


    We geven middelbaar beroepsonderwijs dat bij de student past en zijn of haar horizon groter maakt. We leren onze studenten niet alleen een vak met toekomst, we leren ze ook te groeien tot wie zij zijn.

    https://www.horizoncollege.nl/media/2224/2019069047-im-horizon-college-jaardocument-2018.pdf,

    Uit het weinige dat omtrent deze budgetten uit het procesdossier bekend is, maak ik op dat deze bijdragen zien op het totale door belanghebbende verstrekte middelbaar beroepsonderwijs – dus inclusief het middelbaar beroepsonderwijs aan leerlingen die de leeftijd van 18 nog niet hebben bereikt [...]. Het lijkt mij dat het deelnemersbudget en het diplomabudget een bestanddeel van de door belanghebbende ontvangen rijkssubsidie uitmaken, maar niet de vergoeding vormen voor (per leerling) verstrekt onderwijs of diploma.

    https://www.taxcel.nl/btw/btw-jurisprudentie/belastingrecht/splitsing-btw-naar-rato-van-omzet-werkelijk-gebruik/,

    Bij de directie MBO werken zo'n 80 enthousiaste professionals aan beleid om te zorgen voor toegankelijk, betaalbaar middelbaar beroepsonderwijs van goede kwaliteit.

    https://www.algemenebestuursdienst.nl/actueel/nieuws/2022/12/23/boudewijn-bakker-mt-lid-middelbaar-beroepsonderwijs-bij-ocw,

    middelbaar beroepsonderwijs 2.0

    (wetenschap; onderwijs en opvoeding; (vooral) in Nederland)

    deel van het onderwijsstelsel dat voorziet in beroepsopleidingen op middelbareschoolniveau voor leerlingen vanaf zestien jaar

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Middelbaar beroepsonderwijs…

    is een deel van het onderwijsstelsel

    • [Ordening of volgorde] volgt in het onderwijsstelsel op het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs
    • [Belanghebbende of begunstigde] is toegankelijk voor leerlingen vanaf zestien jaar

      Algemene voorbeelden


      De meest eenvoudige variant, waarin de les- en cursusgelden in het voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs worden afgeschaft en ook de lesgeldvergoedingen in de tegemoetkoming studiekosten en aanvullende beurs worden afgeschaft, kost de overheid ongeveer 245 miljoen euro per jaar.

      http://www.minfin.nl/default.asp?CMS_NOCOOKIES=YES_ITEM=7CD4E342EB5F492897D48470A5B9AA4BX2X56348X28,

      In het technodome willen de gemeente Venlo, de Kamer van Koophandel in Venlo en schoolbesturen de technische richtingen van het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs in Venlo samen huisvesten.

      De Limburger,

      Steeds meer mbo'ers kiezen vervolgstudie. Veel leerlingen uit het middelbaar beroepsonderwijs studeren door, omdat door de verslechterde economie voor hen te weinig banen voorhanden zijn.

      Haagsche Courant,

      De onderwijsbonden proberen hun leden te bevoordelen bij de huidige reorganisaties in het hoger beroepsonderwijs (HBO) en het middelbaar beroepsonderwijs (MBO).

      NRC,

      middelbaar beroepsonderwijs 3.0

      (wetenschap; onderwijs en opvoeding; (vooral) in Nederland)

      opleiding of een geheel van opleidingen ingericht in het kader van beroepsopleidingen op middelbareschoolniveau voor leerlingen vanaf zestien jaar

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Middelbaar beroepsonderwijs…

      is een opleiding

      • [Belanghebbende of begunstigde] wordt gevolgd door leerlingen vanaf zestien jaar die in Nederland onderworpen zijn aan kwalificatieplicht

        Algemene voorbeelden


        MBO staat voor Middelbaar Beroepsonderwijs. MBO is het onderwijs wat je volgt na de middelbare school. Vaak stroomt men vanuit het VMBO door naar het MBO, maar ook vanuit havo of vwo kan je naar het MBO. Je leert voor een basis, vak of middenkader beroep [...]. Wat is de minimumleeftijd voor het MBO? Je moet voor 1 augustus 16 jaar zijn. Ben je dus op 2 augustus geboren? Dan mag je wettelijk gezien niet starten op 15 jarige leeftijd aan een MBO opleiding en moet je dus wachten tot je 16 jaar en 364 dagen oud bent voordat je kunt beginnen met een opleiding op het MBO. Deze minimum leeftijd geldt voor alle niveau's. Ook voor entree opleidingen. Er is geen maximum leeftijd aan een opleiding verbonden.

        https://opleiding.com/informatie/mbo/

        Na het vmbo volgt het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Het mbo bereidt leerlingen voor op de beroepspraktijk of een vervolgopleiding. De duur van de mbo-opleiding is afhankelijk van het gekozen niveau […]. Het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) heeft 4 niveaus: • Niveau 1 (entreeopleiding) duurt 1 jaar en leidt tot een mbo-diploma op niveau 1. • Niveau 2 (basisberoepsopleiding) duurt 1 tot 2 jaar en leidt tot een mbo-diploma op niveau 2. • Niveau 3 (vakopleiding) duurt 2 tot 3 jaar en leidt tot een mbo-diploma op niveau 3. • Niveau 4 (middenkaderopleiding) duurt 3 of 4 jaar en leidt tot een mbo-diploma op niveau 4. Niveau 4 (specialistenopleiding) duurt 1 jaar, en volgt op een vak- of middenkaderopleiding, en leidt tot een mbo-diploma op niveau 4. Let op: alleen een mbo-diploma op niveau 4 biedt toegang tot het hoger beroepsonderwijs (hbo). […] Naast de beschreven niveaus en opleidingen, kunnen mbo-studenten kiezen uit 2 leerwegen: • De beroepsopleidende leerweg (bol), studenten besteden dan minimaal 20% en maximaal 60% van de opleiding doorbrengen in de beroepspraktijk. • De beroepsbegeleidende leerweg (bbl), studenten besteden dan minimaal 60% van de opleiding in de beroepspraktijk. Bij beide leerwegen vormt de praktijk een belangrijk deel van de opleiding. En beide leerwegen leiden tot hetzelfde diploma.

        https://www.nuffic.nl/onderwijssystemen/nederland/middelbaar-beroepsonderwijs#

        Voor de meeste beroepen zijn bijzondere kennis en vaardigheden nodig. Daarom zijn voor het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) beroepsgerichte kwalificaties opgesteld. Het onderwijs en bedrijfsleven samen bepalen de inhoud van deze kwalificaties [...]. Kwalificaties bestaan uit een basisdeel en een profieldeel. De profieldelen zijn specifiek voor een beroep(skwalificatie). Het basisdeel (de brede basis) is verplicht voor alle mbo-opleidingen en omvat: o algemene beroepskennis van een bepaald beroep; o Nederlands; en bij mbo niveau 4 ook Engels; o rekenen; o burgerschap. • In aanvulling op kwalificaties zijn er keuzedelen [...]. Keuzedelen zijn verplicht om een mbo-diploma te halen. Een student heeft een grote mate van vrijheid voor welke keuzedelen hij/zij kiest. • Kwalificatie en een of meer keuzedelen samen vormen een mbo-opleiding.

        https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/middelbaar-beroepsonderwijs/beroepsgericht-mbo

        Minister Ritzen wil een adviesgroep instellen die moet bekijken hoe afgestudeerden van het middelbaar beroepsonderwijs een vervolgopleiding in het hoger beroepsonderwijs snel kunnen afmaken.

        Meppeler Courant,