miljonair


miljonair 1.0

iemand die een vermogen van een miljoen of miljoenen heeft; iemand die een miljoen of miljoenen heeft, aan geld of bezittingen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een miljonair…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft een vermogen van een miljoen of miljoenen; is rijk
  • [Geslacht] is een man of een vrouw

    Algemene voorbeelden


    Heel Spanje droomt ervan zondag miljonair te worden. Voor de traditionele "Gordo de Navidad", de vette loting van Kerstmis, heeft de staatsloterij 66.000 nummers gedrukt en verkocht. De hoofdprijs gaat de gelukkige bezitters van een van die nummers op slag verrijken met negen miljard frank.

    De Standaard,

    Ervaren miljonairs blijken nauwelijks door de beurscirsis te zijn getroffen. Zij investeren vooral in traditionele fondsen.

    NOS Nieuws,

    Van de vijftigduizend miljonairs die ons land in het begin van de jaren negentig telde, zijn er twintigduizend ouder dan 65 jaar.

    NRC,

    Het aantal miljonairs in Nederland neemt in stevig tempo toe, terwijl het aantal duurzaam arme huishoudens min of meer constant blijft.

    NRC,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • een miljonair aan de haak slaan
    • een miljonair trouwen

    Sylvie Meis zou weer gelukkig zijn in de liefde nu ze officieel is gescheiden van Rafael van der Vaart. Volgens het Duitse blad Closer heeft de 35-jarige Sylvie een Duitse miljonair aan de haak geslagen.

    http://www.ad.nl/ad/nl/1022/Celebs/article/detail/3578454/2014/01/16/Sylvie-datet-steenrijke-Duitser.dhtml,

    'Zie je wel dat je hopeloos onthand bent met zulke lange nagels?' zei ik. 'Moet ik ze afknippen?' vroeg ze, terwijl ze haar handen omhooghield. 'Ik vind ze afschuwelijk lang.' 'Ik wou dat ze nog veel langer waren, zo lang dat ik echt helemaal niets meer doen kon, zo lang dat ik bedienden en een kamermeisje nodig had om mij volledig te verzorgen en aan te kleden. Ach, ik moet gewoon een miljonair trouwen. Dan kan ik ze laten groeien, groeien, groeien ...'.

    Het woeden der gehele wereld, Maarten 't Hart,

    met koppelwerkwoord


    • miljonair worden
    • miljonair zijn

    Trevor Nunn (56), die als regisseur miljonair werd met musicals als "Cats" en "Les Miserables", is benoemd tot direkteur van het National Theatre in Groot-Brittannië.

    De Standaard,

    Eerst kreeg ze op haar vijftiende een neusoperatie van 3.000 pond - die haar vader overigens makkelijk kon betalen, omdat hij miljonair geworden was met het bouwen van steigers - en toen ze een tijdje later door een klasgenoot vol in het gezicht geslagen werd en huilend naar huis belde, kwamen haar ouders haar ophalen, om haar nooit meer terug te sturen.

    http://www.sporthumor.nl/babes/SHframes2.html?url=/babes/SHframes.html%3Furl%3D/babes/Jodie%252520Marsh.html

    De kleine boeren rond de stad Frankfurt hebben het niet breed: ongeveer 40 procent van hen leeft op bijstandsniveau. Zij wonen echter op een goudmijn in de vorm van grond, die in Frankfurt steeds meer waard wordt door de stroom van financiële instellingen naar de opkomende Finanzplatz. "Als de boeren hun grond verkopen, worden zij in een klap miljonair", zegt Tom Königs in zijn lichte werkkamer in het oude stadhuis van Frankfurt.

    NRC,

    Zelfs als je Richard Krajicek heet, zelfs na een perfect toernooi in Stuttgart, is een nederlaag tegen een uitstekend spelende Goran Prpic geen schande. Een fluitconcert is onzin, vindt Eltingh. "En dan roepen ze, als hij van de baan loopt, ook nog "zakkenvuller' tegen hem. Dan denk je toch: "Ik ga nu naar huis. Zak toch door de stront heen, ik ben miljonair."

    NRC,

    Gerard Joling heeft er een dagtaak van gemaakt te party-hoppen, zodat men zijn naam niet vergeet. De kost verdient hij - bekende hij ooit in Beau Monde - met schnabbels maar vooral vanwege goed uitgepakte onroerendgoed beleggingen. Gerard is miljonair en hoeft na een feestje niet de volgende dag vroeg op om te werken.

    ANP,

    met adjectief ervoor


    • een flamboyante miljonair

    Brintsalov (49), een flamboyante miljonair, is het archetype van de nieuwe Rus: een prachtige villa net buiten Moskou en een fotomodel als echtgenote. Hij richtte zijn eerste bedrijf op in 1987. Zijn farmaceutische onderneming is naar eigen zeggen nu 60 miljard frank waard.

    De Standaard,

    • kersverse miljonairs
    • nieuwe miljonairs

    Vorig jaar viel de hoofdmoot van de "Gordo" in de arbeiderswijk Coll d'Enravassa van Majorca, die zo op slag één van de duurste buurten in Spanje werd: 117 kersverse miljonairs in een enkele wijk.

    De Standaard,

    Zo was er onder meer de "inhaalbeweging" van het aandeel Financière d'Obourg, de belangrijkste controleholding van de familiale aandeelhouders van UCB. Het aandeel sprong in amper tien dagen van 100.000 naar ruim 130.000 frank, genoeg om ons land met een paar nieuwe miljonairs te verrijken.

    De Standaard,

    • meervoudig miljonair
    • veelvoudig miljonair

    Sinds ze in 1991 met het programma van wal stak, ontbolsterde Margarethe zich tot trekpleister bij uitstek van Sat1. De uitzending haalt tussen vier en acht miljoen gegadigden en maakte de 38-jarige vedette tot meervoudig miljonair.

    De Standaard,

    Richard Erdmann was op zijn dertigste al veelvoudig miljonair. Hij moest een wereldse man zijn geweest met bijzondere charmes en contactuele eigenschappen. Hij was bevriend met staatshoofden uit de hele wereld en de laatste tsaar was zelf naar 'Terra Nova' gekomen om hem enkele Russische tuinbeelden te schenken.

    NRC,

    in voorzetselgroep


    • het tot miljonair brengen
    • het tot miljonair schoppen

    De tweede tegenwerping is, dat in gevallen van gewone, ordinaire onderdrukking er altijd enkele vertegenwoordigers van de achtergestelde groepen zijn die het ver brengen. Russische lijfeigenen die groot aanzien verwerven. Lieden van proletarische afkomst en welhaast krantenjongens die het tot miljonair brengen.

    Een dag uit het leven van de reuzenkoeskoes, Karel van het Reve,

    Pete Rose was een country boy die het met zijn eigen handen en zijn eigen zweet tot miljonair had geschopt. Hij was de verpersoonlijking van de American Dream, en dat sprak tot de verbeelding.

    Murfreesboro blues, Mart Smeets,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen