mitigeren


mitigeren 1.0

((vooral) in Nederland; formeel; (vooral) geschreven taal)

verzachten; matigen; afzwakken; verlichten
Ook in de vorm van het tegenwoordig deelwoord en verleden deelwoord als adjectief gebruikt.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Mitigeren…

is een handeling

      Algemene voorbeelden


      De dominantie van een economisch argument wordt gemitigeerd door expliciet aandacht te vragen en te verkrijgen voor een niet-economische overweging, in casu het milieu.

      http://www.bestuurskunde.nl/bestuurskunde/jg5/nr7/1996,,5,7,1.php,

      Onder verwijzing naar Hecker voegt Sigmund Freud zich in 1895 bij de critici van Beard's brede neurasthenie-begrip. Freud gaat echter een stap verder dan Hecker met zijn opvatting dat het hier gaat om een stoornis in de psychische verwerking van seksuele opwinding. De angstaanval wordt een gemitigeerd orgasme.

      http://home.wxs.nl/~srw/,

      Welke taak is het die volgens Popper met succes door de sociale wetenschappen ten uitvoer zou kunnen worden gelegd? Dit is het opsporen van de onbedoelde repercussies die opzettelijke besluiten hebben. Het spijt me wel, maar Popper introduceert hiermee zelf een gemitigeerd soort historicisme. Zijn beminnelijke filantropie, erop uit het lijden van de mensheid te verlichten, brengt ons evenmin ver als het door hem bestreden historicisme. Niemand kan immers voorspellen (en dat zou nodig zijn) welke onbedoelde repercussies b.v. een volledig toegeven aan de eisen van Noord-Vietnam zou kunnen hebben - om eens een actueel voorbeeld te noemen.

      Klaas kwam niet, W.F. Hermans,

      Combinatiemogelijkheden


      met object


      • knelpunten mitigeren
      • negatieve effecten mitigeren
      • nadelen mitigeren
      • bezwaren mitigeren
      • kosten mitigeren

      Bij de inschatting van de ernst van de negatieve effecten van milieuverandering, de effecten van toekomstig beleid om negatieve effecten te mitigeren en bij de planning van natuur is grote behoefte aan voorspellingsmodellen voor vegetatieontwikkeling.

      http://home01.wxs.nl/~necov/wintermeeting1999_sv.html

      Er worden vier aangrijpingspunten geduid, die de 'kosten van de vergrijzing' kunnen helpen mitigeren: het versterken van het productieve vermogen van de economie, het optimaal benutten van het arbeidspotentieel door een (forse) verhoging van de arbeidsparticipatie, het verder terugdringen van de EMU-schuld en het EMU-tekort en het doorvoeren van verdere verbeteringen in het stelsel van ouderdomspensioenen.

      http://www.ser.nl/publicaties/default.asp?desc=publicaties_rapporten_9909_1,

      Door cumulatie en/of het langdurig voort blijven bestaan van deze knelpunten kan overbelasting van de mantelzorger ontstaan. Er zijn dus maatregelen noodzakelijk die erop zijn gericht deze knelpunten te mitigeren.

      http://www.mantelzorg.net/

      Congestie zorgt voor uitwijkgedrag; reizigers wijken af van het voor hen optimale tijdstip en de voor hen optimale route om de files te mijden. Op het moment dat er succesvolle maatregelen worden genomen om de doorstroming te bevorderen, wordt het voor reizigers weer aantrekkelijk om op het door hen gewenste tijdstip en de voor hen meest ideale route te reizen. Hierdoor wordt het initiële positieve effect op de doorstroming weer gemitigeerd, maar door de substituerende reiziger is er wel voordeel behaald. Het derde voordeel bestaat uit het extra verkeer dat wordt opgeroepen. Congestie onderdrukt de vraag.

      http://www.cpb.nl/nl/pub/werkdoc/118/wd118.pdf,

      Binding kan tot gevolg hebben dat een ontwikkelingsland voorrang geeft aan een project waar het zonder het aanbod van gunstige financiering minder prioriteit aan zou hebben toegekend. De nadelen van binding zijn in de Nederlandse gebonden hulp grotendeels gemitigeerd, zoals de recente evaluatie van het ORET/Miliev programma heeft aangetoond.

      http://www.minbuza.nl/OriginalDocuments/c_64242.pdf,

      overig


      • een gemitigeerd eindloonstelsel
      • een gemitigeerde eindloonregeling

      Het CNV geeft prioriteit aan handhaving dan wel uitbreiding van pensioenregelingen die gebaseerd zijn op een gemitigeerd eindloonstelsel of op basis van een daaraan gelijkwaardig middelloonstelsel.

      http://www.cnv.nl/Achtergronden/arbeidsvoorwaardennota%202002.PDF

      Bij zogenaamde gemitigeerde, of gematigde eindloonregelingen wordt het loon over de laatste jaren voor de pensionering gemiddeld. Dat heeft bovendien als voordeel dat iemand het aan het eind van zijn loopbaan zonder ernstige gevolgen voor zijn pensioen, rustiger aan kan doen. In de zuivere eindloonregelingen betekent teruggaan in salaris aan het einde van de loopbaan, dat het in het verleden opgebouwde pensioen wordt teruggebracht tot het niveau van het laatstverdiende, lagere loon.

      http://home.fnv.nl/faq/faq-example.php3?action=titel=Pensioensystemen

      Vaste verbindingen


      mitigerende maatregelen

      1. maatregelen die de negatieve effecten van eerdere beleidsmaatregelen moeten verzachten
        Vaak in één adem genoemd met compenserende maatregelen.

        Als negatieve effecten op de waterhuishouding optreden, dan worden alternatieven voor het voorgestelde plan beschreven en wordt een overzicht gegeven van voorgestelde mitigerende en/of compenserende maatregelen. Deze mitigerende en/of compenserende maatregelen moeten in eerste instantie in (de directe nabijheid van) het plangebied worden gezocht, en pas secundair daarbuiten, mits daarover overeenstemming is bereikt met de waterbeheerder.

        http://www.waterland.net/home.page/Bestuurlijkenotitie.pdf,

        De aanleg van de hogesnelheidslijn kan het uitwisselen van dieren in de ecologische structuren belemmeren. De belangrijkste mitigerende maatregelen om dit te voorkomen, zijn natte en droge duikers, alsmede kunstwerken waarbij door middel van faunapassages rekening is gehouden met de ter plaatse voorkomende specifieke natuurwaarden.

        http://212.0.231.50/~hslzuid/algemeen/trace/tbnvt.pdf

        Ook de toekomst van veel andere planten- en diersoorten hangt nu sterk af van de aanwezigheid van goede leefgebieden en verbindingszones in landbouwgebieden. Daarom zou het goed zijn als de mitigerende en compenserende maatregelen voor infrastructuur geïntegreerd worden in regionale plannen.

        http://www.vzz.nl/

      zijn gevoelens mitigeren

      1. zich matigen in het uiten van zijn gevoelens

        Diana en ik zullen twee vrouwen zijn, zeer vriendelijk tegen elkaar: terwijl ik weet dat ze me op alle punten de baas is, maar dat zal ik niet hardop zeggen. Joost zal zijn gevoelens tegenover Diana, en hij is verliefd o wat zie ik het, mitigeren omdat Max er bij is.

        Het binnenste ei, Hannes Meinkema,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding