mode


mode 1.0

bepaald gebruik, meestal tijdelijk en voorbijgaand

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een mode…

is een gebruik

  • [Duur] is van tijdelijke en voorbijgaande aard; is een tijdelijk en voorbijgaand gebruik

    Algemene voorbeelden


    De wereld, op dit ogenblik, is vol van mokkende, schreeuwende, rebellerende kinderen, die ontdekt hebben dat de zogeheten beschaving een wildernis is, en die dat grondig willen veranderen. Dat pleit voor hun opmerkzaamheid, het pleit niet voor hun wijsheid; maar wijsheid is niet des kinds. Ik moet een uitzondering maken voor de Groningse studenten, die, als wij de hoogleraar Pen mogen geloven, wereldwijze genieën zijn. Maar over het geheel genomen is de wijsheid niet des kinds. Vandaar dat in deze tijd de wijsheid in discrediet is – een mode als een andere.

    Requiem voor een vriend, J.J. Voskuil,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • dicteren

    Nu zij die willen tonen dat ze hun wereld kennen minstens drie maanden van de zomer in een of andere badstad vertoeven, gelijk de mode tegenwoordig dicteert, is het bon ton geworden om zich vanaf juni niet meer publiekelijk te vertonen.

    http://www.gentsefeesten.be/geschiedenis/aindex.htm,

    als object bij een werkwoord


    • de mode dicteren

    Vanaf de 19de eeuw zijn het niet langer de hoven die de mode dicteren, maar de artistieke wereld. Nieuwe trends werden bijvoorbeeld in de literatuur door Oscar Wilde, in het theater door Doucet en Poiret, bij het grote publiek gebracht.

    http://www.kunstbus.nl/index.html?http://www.kunstbus.nl/verklaringen/mode.html

    met adjectief ervoor


    • dwangmatige modes
    • hedendaagse mode
    • intellectuele modes
    • politieke modes
    • toenmalige modes
    • westerse modes

    Het is een hedendaagse mode om met lelijke schurende scharnierstemmen, met druk op de keel en de stembanden deze muziek uit te voeren.

    http://users.pandora.be/denbrabo/artikels/sbfvv04.htm,

    De dogmaticus moet daarbij ook een zekere zelfstandigheid ontwikkelen in en tegen dwangmatige intellectuele modes.

    http://www.michsjol.demon.nl/artikelen/

    Volgens de jury heeft hij de bereidheid om "tegen politieke modes in beschaving in woord en gebaar te laten prevaleren" en combineert hij dat met "grote parlementaire effectiviteit en scherpte".

    Nederlands Dagblad,

    In strips als Bringing Up Father en Polly and Her Pals toont het decor de toenmalige modes op archtitecturaal vlak (eerst Art Nouveau, later Art Deco).

    http://www.student.kuleuven.ac.be/~m8107966/Architectuur.html,

    In het Westen is ze ondergewaardeerd omdat ze weigert haar muziek aan westerse modes aan te passen.

    De Standaard,

    met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


    • de heersende mode

    Er staan lekkere, lichte stukken in dat blad, maar waaróm staan die erin? Omdat lekkere, lichte stukken aansluiten bij de heersende mode.

    NRC,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: in

    • mode in de schilderkunst

    atelier van Man Ray zal door de Franse overheid overigens elders in Parijs herbouwd worden. Hoewel hij vooral bekend is als fotograaf en maker van dit soort bizarre objecten, zijn het met name de schilderijen van Man Ray die veel geld zullen opbrengen. Geïnspireerd door het kubisme en surrealisme, vormen ze een apart genre binnen zijn oeuvre. Ze zijn tegendraads en wars van elke mode in de schilderkunst. Zelf zei Man Ray hierover: "Ik heb nog nooit een recent schilderij gemaakt."

    NRC,

    Voorzetsel: op

    • de mode op de voet volgen

    Voor een vakman die de mode op de voet volgt en zelf trendsetter is, bent u bij Boelen Schilderwerken aan het juiste adres.

    http://www.boelen.be/

    Voorzetsel: van

    • de mode van de, die tijd

    Naar de mode van de tijd zal dit alles wel in de rubriek 'opkomen voor jezelf' worden ondergebracht, maar een gevoel van walging kan ik toch niet onderdrukken.

    Meppeler Courant,

    Volgens de mode van die tijd moest het kasteel een buitenverblijf voor de zomer worden.

    http://www.slotzuylen.com/

    in voorzetselgroep


    • aan een mode voldoen
    • onderhevig zijn aan de mode

    Vele platen van de jonge generatie "punks" komen uit peperdure studio's, maar worden bewust ondergeproduceerd om vooral "ruig" te klinken. Hij veert recht: "Daar word ik zó moe van, dat mensen zichzelf beperken om aan een mode te voldoen."

    De Standaard,

    Net als alle andere vormen van menselijke aankleding, zijn dansen onderhevig aan de mode.

    http://users.pandora.be/sueno/tekst/kvt.01.html

    • in de mode blijven
    • in de mode komen
    • in de mode raken
    • in de mode zijn

    Vriend en vijand van de collectieve pensioenvoorziening zijn het erover eens dat je defined benefit alleen via de collectieve vorm kunt aanbieden. Vervolgens hebben werknemers en gepensioneerden alleen iets aan een geïndexeerd pensioen. Een toegezegd bedrag in euro's geeft uiteindelijk weinig zekerheid. Het gaat om een reëel pensioen waar je ook na tientallen jaren nog iets aan hebt. Ook hiervoor is de collectieve vorm noodzakelijk. Deze zakelijke argumenten verklaren waarom het collectieve pensioen in de mode blijft.

    http://www.abvakabo.nl/,

    Alles wat vergeten is, is nieuw, heeft Kortchnoi eens gezegd. Kasparov onderzoekt alles. Wat in de mode is, wat straks in de mode zal komen en wat vergeten is. Nu heeft hij zich dus op het Evans-gambiet gestort. Het zal Anand, vijf maanden voor zijn wereldkampioenschapsmatch tegen Kasparov, te denken geven.

    NRC,

    U laat uw neef een website bouwen met een korte, vlammende tekst tégen het eventuele aanblijven van Kok [...]. U laat deze site registreren onder de naam www.wegmetkok.nl. Kosten: 25 gulden, plus hooguit een paar tientjes per maand voor de server waarop u uw site kunt laten 'draaien'. En u gaat de boer op met uw actiesite. Zo eenvoudig is het. Het begint in de mode te raken.

    NRC,

    Kunstenaars uit de eerste helft van de negentiende eeuw wilden vooral in de mode zijn. Alleen was het niet altijd duidelijk wat er in de mode was. De mode was toen al even grillig als vandaag. Voor de ene was het de klassieke doctrine, voor de andere het persoonlijke experiment van een nieuwe schilderkunst.

    De Standaard,

    • met de mode mee

    Ze debiteren pasklare meningen, die met de mode mee evolueren.

    De Standaard,

    • naar de mode van de tijd

    Met haar expressieve ogen, haar kittige gestalte, volstrekte gebrek aan camera-angst en haarscherpe dictie - soms enigszins geaffecteerd, naar de mode van de tijd - stal ze in al die films de show.

    NRC,

    • uit de mode geraken
    • uit de mode raken
    • uit de mode zijn

    Het lijkt wel of idealisme met het voorbijgaan van de jaren zestig uit de mode is geraakt.

    NRC,

    Gelovig zijn is uit de mode, goedgelovigheid is een blijvertje.

    http://www.khbo.be/~lodew/Kerkhofs%20goeroes.htm,

    In onze kastelen en openbare domeinen zien we sporadisch de zeer traag groeiende Buxus hagen. Lonicera, Ilex, Hulsthagen die ook wat uit de mode geraken maar zeker aan appreciatie winnen. De Haagbeuk (Carpinus) zijn thans de laatste rage, de groene en de rode Beuk (Fagus) zijn tevens prachtige aanplantingen.

    http://www.detuingids.be/pages/list.asp?Cat=1=aanleg

    • volgens de mode

    De reden voor zijn vertrek is dat Rengelink zich niet de meest geschikte persoon acht om de op stapel staande veranderingen bij de GGGD te begeleiden. De dienst gaat anders werken, marktgerichter - volgens de mode. "Daarvoor ben ik niet de aangewezen persoon. Je moet hier nu iemand hebben die alles weet van veranderingsprocessen. Niet per se een arts. Een change-manager."

    NRC,

    • wars van modes

    Uitgeverij Van Oorschot heeft een fonds dat wars is van modes en tegelijk de eigenzinnigste boeken uitbrengt.

    De Standaard,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • modes en trends
    • mode of hype

    Onder een beeld van café Flore had de Duitser geschreven: "Hier schenkt men de beste coca cola van Parijs." Ook Man Ray hoorde een beetje thuis in zijn persoonlijke pantheon. Hoewel de Amerikaan veeleer een fotograaf van ideeën en dromen is geweest, dan van modes en trends.

    De Standaard,

    Van Kerckhoven maakt schilderijen, tekeningen en installaties. Daarnaast is ze al meer dan vijftien jaar compromisloos - wars van elke mode of hype - met video en nieuwe media aan de slag.

    De Standaard,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Overige woordfamilieleden


    mode 2.0

    bepaalde manier van kleden of van andere uiterlijke uitdossing, bijvoorbeeld in kapsels of make-up, die hip of trendy is, meestal van tijdelijke aard
    Ook wel in van kleding zelf die hip of trendy is.

    Betekenisbetrekking


    specialisering
    Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een mode…

    is een manier

    • [Duur] is van tijdelijke en voorbijgaande aard; is een tijdelijk en voorbijgaand gebruik
    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is hip en trendy
    • [Toepassingsgebied of bereik] is een bepaalde wijze van kleden of van andere uiterlijke uitdossing, bijvoorbeeld in kapsels en make-up

      Algemene voorbeelden


      Er was veel te zien. Amis Design toonde 112 sets, gepresenteerd door veertien mannequins. Voor Livera presenteerden acht dames van balletstudio Henriëtte Hartman. De mode is veelzijdig en kleurrijk. Geel in vele tinten, oranje tot brique, groen, kaki en marine, zwart en wit zijn de belangrijkste kleuren. Er wordt teruggegrepen naar de jaren vijftig en zestig.

      Meppeler Courant,

      De klederdracht heeft zich verhangen aan de mode. Hoewel Staphorst het laatste dorp in Nederland is waar ook nog kleine meisjes in dracht lopen. Maar dan alleen 's winters.

      Meppeler Courant,

      Is mode kunst? Is mode visie? Is mode geest? Is mode mens? De mode is dood - Leve de mode. Associeer jij kleding louter met warmte en kou? Of zie je het eerder als een lichaamsarchitectuur?

      http://www.academieberchem.be/mode_ontwerpen.htm

      Combinatiemogelijkheden


      als subject bij een werkwoord


      • inhaken
      • veranderen
      • voorschrijven

      Vroeger was het alleen de mode die inhaakte op de behoefte van de mens aan verandering. Tegenwoordig wordt van alles "mode" gemaakt. Met cosmetische foefjes, andere kleuren, andere vormgevingen, wordt steeds opnieuw de angst aangewakkerd dat we "achter' zullen lopen als we dit of dat niet kopen.

      NRC,

      Ooit werden kleren alleen in de koopjesperiode verkocht als ze verkleurd waren, een foutje vertoonden, of tijdens het aanpassen vuil werden gemaakt. Tegenwoordig sturen handelaars echter kleren met een fout terug naar de fabrikant omdat ze die zelfs niet in de koopjesperiode kwijt geraken. En de kleren die je dan wel kunt kopen zouden volgend jaar weer in de etalage kunnen, omdat de mode niet drastisch verandert.

      De Standaard,

      Romeinse beelden hebben allemaal niet al te grote, halfronde borsten, in de Middeleeuwen komen twee appeltjes vlak onder de keel te zitten als we de schilderijen mogen geloven, in de jaren twintig had niemand ze ogenschijnlijk meer, de jaren vijftig verlangden grote puntige, de jaren zeventig vrij platte en nu zijn twee grote halve bollen een must. Dus wie twee champagnecoupes perfect opvult, ooit een felbegeerde vorm en maat, die zit er nu ineens naast, modieus gesproken. Er zijn altijd een heleboel vrouwen die net niet dát hebben wat de mode voorschrijft.

      NRC,

      Buiten staat een dertigjarige lasser, met een baard van een paar dagen, zo te zien niet omdat het mode is.

      NRC,

      met koppelwerkwoord


      • zijn

      "Zo'n trut. Ik zie ze nog uit die eend stappen, gekleed als een kind uit het weeshuis." "Tja, Romain, dat is nu eenmaal de mode."

      Gras, Clem Schouwenaars,

      met adjectief ervoor


      • de Belgische mode
      • de Franse mode
      • de Parijse mode

      Het artikel Ronde Venussen, over Belgische mode voor een maatje meer, was al rond.

      http://194.78.177.67/weekend/column.htm,

      De vrije stoel bij Givenchy wordt alweer ingenomen door een Brit, en wel de 27-jarige Alexander McQueen, net als Galliano een personage dat met grote overtuiging de mottenballen uit de Franse mode jaagt.

      De Standaard,

      Wie aan de Parijse mode van de jaren vijftig denkt, haalt zich Jacques Fath voor de geest; zijn uitbundigheid, charme, levenslust en talent om vrouwen modern, vrolijk en sexy te kleden.

      NRC,

      • de jonge mode
      • de laatste mode
      • de nieuwste mode

      Boutiques rijzen als paddestoelen uit de grond en vormen een dusdanige bedreiging voor de gevestigde modehuizen, met als gevolg dat deze laatste speciaal hoeken inrichten voor de jonge mode.

      http://www.kunstbus.nl/index.html?http://www.kunstbus.nl/verklaringen/mode.html

      Wie maakt zich nu druk over een broek die niet van de laatste mode is?

      De bondgenoot, Marcella Baete,

      De show speelt zich drie keer af om iedereen de kans te geven volop te genieten van de nieuwste mode.

      Meppeler Courant,

      met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


      • de heersende mode

      De lange slanke jongen die zich altijd, tegen de heersende mode in, heel keurig en formeel kleedde, in een overhemd met stropdas maar liefst.

      Oprechter trouw, Henk Romijn Meijer,

      met voorzetselgroep


      Voorzetsel: in

      • mode in de dracht

      Vooral de meisjes en vrouwen blijven de dracht nog trouw, het overgrote deel van de mannelijke bevolking draagt burgerkledij. In de show, die in samenwerking met de Staphorster Museumboerderij wordt gegeven, is duidelijk de ontwikkeling van de dracht te zien. Want dat de klederdracht al eeuwenlang hetzelfde is, is een misvatting. Er is wel degelijk sprake van een zekere mode in de dracht.

      Meppeler Courant,

      Voorzetsel: onder

      • modes onder jongeren

      Inzake modes onder jongeren was Janet rond 1976, in de tijd van de Sex Pistols, afgehaakt. De jeugd mocht zich wat haar betreft in groene vuilniszakken kleden, en naar verluidt deden sommigen dat ook.

      Alle families zijn psychotisch, Douglas Coupland,

      Voorzetsel: op

      • de mode op de voet volgen

      Ze volgt de laatste mode op de voet omdat ze dat leuk vindt en ook omdat ze graag op zo'n mannequin wil lijken.

      http://www.femistyle.be/nl/marsvenus/fijne_lingerie.shtml

      Voorzetsel: uit

      • de mode uit grootmoeders tijd

      Ze gaan graag met de nieuwe mode mee, maar tegelijkertijd houden ze vast aan de mode uit grootmoeders tijd. Ze presteren het, om in een kanten nachthemd boodschappen te gaan doen, of met een wijde broek en gymnastiekschoenen in de schouwburg te verschijnen.

      http://www.spiritueelmagazineonline.com/astrologie/astrologie.htm

      Voorzetsel: van

      • de mode van de jaren dertig
      • de mode van de jaren veertig
      • de mode van de dag
      • de mode van de tijd
      • de mode van vroeger

      Charles begon zich te kleden en zijn haar te soigneren naar de mode van de jaren dertig, ongeveer de tijd van zijn verdwijning.

      Franklin, Thomas Lieske,

      Zo zal publiek langs de lijn staan, gekleed in de mode van de jaren veertig.

      Meppeler Courant,

      Met de mode van de dag heeft het niets te maken, laten de fabrikanten van de hightech sportpakken weten.

      De Standaard,

      Thjum bukte zich naar zijn kostuum. zijn vingers gleden over een mouw... ze streelden de stof, die prachtig was: glanzend lichtblauw velours, met glitterdraden doorschoten... helemaal de mode van de tijd.

      De tandeloze tijd. Dl. 1: Vallende ouders, A.F.Th. van der Heijden,

      Hij begon te lachen, maar Michelina dacht weer aan de mode van vroeger, de hoepelrok die het lichaam verborg, de voile die het gezicht verhulde waardoor het geheimzinnig en zelfs begeerlijk werd.

      De grens van glas, Carlos Fuentes,

      in voorzetselgroep


      • aan de mode meedoen
      • aan de mode onttrekken

      Aan die mode deed zij in elk geval niet mee: haar hoofd zat verpakt in bleek, vlokkig haar.

      Het pistool van de rekening, Jan Willem Holsbergen,

      Ik word zelfs lichtjes iebel als mensen stijl met mode verwarren, want stijl heb je volgens mij pas als je je met groot gemak aan de mode kunt onttrekken. Wat verandert een pak van Versace nu wezenlijk aan Donaat, die in deze Look opmerkte dat 'iedereen zo zijn eigen lichaam heeft, en dat hij een goedzittende pantalon dan ook op prijs kan stellen'?

      Dwarskijker, Rudy Vandendaele,

      • geïnteresseerd in mode
      • in de mode zijn
      • trends in de mode

      Frans kon het al snel goed met Jac. vinden terwijl ik Ria wel erg oppervlakkig vond. Zij was vooral geïnteresseerd in mode en in de zon liggen, ik niet.

      Kauwgom; In de rioolbuizen; Mooi blik; Het gevallen ei; Bokma; Kaasheer; Leverworst, Mies Prinsen,

      Een beetje een vreemde jongen. Draagt altijd een pruik. Zo'n pruik zoals die van jou. Misschien moet ik er ook een kopen, ze zijn klaarblijkelijk in de mode. Twee klanten op één ochtend en allebei een pruik, dat kan toch geen toeval zijn?'

      Mank, Herman Brusselmans,

      • met de mode meegaan

      Birkenstock: Misschien wel de fabriek die als eerste begonnen is met het maken van kurken voetbed sandalen. En nog steeds zijn ze daar zeer sterk in. Gelukkig gaan ze ook met de mode mee, alleen de voetbedden blijven zoals ze al altijd geweest waren.

      http://www.ohmann-fremery.nl/

      • naar de mode

      Vanaf '71 voelde hij zich een nieuw man en toonde dit ook door naar de mode zijn haar langer te laten groeien.

      http://user.online.be/~btorfs/bill_evans.html

      • uit de mode raken
      • uit de mode zijn

      Niemand scheen te beseffen dat mode iets is dat uit de mode geraakt, telkens opnieuw, en dat het verschijnsel alleen in stand wordt gehouden door wie het achterna holt!

      Verdwaalde post, Walter van den Broeck,

      Zijn pak was tien jaar uit de mode, maar zag er schoon uit.

      Het damesorkest en andere stadsverhalen, Herman Pieter de Boer,

      • de geschiedenis van de mode
      • de vluchtigheid van de mode
      • de wereld van de mode

      De geschiedenis van de mode begint eigenlijk pas voorgoed in de renaissance. Want dan groeit een wat lichter levensaanvoelen en aandacht voor het "hiernúmaals", en men vergeet de strenge visie van Lodewijk IX (1226-70). De heilige koning stak zijn afkeer van elk vertoon van luxe niet onder stoelen of banken. In de strakke lijnen van zijn gewaden herkent Leontien Van Beurden iets van de architektuur van de gotiek. Maar de Vlaamse burgerij, rijk geworden in de textiel en door de handel met het Oosten, gaat gekleed in het purper dat vroeger alleen door de adel werd gedragen, in oosterse zijde en in koninklijk wit hermelijn.

      De Standaard,

      Nog niet eens zo lang geleden introduceerde Wehkamp nadrukkelijk merkartikelen in de catalogus. Daarbij sloot het bedrijf aan bij de winkelbeleving van zijn klanten. Merken bepalen het beeld in de moderne detailhandel. Ze sluiten aan bij de vluchtigheid van de mode, de snelle opeenvolging van nieuwe modellen, typen en genres.

      http://www.wehkamp.nl/jaarverslag/wehkamp_A4_screen.pdf

      Via een nieuw communicatieplatform, wordt komende jaren aan een totaal nieuw imago gewerkt. Dankzij deze nieuwe impulsen verwoordt de Appel's groep naar het grote publiek, haar nieuw ingeslagen weg: Appel's als professionele, springlevende ambitieuze onderneming. Het team van Appel's wordt gekenmerkt door een buitengewone dynamiek en levendigheid waardoor Appel's de jonge mode op de voet kan volgen. Dit team bevindt zich overal daar waar het de spannende wereld van de mode nauwgezet volgt.

      http://www.appels.be/press/dutch/conceptshop.htm

      • volgens de mode

      Hij wilde gekleed volgens de mode, maar ik voelde instinctief dat ik hem op een afstand moest houden, opdat hij niet het fijne weefsel zou verscheuren dat ik had gesponnen in de kamers van het huis.

      De biograaf, Willem Brakman,

      met ander, nevengeschikt substantief


      • mode en kleding
      • mode en kunst
      • mode en trends
      • textiel en mode

      "Mode en kleding", zegt de schrijfster, "gaan over kijken, bekeken worden en zich laten bekijken, over identiteit en herkenning, over wedijver en schaamte, over massifikatie, over saamhorigheid, over politieke keuze en ideologische betrokkenheid, over erkenning en de wil zich te onderscheiden."

      De Standaard,

      Mode en kunst gaan goed samen, dat blijkt uit de expositie van Harm de Noord bij Houtman Mode in Meppel en Zwolle. Schilderijen van Harm de Noord passen qua kleur goed bij de herenmode die Houtman Mode dit voorjaar brengt.

      Meppeler Courant,

      De jeans is in het najaar minstens donkerblauw en nog liever zwart en ribfluweel oogt stukken actueler. Maar laten we eerlijk zijn: dit is ontspanningskledij, weekendkledij, vrijetijdskledij. Met mode en trends hebben ze weinig te maken, zelfs al worden ze door het leeuwendeel van de (jonge) mannelijke bevolking gedragen.

      De Standaard,

      Het driedimensionale aspect verwijst naar een grenszone waarin de wereld van de beeldende kunst zich vandaag afspeelt. Het gaat om textiel en design, textiel en interieur, textiel en mode, textiel en beeldhouwkunst, textiel en video. Met de verschillende media wordt naar hartelust gespeeld en geëxperimenteerd, om zo tot een nieuw beeld van het materiaal te komen.

      http://www.gent.be/gent/nieuws/showitem.asp?ID=03/0608=ON,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      mode 2.1

      modewereld; modebranche

      Betekenisbetrekking


      metonymie
      Betrokken betekenissen 2.0 : 2.1

      Algemene voorbeelden


      Ik moest wel op mijn tenen lopen toen ik in die chique zaak werkte, want de top in de mode, dat zijn artiesten hoor.

      Gevallen vrouwen, Laurie Langenbach,

      Combinatiemogelijkheden


      in voorzetselgroep


      • in de mode

      Je zou analoog aan wat geloof ik in de wetenschap ooit geopperd is als maatstaf voor kwaliteit een systeem kunnen hanteren waarbij je telt hoe vaak een ontwerper 'geciteerd' wordt (of geplagieerd, want aan bronvermelding doet men niet in de mode), maar dat is net zomin werkbaar waarschijnlijk.

      NRC,

      In de mode voeren wij de boventoon aan met alle trendy merken.

      http://www.wimjaquetsports.nl/

      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      mode 3.0

      bepaalde manier of wijze van kleden voor wat betreft een bepaald type kleding, bijvoorbeeld voor een bepaald seizoen, een bepaalde gelegenheid, een bepaalde activiteit, een bepaald lichaamsdeel of een bepaald type persoon
      Vooral in samenstellingen.

      Betekenisbetrekking


      specialisering
      Betrokken betekenissen 1.0 : 3.0

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een mode…

      is een manier

      • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een bepaalde manier of wijze van kleden voor wat betreft een bepaald type kleding

        Woordfamilie


        Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


        mode 4.0

        zaken die gebruikt worden om zich ermee te kleden; zaken die gebruikt worden om het lichaam ermee te bedekken en warm te houden; wat dient om zich mee te kleden; dat wat men draagt om zich te kleden; lichaamsbedekking voor mensen; verzameling kledingstukken, vaak een combinatie van verschillende kledingstukken die men bij elkaar draagt; hoeveelheid kledingstukken tezamen; kleding
        Vooral in samenstellingen.

        Betekenisbetrekking


        metonymie
        Betrokken betekenissen 3.0 : 4.0

        Semagram (extra betekenisinformatie)


        Mode…

        is een verzameling

            Hoofdsemagram: kleding


            Combinatiemogelijkheden


            met voorzetselgroep


            Voorzetsel: voor

            • mode voor de grote maten

            Motives en Voque in de Wolfstraat verkoopt o.m. Moschino, Ozbek, Thierry Mugler en JPG van Gaultier. Carita Fashion Center - met o.m. Esprit, Mexx - staat bekend om de kleurige etalages. Mode voor de grote maten bij De Joffers in de Rechstraat 74.

            NRC,

            Woordfamilie


            Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


            Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen