moloch


moloch 1.0

iets waaraan alles ten offer gebracht moet worden; iets waaraan geofferd wordt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een moloch…

is een zaak

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is iets waaraan alles opgeofferd moet worden
  • [Overige] In de bijbel is Moloch een afgod aan wie geofferd werd.

    Algemene voorbeelden


    Of ze waren theologen, of ze dachten theologisch. Zo bedachten zij ook waarden die boven de mensen zweefden, zoals Kants "categorische imperatief". Daartegenover stelde Nietzsche dat zoiets misschien wel bedacht kan worden door een filosoof, maar dat het schadelijk is: "niets ruïneert het innerlijk diepgaander dan de minste of geringste "onpersoonlijke" plicht, de minste of geringste offerdaad voor de moloch van de abstractie." Daarom: "laat ieder zijn eigen deugd, zijn eigen categorische imperatief opsporen."

    Alles moet over, Carel Peeters,

    In die tijd functioneerde ik in de Jeugdopleiding van Sparta Rotterdam en werd [...] door de onvolprezen Herman van der Graaf ontvangen in de bestuurskamer. "Die Van Persie schiet harder dan Koeman [...]. Let op mijn woorden, dat wordt een grootheid", zei oud-voetballer Stafleu, trainer van het belofteteam, die was aangeschoven aan de stamtafel. Meewarig werd er gelachen. "Dat mietje, harder dan Koeman, moet je die Stafleu horen." Clubicoon Wim Jansen en zijn gestampte-pot-kornuiten hadden het hoofdschuddend aangehoord. Die hadden veel verstand van voetbal, maar niet zo veel van voetballers. Zij hadden van de jeugdopleiding van Feyenoord een Moloch gemaakt; een goddelijk monster waaraan kinderen werden geofferd.

    http://mistermotley.nl/Over_onze_ouders/2012/10/01/Vader_en_zoon_van_Persie_/,

    moloch 2.0

    groot, log bestuurlijk lichaam; grote, logge onderneming

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een moloch…

    is een onderneming

    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is groot, omvangrijk; is log, inert

      Algemene voorbeelden


      Vergeleken met Europese zusterbedrijven, overwegend in handen van nationale of lokale overheden, was de PTT al ruim voor de verzelfstandiging een toonbeeld van doelmatigheid. De onderneming, ressorterend onder een eigen directoraat-generaal van het ministerie van Verkeer en Waterstaat, was niet misbruikt als werkgelegenheidsproject, zoals in bepaalde mediterrane landen. Evenmin was het een nauwelijks wendbare moloch met eigen vakbonden en ministerie, zoals in Duitsland, waar efficiency-operaties bij de Bundespost belemmerd worden door gevestigde belangen. In Nederland verzonden post kwam aan, niet zelden binnen 24 uur, en de telefoon werkte.

      NRC,

      Vjachirev is gisteren benoemd tot voorzitter van de nieuwe board of directors. Snelle hervormingen bij een moloch als Gazprom zijn niet te verwachten. Maar wil het bedrijf de buitenlandse investeringen binnenhalen die het zo nodig heeft, dan is snelheid juist geboden.

      http://www.nrc.nl/geld/991308749644.html,

      Bakker betitelt de overheid als 'hindermacht', een moloch die de burger vooral tegenwerkt. 'De missie van dit kabinet is die jungle aan regels neer te halen', verzekert Bakker.

      de Volkskrant,

      Ondernemen is een verwarrende taak. Na de diversificatie-politiek in de jaren zeventig, waarbij ondernemingen uitwaaierden tot multidisciplinaire molochs, moest men in het daaropvolgende decennium terug naar de basis, naar de core business. Nu is aan het adagium "krimp en beheers" ook weer een einde gekomen.

      NRC,

      Organisaties deconcentreren, decentraliseren en dereguleren. Vooral in het bedrijfsleven zien we dat molochen van weleer worden opgesplitst in kleine functionele eenheden die duidelijke doelstellingen krijgen om het bedrijf een maximale manoevreerruimte te geven. Bedrijven willen snel een nieuwe markt kunnen betreden, of er uit kunnen stappen.

      http://www.vhic.nl/,

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • een justitiële moloch

      Nederland en Zweden hebben een tussenoplossing verdedigd waarbij de twee instanties behouden bleven. In dat plan doet de commissie de grote bulk van de klachten af door bindende beslissingen met de mogelijkheid van beroep op het hof. Dit neemt een zaak echter alleen in behandeling als het van oordeel is dat zij belangrijke rechtsvragen oproept. Een voordeel van dit voorstel was dat de leden van het hof en de commissie de band met de nationale rechtspraak kunnen behouden, zodat er minder risico is van een internationaal isolement. Ook zou de wisselwerking tussen twee rechterlijke instanties vruchtbaarder kunnen zijn voor de rechtsontwikkeling dan één justitiële moloch.

      NRC,

      gevolgd door als


      • een moloch als Citicorp
      • een moloch als DSM
      • een moloch als Gazprom

      Banken zijn onderling zo sterk vervlochten dat de ondergang van één bank in theorie kan leiden tot het omvallen van het gehele bancaire systeem, met alle maatschappelijke en economische ontwrichting van dien [...]. De omvang van Barings is niet groot genoeg om een systeemcrisis te veroorzaken. Bij een moloch als Citicorp zou het risico vele malen groter zijn.

      NRC,

      Het is goed dat een moloch als DSM niet alles zelf meer doet, maar zich toelegt op datgene waar ze sterk in zijn.

      NRC,

      Snelle hervormingen bij een moloch als Gazprom zijn niet te verwachten.

      http://www.nrc.nl/geld/991308749644.html,

      Woordfamilie


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      moloch 3.0

      afbeelding

      Bron: Christopher Watson
      ( CC BY-SA 3.0 )

      tot de familie van agamen behorende, kleine hagedis met een zandkleurig lichaam met vlekken, een relatief kleine kop met twee uitstekende hoornachtige stekels en dikke, scherpe stekels over zijn hele lichaam die leeft in droge gebieden in het westen en midden van Australië

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een moloch…

      is een agame; is een reptiel; is een dier

      • [Afmeting] wordt 15 tot 18 cm lang met inbegrip van de staart
      • [Kleur] heeft doorgaans een zandkleurig lichaam met donkere vlekken
      • [Deel] heeft een relatief kleine kop met daarop twee uitstekende hoornachtige stekels; heeft dikke, scherpe stekels over zijn hele lichaam
      • [Voortplanting] legt eieren
      • [Plaats] leeft in droge tot zeer droge gebieden, zoals steppes en woestijnen
      • [Woongebied] komt voor in het westen en midden van Australië
      • [Leeftijd] kan 20 jaar oud worden
      • [Gedrag] is een vleeseter; eet vrijwel uitsluitend mieren

      Hoofdsemagram: agame


      Wetenschappelijke naam: Moloch horridus

      Rijk Animalia; Dieren
      Stam Chordata; Chordadieren
      Klasse Reptilia; Reptielen
      Orde Squamata; Schubreptielen
      Familie Agamidae; Agamen
      Geslacht Moloch
      Soort Moloch horridus

      Algemene voorbeelden


      We noemen de moloch ook wel doornduivel omdat zijn ganse lichaam, van kop tot staart, als bescherming bedekt is met doornen.

      http://users.skynet.be/zoekheteensop/reptielen.htm

      Net zoals de kraag-agame leeft de moloch in de droge gebieden van Australië.

      http://users.skynet.be/zoekheteensop/reptielen.htm