mormel


mormel 1.0

dier dat afkeer of spot opwekt door zijn lelijk of mismaakte uiterlijk of door zijn afwijkend, onaangepast, onhandig gedrag; bespottelijk dier; daarnaast ook: dier dat door die eigenschappen net vertedering of affectie opwekt
Vooral gezegd van huisdieren als honden en katten die niet aan het normale verwachtingspatroon voldoen. Is meestal een scheldwoord maar kan ook een troetelnaam zijn.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een mormel…

is een dier

  • [Functie] is meestal een huisdier zoals een hond of een kat
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is ofwel lelijk of mismaakt, ofwel onaangepast of onhandig in zijn gedragingen
  • [Behandeling of bewerking] wekt afkeer, spot of vertedering op

    Algemene voorbeelden


    Net iets te laat betrapte hij zichzelf op stoer doen bij het openrukken van de coupédeur. Een tikje nog méér te laat bemerkte hij het mormel. Pal achter de deur, onzichtbaar voor wie door het glas keek, zat een soortement hond hem broeierig aan te kijken. De valse krokodillenoogjes leken rechtstreeks boven op het fonkelend gebit gemonteerd. De rest van het lichaam stelde niet veel voor en diende waarschijnlijk vooral om al die tanden en kiezen zo snel mogelijk ter plaatse te brengen wanneer er ergens iets gebeten of uiteengereten diende te worden.

    Poot: verhalen over de hond, Midas Dekkers,

    Ik zag hem altijd met zijn vullisbakkenhondje door het park lopen, een volstrekt uniek mormel, dacht ik, totdat ik op een dag precies zo'n zelfde hondje achter het zijne aan zag lopen snuffelen – 'Max, je hebt er twee!' riep ik vrolijk, en hij, met rood hoofd: 'Ja, nee, die ene is meegelopen.'

    Engelenplaque, A.F.Th. van der Heijden,

    Af en toe organizeerde ik loopwedstrijden waarin Diane het moest opnemen tegen alle boerenhonden uit onze buurt. De ronde, lompe, kromme mormels koersten zich de tong en het hart uit hun lijf, terwijl Diane moeiteloos voor hen uit zweefde.

    De Standaard,

    En ik beken meteen dat ik mij van haar Parijse defilé niet zozeer de kleren dan wel haar hondjes herinner: twee mormels genre Black and White die heel wat applaus oogsten.

    De Standaard,

    Logeerde een week, misschien iets langer, in de flat van zijn moeder, die nog altijd hier in de stad woonde. Nu was ze op reis en hij had op zich genomen om op haar siamezen te passen, zeldzaam ingebeelde krengen. Al eeuwen had die 'kattenmie' de deur niet uit gewild vanwege die mormels. En dan te bedenken dat ze vroeger allergisch was voor katten.

    Het samenzijn, Jan Meyers,

    Hoe heette dat beest? Dat mormel in het park, als je ging wandelen – weet je nog hoe dat beest altijd op Yin afvloog, als hij haar zag? En hoe ze dan een poosje tegenover elkaar stonden te kwispelen en een beetje om elkaar heen draaiden en dat was het dan weer voor vandaag. Ze waren dol op elkaar – echt verliefd en dat beest was ook nog zo lelijk, met die versleten stoffige, grijze kaalgevreten vacht.

    Oprechter trouw, Henk Romijn Meijer,

    Maar hier woont een hondje dat ik bemin. Een dertienjarig, uit model geraakt mormel. Gladharig, zwart. Op de doorzakkende bank in de hoek springt ze naast me en wacht tot ik mijn wollen das over haar heen leg.

    NRC,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een lelijk mormel
    • een lief mormel
    • het arme mormel

    Verscholen achter een paar rotsen had hij op een ochtend de hond van de vrouw de helling af zien denderen vlak boven de plek waar hij de barrière had gelegd. Het was net een strip; het arme mormel leek plotseling tegen een stenen muur op te lopen. Hij snoof en jankte en sloop dezelfde weg terug.

    De wolvenlus, Nicholas Evans,

    Toen zag het lelijke mormel hem en begon te kwispelstaarten.

    De wolvenlus, Nicholas Evans,

    Het jolijt steeg ten top toen Anton van Duinkerken met een gevonden hondje te voorschijn kwam en onder luidruchtige instemming voorstelde het lieve mormel de naam 'Toussaint' (van Boelaere) te geven.

    Miniaturen, Karel Jonckheere,

    Ze glimlachte naar de hond en vervolgde: 'Het is een lief mormel, ze blaft snel maar dat komt omdat ze geen licht in haar ogen heeft.'

    Alle vogels van de wereld, Daphne Buter,

    met adjectivisch voltooid deelwoord


    • een verwend mormel

    Het geluid maakte Buzz wakker [...]. Hij wierp een afkeurende blik op Helen en ze knielde naast hem en woelde door zijn vacht. 'O, pardon, pardon. Neem me vooral niet kwalijk.' Hij rolde op zijn rug, zodat ze zijn buik kon aaien. 'Heb je ooit zo'n verwend mormel gezien?'

    De wolvenlus, Nicholas Evans,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    mormel 1.1

    dier van een bepaald ras of een bepaalde soort, of dier in het algemeen
    Vooral gebruikt voor honden of katten, al dan niet van een bepaald ras, vanuit het gezichtspunt van iemand die een hekel heeft aan die diersoort of dat ras.

    Betekenisbetrekking


    generalisering
    Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een mormel…

    is een dier

        Algemene voorbeelden


        Vergeet die oudewijvenverhalen maar dat je zijn voorpoten moet pakken en ze uit elkaar moet trekken: dat werkt alleen bij chihuahua's, en dan nog alleen als je het mormel te pakken kreeg.

        Crisis four, Arthur McNab,

        Als we visueel of met een hond zouden worden gevolgd, zouden ze vanzelf hier uit komen. Het mormel weet niet wat er precies aan de hand is en waar hij naar zoekt; voor hem is het een spelletje. Een hond kan een kledingstuk verwarren met de prooi en denken dat hij de klus geklaard heeft.

        Crisis four, Andy McNab,

        mormel 2.0

        iemand die afkeer of spot opwekt door zijn lelijk of mismaakte uiterlijk, door zijn verschil met zijn omgeving of door zijn stuitend gedrag; onaantrekkelijk mens

        Semagram (extra betekenisinformatie)


        Een mormel…

        is een persoon

        • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is in sommige gevallen lelijk of mismaakt; hoort in sommige gevallen niet ten volle thuis in de groep waartoe hij behoort
        • [Gedrag] is in sommige gevallen iemand die zich op een stuitende manier gedraagt
        • [Waardering] roept afkeer, minachting of spot op

          Algemene voorbeelden


          Een dikke dwerg met glinsterogen, een bejaard mormel, min of meer menselijk, zich bewegend op een autoped.

          De doosjesvuller en andere vondsten, Janwillem van de Wetering,

          En dan legt hij het nog aan met Marleen Hendrickx. Uitgerekend Marleen Hendrickx. Zelden zo'n mormel ontmoet. Ik zou nog liever m'n tong in de kont van een tochtige eend steken dan in Marleen Hendrickx.

          Mank, Herman Brusselmans,

          Ik was een mormel in goedkope kleren, op de groei gekocht, en ik werd gedoogd omdat ik me wist te gedragen, me zonder protest de lessen als dwangvoeding door de strot liet rammen en ze keurig weer ophoestte, maar in wezen vertrouwden ze me even weinig als ik hen, en er stonden geen milde schenkingen van mijn vader tegenover.

          Mijn tweede huid, Erwin Mortier,

          Voor de opening had meneer Mari - of was het de Brusselse Inno - ons bij de neus genomen. Er zouden topmodellen aanwezig zijn. Er liepen vier langbenige mormels in zijn kielzog en aanvankelijk negeerde hij de vraag om de modellen te prezenteren.

          De Standaard,

          Het logge lijf van de dievenpakker, een gepensioneerde flik, staat als een monument in het deurgat. Spijkerhard kijkt hij de drinkende mannen aan [...]. Ontdaan kijkt Guignard naar de grond. En dat mormel van een dievenpakker zegt geen gebenedijd woord.

          De verdwazing, Andreas Roels,

          Hij had een gruwelijke daad verricht die hij nooit meer ongedaan zou kunnen maken en had daarmee de verpleegsters geschokt en ook het bezoek, dat hem tussen hun tranen door vervloekte omdat niet hij – dat mormel! – was gestorven in plaats van hun onschuldig kind.

          Arend, Stefan Brijs,

          En dan praten we nog niet over de druk op de leerkracht, die voor een klas onopgevoede drukke mormels staat en ieder kind individueel moet begeleiden. Misschien moeten we onze kinderen dus gewoon 's ouderwets leren rekening te houden met elkaar?

          http://annie.vanrees.org/

          Combinatiemogelijkheden


          met adjectief ervoor


          • een lelijk mormel

          Die broer van hem hield van Ymke. Kon niet zonder haar. En toch liet hij via andere vrouwen verlangen bij zich oproepen. Een hachelijke situatie. Tenminste, als het waar was dat hij alleen van zijn vrouw kon genieten als hij ergens zo'n lelijk mormel aan het werk had.

          Engelen van het duister, Jan Siebelink,

          Het wezentje in de couveuse op de verdieping lager was ontzettend klein. Overal waren draden, doekjes en elektroden aan het iele lijfje bevestigd [...]. Er lagen nog zeven andere foetusachtige wezentjes op de afdeling, het ene nog schraler dan het andere. 'Wat een lelijke mormels,' dacht ik, 'wat vreemd dat zij in leven zullen blijven.'

          Alle verhalen, Kristien Hemmerechts,

          Woordfamilie


          Als deel van een afleiding


          mormel 3.0

          zeer jong kind; baby
          Vanuit het gezichtspunt van iemand die alleen maar de onaantrekkelijke kanten van baby's ziet, zoals onzindelijkheid, vuile luiers, huilen en voortdurend beslag leggen op tijd en aandacht van de ouders.

          Betekenisbetrekking


          specialisering
          Betrokken betekenissen 2.0 : 3.0

          Semagram (extra betekenisinformatie)


          Een mormel…

          is een kind; is een persoon

          • [Leeftijd] is nog zeer jong; is nog hulpbehoevend; is nog een baby
          • [Waardering] wordt door degene die het woord gebruikt verafschuwd vanwege vervelende eigenschappen als onzindelijkheid, vuile luiers, huilen en voortdurend beslag leggen op tijd en aandacht van de ouders

            Algemene voorbeelden


            Samenwonen, zwanger raken, een kind opvoeden, het huishouden doen en werken... Leuk hoor, volwassen zijn. Maar hoe is het als je als jong stel daadwerkelijk met zo'n murmelend mormel zit opgescheept, 's nachts je bed uit moet omdat ie huilt en 's ochtends weer fris op je werk moet verschijnen?

            http://tvblik.nl/baby-te-huur

            Elly wilde in eerste instantie wel kinderen, maar al snel zag zij ook wel in dat zo'n krijsende en boerende pop ook niets voor haar zou zijn. De gedachte alleen al om 4 keer per dag zo'n mormel te moeten halen en brengen naar zo'n creche of school en dan als een virus van ouders rond de school te moeten staan, maakte ons al onpasselijk.

            http://www.kindervrij.nl/verhalen/peterelly.html

            Het alleenverzorgingsrecht van voorhoedevader Verbrugh resulteerde na twee dagen [...] in wonderschoon gezang [...] over de raadselen van het bestaan [...]. Verbrugh ervoer het oppassen van 't mormel meteen al als een symbiose. Mensen die hem opbelden tijdens zijn oppas stoorden hem in die symbiose, ze werkten 'direct dóór in de interactie tussen mij en dit kleine mensenkind.'

            Averechts, Gerrit Komrij,

            Combinatiemogelijkheden


            met adjectief ervoor


            • een klein mormel

            Het was Dirk waar alles om draaide, de zogenaamde vader van het kleine mormel.

            Het goddelijke monster, Tom Lanoye,

            Ze doet niets liever dan kleine mormels op haar schoot te troosten en wordt ontroerd als die met hun volgescheten pampers haar billen verwarmen.

            Gescheten; Het condominium, Dimitri Verhulst,

            Woordfamilie


            Als deel van een afleiding


            mormel 4.0

            zaak die op een zodanig lelijke, onooglijke, wanstaltige manier ontworpen of gemaakt is dat ze niet waard is dat men ze bekijkt, bezit of aanschaft; onding

            Semagram (extra betekenisinformatie)


            Een mormel…

            is een zaak

            • [Vervaardiging] is iets dat door mensen bedacht en vervaardigd is
            • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is lelijk; is onaantrekkelijk; nodigt niet uit tot bekijken, bezitten of aanschaffen

              Algemene voorbeelden


              Ook zal ik kerstbomen kweken. Daar droom ik al lang van. Want ik ben tegen die plastieken mormels. Mooie, groene, kaarsrechte kerstbomen, tegen een prijs waar heel de konkurrentie van achterover valt.

              De kabouter met het moedervlekje, Louis Verbeeck,

              Hoe dan ook, die Audi A2 is zeker geen misse auto. Die valt me in werkelijkheid enorm mee. Als je 'm op foto's ziet denk je: wat is dat voor een mormel, en dan zie je 'm in het echt en is dat een positieve verrassing.

              Mank, Herman Brusselmans,

              Op dit soort dagen was ze altijd blij dat ze haar eendje voor de deur had staan en niet, zoals haar vriendinnen, zich moest behelpen met een fiets. Ze had het mormel ooit bij een sloper gekocht en toen al had het er niet helemaal als een eendje uitgezien; vele onderdelen waren al eens vervangen door onderdelen uit andere merken auto's.

              http://utopia.knoware.nl/users/jkessels/verhalen/n_baaldag.htm,

              Woordfamilie


              Als deel van een afleiding