motorbende


motorbende 1.0

(pejoratief)

veelal hiërarchisch opgebouwde groep met een losbandige of criminele reputatie, waarvan de leden zich op motoren verplaatsen en zich vaak door kledij, symbolen of ideologisch met een gemeenschappelijk identiteitsgevoel onderscheiden

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een motorbende…

is een groep personen

  • [Leden] bestaat uit motorrijdende leden
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] tracht zich doorgaans te onderscheiden door een gemeenschappelijke identiteit, bv. door bepaalde kledij of symbolen, en is vaak ook intern georganiseerd
  • [Activiteit of handeling] laat zich in met bedenkelijke of criminele activiteiten of wordt daarvan verdacht
  • [Gedrag] verplaatst zich vaak in groepen op motoren
  • [Onderscheid of tegenstelling] wordt onderscheiden van een motorclub die zich in principe slechts richt op de genoegens van het motorrijden

Algemene voorbeelden


Motorbendes als de Hells Angels, de Bandidos en de Outlaws hebben de afgelopen vijf jaar meer dan honderdtwintig nieuwe 'chapters' opgericht […]. Europol-directeur Rob Wainwright noemde de groei van de motorbendes 'zorgwekkend' […]. Een kenmerk van de motorclubs in Europa is de betrokkenheid bij zware criminaliteit. Europol houdt de bendes dan ook scherp in de gaten […]. Vertegenwoordigers van de motorclubs hebben geregeld ontkend betrokken te zijn bij criminaliteit. Ze zeggen slechts interesse in het motorrijden te hebben.

http://www.c-base.nl/nieuws/42289/europol_waarschuwt_voor_motorbendes,

De motorclub de Outlaws staat bekend als een criminele motorbende. Ze vechten een wereldwijde territoriumstrijd uit met andere motorclubs, zoals de Hells Angels. Volgens onze federale politie houden ze zich ook in ons land bezig met drugshandel, afpersing en geweld [...]. Leden van de Outlaws dragen wereldwijd dezelfde vest of colours en ze plooien vooral terug op hun eigen broeders. Zelf zeggen ze dat ze geen criminele bende zijn, maar gewoon een motorclub.

http://vtm.be/telefacts/telefacts-crime-volgt-motorbende-the-outlaws,

Justitie verdenkt de opgepakte Bandidos van grootscheepse handel in harddrugs, zo maakte het Openbaar Ministerie (OM) in Maastricht bekend. De andere, ook Nederlandse, leider van de 'motorbende', zoals justitie de motorclub noemt, werd zondag gearresteerd in Denemarken. Volgens het OM heeft de politie met de arrestaties een 'complete motorbende' opgerold.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/698544/2004/03/03/Politie-rolt-motorbende-Bandidos-op.dhtml,

De Outlaws willen af van hun kwalijke reputatie. Geen wilde braspartijen meer of baldadigheden op café. In de plaats daarvan houden ze een rommelmarkt, open voor iedereen [...]. De Mechelse Outlaws zijn van een motorbende in een motorclub veranderd, zij het met respect voor hun verleden.

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=R92CS1M0,

De politie zei er "redelijk zeker" van te zijn dat de aanvallers tot een van de beruchte Scandinavische motorbenden behoren. Die benden, de Hells Angels en de Bandidos, leveren al ruim twee jaar slag in Scandinavië. De inzet is volgens ingewijden een aandeel in de markt van de georganiseerde misdaad.

De Standaard,

'Sons Of Anarchy' is een gloednieuwe dramareeks over een beruchte Californische motorbende, de Sons Of Anarchy Motorcycle Club Redwood Original of SAMCRO. Hoofddoel van deze bikers is het beschermen van hun afgelegen dorpje Charming tegen drugsdealers, hebzuchtige projectontwikkelaars en overijverige politieagenten. Al kan je deze outlaws moeilijk bestempelen als nobele weldoeners. De leden van SAMCRO schuwen geen geweld en doen er alles aan om hun bloeiende handel in illegale wapens veilig te stellen.

http://showbizzkanaal.skynetblogs.be/tag/1/motorbende,