motorcross


motorcross 1.0

sporttak binnen de motorsport, waarbij met motorfietsen een terreinrace wordt gereden op een veelal ruw of hobbelig parcours

Semagram (extra betekenisinformatie)


Motorcross…

is een sporttak

  • [Geheel] behoort tot de motorsport
  • [Plaats] wordt beoefend op ruw, ongebaand, vaak zeer hobbelig terrein
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is spectaculair door de rijstijl en de sprongen
  • [Handelende persoon] wordt beoefend door motorrijders
  • [Instrument] wordt beoefend met speciale motorfietsen met profielbanden met noppen

Algemene voorbeelden


Motorcross is een bijzondere tak van de motorsport. De motoren die ervoor worden gebruikt behoren tot de sterkste machines die er ooit in hun cilinderinhoud werden gemaakt [...]. De eerste drie versnellingen zijn puur terreinversnellingen [...]. Tot de assen in de blubber ploeteren ze nog voort. Waden door water wat tot aan de rand van de filterbak reikt [...]. Meer dan manshoge springbulten worden genomen om soms tientallen meters er achter weer neer te komen [...]. In de motorcross worden zowel tweetakt als viertakt motoren gebruikt [...]. Alle crosmotoren zijn eencilindermotoren, of het nu een twee- of viertakt is.

http://www.mtcveendam.nl/toerbrief/toerbrief4-6.htm

Waar mensen uit de top bijvoorbeeld skiën of zweefvliegen, gaan mensen uit lagere sociale klassen eerder bijvoorbeeld biljarten of hengelen. Opvallend is dat hiervoor, met uitzondering van de golfsport, geen financiële gronden de oorzaak zijn. Hoe kan men anders verklaren wat autosport, motorcross of paardrijden - wat vrij dure sporten zijn - in de basis van de piramide te zoeken hebben.

http://www.badmintonliga.be/jeugd/ligablad2iedereen.phtml

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


motorcross 1.1

terreinrace voor motorfietsen; motorcrosswedstrijd

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Algemene voorbeelden


Natuurlijk kun je heel veel gaan oefenen op motorcrosscircuits, maar een motorcross is iets heel anders dan een strandrace. Bij een strandrace heb je bijvoorbeeld een recht stuk van zo'n 3 kilometer. Dan ga je dus alleen maar vol gas en lig je plat op de motor bij snelheden van zo'n 160 tot 180 kilometer per uur. Dat soort snelheden haal je nooit bij een motorcrosswedstrijd.

http://www.theo-smits.nl/pages/redbull/redbull.html

In 1980 werd besloten om op kermiszondag internationale grasbaanwedstrijden te organiseren in plaats van een motorcross.

http://www.mceenrum.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=23&Itemid=35

Tijdens de laatste dag van het evenement, waarbij een motorcross in Norg op het programma stond, kwamen er geen verschuivingen meer in de stand.

Meppeler Courant,