motorhelm


motorhelm 1.0

afbeelding

Bron: Sportingn
( Publiek domein )

afbeelding

Bron: kallerna
( CC BY-SA 3.0 )

valhelm die de bestuurder van een motorfiets draagt; valhelm van een motorrijder

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een motorhelm…

is een valhelm

  • [Uiterlijk] komt voor in een drietal types, waaronder de geheel gesloten helm of integraalhelm, de systeemhelm, waarvan de voorkant omhoog geschoven kan worden, en de kleinere jethelm met of zonder vizier die de kaken en kin niet bedekt
  • [Constructie] bestaat uit een of meer harde materiaallagen aan de buitenzijde en is aan de binnenzijde met een zachte materiaalsoort bekleed
  • [Deel] is ter bescherming van de ogen aan de voorzijde vaak voorzien van een transparant scherm
  • [Materiaal] is meestal van kunststof
  • [Functie] dient om het hoofd te beschermen bij een valpartij of aanrijding
  • [Gebruiker] wordt gedragen door een motorrijder

Algemene voorbeelden


De eisen die aan de bescherming gesteld worden, wisselen per sport, maar zijn toch tot op zekere hoogte hetzelfde voor ijshockey, wielrennen en paardrijden. Voor ski- en motorhelmen zijn de voorwaarden zwaarder. Een beschermende helm moet een harde buitenlaag hebben en aan de binnenkant bekleed zijn met een zachter materiaal. Het is belangrijk dat de helm goed bevestigd kan worden en goed past. Voor kinderen zijn er helmen in kleinere maten [...]. Een helm past goed als hij stevig op je hoofd blijft zitten, maar niet spant, zonder dat je de sluitingen dicht doet. Knik enkele malen met je hoofd, de helm mag dan niet bewegen. Pas dan de sluitingen aan je hoofd aan en sluit ze. Als de helm nu stevig zit, en nergens irriteert, past hij.

http://www.wvc.vlaanderen.be/gezondsporten/preventie/warmingup/index.htm

Voor wie het moeilijk heeft op een motorfiets het hoofd koel te houden, brengt de firma Ress Trading uit Taiwan de definitieve oplossing: een valhelm met airconditioning. Het ding heet Cool Wing en ziet eruit als een normale motorhelm, op het grote verluchtingsrooster aan de achterkant na.

De Standaard,

Motorhelmen kunnen tientallen procenten veiliger als bij het ontwerpen niet alleen met de directe klap wordt bekeken, maar ook de beweging van het hoofd in de helm.

http://www.volkskrant.nl/wetenschap/article352525.ece/Eindhovense_motorhelm_is_veel_veiliger,

Er bestaan verschillende soorten helmen: integraalhelmen, jethelmen en systeemhelmen. Volgens de wet mogen al deze helmtypen gedragen worden, mits ze goedgekeurd zijn volgens de Europese ECE-norm. Dus in principe mag een brommerhelm ook op de motor gedragen worden. Of dit verstandig is, is een punt twee.

http://www.mtcroden.nl/Techniek/De%20Helm/DeHelm.htm