mountainbike


mountainbike 1.0

(fietssport; transport, verkeer en reizen)

fiets die speciaal is ontworpen voor het fietsen op onverhard en oneffen terrein, bijvoorbeeld in de bergen, heuvels of bossen; allterrainfiets; bergfiets

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een mountainbike…

is een fiets; is een tweewieler; is een voertuig

  • [Constructie] heeft een robuuste constructie
  • [Deel] heeft een vering die is ontworpen om schokken en trillingen op te vangen tijdens het rijden over oneffen terrein; heeft brede banden met een grof profiel
  • [Doel of bestemming] is gemaakt voor fietstochten of fietsraces op onverhard terrein, in verschillende disciplines, zoals cross-country, downhill, enduro en trailrijden

    Algemene voorbeelden


    Twee westerse toeristen fietsen op mountainbikes met rugzakjes een berg op.

    NRC Handelsblad,

    De bruggen langs het kanaal Brugge-Oostende werden in 1976 gebouwd, toen er plannen waren om de snelweg A17 in Jabbeke te verbinden met de haven van Zeebrugge. Maar die verbinding is er nooit gekomen. Sindsdien staan de bruggen, één over de spoorweg en één over een ingebeelde weg, er nutteloos bij. De twee bruggen zijn sindsdien een attractie geworden voor nieuwsgierige kijkers, een plek waar kinderen komen spelen en jongeren rondhangen, of waar liefhebbers met quads of mountainbikes komen rondscheuren.

    De Standaard,

    "Geef mij een fiets en ik ga." Waar fietst u nu op? "Ik ben nu alleen nog maar met paardrijden bezig. Fietsen doe ik niet meer. Ja, ik fiets met mijn dochter naar school. Die klaagt dat ik te hard fiets. Het is zo'n tien kilometer heen en tien terug, dat doe ik op een mountainbike, en dan fiets ik altijd zo hard mogelijk terug."

    NRC Handelsblad,

    Net als Christiane Bulois een tirade begint tegen de migranten in het kamp bij haar huis in Calais, sjeest een van hen op een roestige mountainbike voorbij.

    nrc.next,

    Natuurlijk wist ook Kruijswijk dat Nibali een meesterdaler is, zoals de Italiaan vorig jaar demonstreerde bij zijn zege in de Ronde van Lombardije. Hij leerde het op BMX-fiets en mountainbike, thuis op Sicilië.

    NRC Handelsblad,

    Peter voetbalde, basketbalde, hockeyde, het maakte niet uit, als hij zijn energie maar kwijt kon. En overal volgde hij zijn twee jaar oudere broer Juraj, dus ook toen die op zijn twaalfde lid werd van de plaatselijke fietsclub. Volgens zijn jeugdtrainer Peter Zanicky was Sagan klein voor zijn leeftijd en vielen zijn prestaties aanvankelijk niet op. Maar na drie maanden begon hij op een zilveren mountainbike die vader Lubomir voor hem had gekocht te winnen van jongens die twee jaar ouder waren.

    nrc.next,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Etymologie


    Samenhangende woorden (betekenis) BMX; cross-country; downhill; offroad; trailrijden