muziekkenner


muziekkenner 1.0

iemand die veel verstand heeft van muziek; kenner van muziek

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een muziekkenner…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft veel verstand van muziek

    Hoofdsemagram: kenner


    Algemene voorbeelden


    De verwaarlozing van massacultuur heeft mijns inziens onder andere als oorzaak dat academici tot dezelfde sociale laag behoren als de onder andere bij het muziektijdschrift Oor en de omroep VPRO aan te treffen 'serieuze' popkritici en -recensenten, die zichzelf tot de 'avant-garde' rekenen. De denktrant van dergelijke muziekkenners is geworteld in de 'tegencultuur' van de late jaren zestig.

    http://iaspm.soundscapes.ws/,

    Een vervelend feitje was dat veel muziekkenners (ik niet) vonden dat de postume symfonie van Beethoven niet zo mooi was als de oude.

    Televisie, psychiaters, computers en andere griezelverhalen, Piet Grijs,

    In dat opzicht doet de 'ironische' waardering door 'muziekkenners' van wat voorheen als 'kitsch' gold denken aan het gedrag van leden van studentencorpora als zij zich een enkele maal bij bepaalde feestelijke gelegenheden met het 'gewone volk' mengden.

    http://iaspm.soundscapes.ws/,

    'Blackout', het nieuwe album van Britney Spears, is door muziekkenners in Amerika goed ontvangen. Hoewel veel kranten hun licht nog over de nieuwe cd moeten laten schijnen, is op internet vooralsnog niet één slechte recensie te vinden.

    http://www.depers.nl/entertainment/116572/Lovende-kritieken-voor-Blackout.html,

    Al sinds 1934 kan de muziekliefhebber in Delft voor bijna alle instrumenten en toebehoren terecht in de Choorstraat. Dit jaar zal daar verandering in komen, want per 1 juli gaat Dol's Muziekhandel verhuizen naar Binnenwatersloot 18A, naast muziekhandel Van Buytene.

    http://www.delftopzondag.nl/athena/site/php/dekrantonline_show_8461_1.html,

    Ik heb gewoon iets veel beters om mezelf te entertainen: een tape met een selectie van de beste wagenmuziek aller tijden. Het werd zorgvuldig uitgezocht door een van mijn vrienden die volledig thuis is in dit soort van niet-exacte wetenschappen. Niet dat hij een muziekkenner is of behekst met een uitstekende goede smaak. We hebben het eigenlijk eerder toevallig ontdekt.

    De Standaard,

    Muziekkenners zullen waarschijnlijk al snel de klanken achter de partituur herkennen en na enig gepuzzel de muziek in het hoofd kunnen doen herleven.

    http://www.math.leidenuniv.nl/~naw/serie5/deel03/sep2002/pdf/beukers.pdf,

    Het is hemels, ontroerend. Maar ik, geen muziekkenner, ben er mij wel van bewust dat deze emotie vooral op andere gronden berust.

    Liliane, of De spiegelingen van leugen en liefde, Clem Schouwenaars,

    Wat enigszins kan storen is dat hij in bijna elke song de registers opentrekt, waardoor het allemaal nogal op een formule gaat lijken. Vervelen doet het geen moment. Als laatste bis haalt hij Van Morrisons Slim Slow Slider boven, waarbij hij diens Astral Weeks "the only album" noemt. Een muziekkenner ook nog.

    De Standaard,

    In haar rapport roemen de juryleden Wout Noorman (jongerenwerker De Buze), Frank de Jong (muziekkenner), Bert Middelbos (muzikant) en Bert Jansen (journalist Meppeler Courant) het lef van Clan Of Clun, waarmee de musici 'geijkte paden mijden' en de opbouw van de nummers.

    Meppeler Courant,

    Marilyn Manson wordt door de muziekkenners gemakshalve gesitueerd tussen Ministry en Nine Inch Nails.

    http://www.schamper.rug.ac.be/schamper364/364-muziek-mm.html,

    Een boeiend verhaal is 'Zarathustra' niet - natuurlijk niet - maar voor Nietzsche's doen is het een zeer samenhangend boek [...]. Gecomponeerd als een symfonie, vond hij zelf en andere muziekkenners weerspreken dit niet.

    Klaas kwam niet, W.F. Hermans,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • de echte muziekkenner

    De echte muziekkenners en Mezzoforte-liefhebbers zullen het misschien hebben opgemerkt. Heel subtiel heeft Leo de Haas een mix gemaakt van het eerste en het tweede couplet van het nummer.

    http://www.blikopdeweg.nl/

    • een groot muziekkenner

    Dat Dj Meme naast muziekliefhebber ook een groot muziekkenner is, was bij onze lezers al een tijdje bekend.

    http://www.real-house.nl/dj-charts.html,

    Dave van Dijk (68) is overleden. Hij was al lange tijd ziek. Dave werkte heel lang voor de VPRO. Eerst als correspondent in Zweden - zijn vrouw Karin kwam daar vandaan - en sinds 1974 als programmamaker. Hij was een groot muziekkenner en zorgde in Nederland voor de doorbraak van wereldmuziek.

    http://www.ronaldvandenboogaard.nl/media-58-rubrieken-47/22-media/699-media-44-dave-van-dijk-overleden,

    • de Belgische muziekkenner
    • de Britse muziekkenner
    • de Nederlandse muziekkenner

    "Op dit album durft Triggerfinger meer dan ooit dynamisch te zijn", vindt de Belgische muziekkenner Willem Jongeneelen in OOR.

    http://programma.mezz.nl/Program.aspx?id=25315,

    Het doet me denken aan wat de Britse muziekkenner John Collins ooit zei over Afrikaanse muziek.

    http://www.wereldwijd.be/archief/ww297-32.html,

    Dat de Nederlandse muziekkenner niet veel met hiphop heeft was al wel bekend [...] maar dat het eigen product zo laag werd beoordeeld is een nare verrassing.

    http://peksounds.blogspot.com/2007/07/ta-dah-de-honderd-beste-albums.html,

    met eigennaam


    • muziekkenner Frank de Jong
    • muziekkenner John Colins

    Het doet me denken aan wat de Britse muziekkenner John Collins ooit zei over Afrikaanse muziek.

    http://www.wereldwijd.be/archief/ww297-32.html,

    De jury bestaat uit muziekkenner Frank de Jong, muzikant Bert Middelbos, journalist Bert Jansen (Meppeler Courant) en Wout Noorman.

    Meppeler Courant,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • muziekkenners en muziekliefhebbers

    Een interactieve belevenis waar muziek voor zich spreekt. Via authentieke instrumenten, boeiend bronmateriaal en enthousiaste uitvoerders. Multimediaal en meeslepend, met voor elk wat wils. Voor muziekkenners en muziekliefhebbers, voor cultuurtoeristen en lokale bewoners, voor jong en oud, met speciale aandacht voor kinderen en hun onstuitbare experimenteerdrang.

    http://www.folkdranouter.be/folkcentrumsite/