nachtkijker


nachtkijker 1.0

afbeelding

Bron: SGT Benjamin Tuck
( Publiek domein )

verrekijker waarmee men 's nachts kan kijken

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een nachtkijker…

is een instrument; is een voorwerp

  • [Soort] is een verrekijker
  • [Functie] dient om 's nachts of in het donker objecten in de verte te bekijken
  • [Tijd] wordt 's avonds of 's nachts gebruikt
  • [Gebruikswijze] wordt met de handen bediend, wordt bevestigd aan een hoofdband of maakt deel uit van een installatie
  • [Werking of functionering] is een infraroodkijker die werkt met infrarood licht of is een restlichtversterker die gebruik maakt van elektronische versterking van het licht
  • [Gebruiker] wordt onder andere gebruikt door jagers, kampeerders, zeevaarders, natuuronderzoekers en opsporingsinstanties, bv. de politie
  • [Omstandigheid] wordt gebruikt om in het donker te kijken

Hoofdsemagram: kijker


Algemene voorbeelden


De aan een hoofdband bevestigde nachtkijker is zwaar, alomtegenwoordig, en hij is ondanks zijn jarenlange ervaring nog steeds onder de indruk van de enorme verandering die het apparaat in de omringende wereld, zijn enige wereld, teweegbrengt.

Het tijgerspoor, Julia Leigh,

Zodra er apparatuur kwam waarmee je kon zien hoe de illegale immigranten uit Mexico de Rio Grande overstaken, had Dan gevraagd, en toestemming gekregen, deel te mogen uitmaken van de brigades die de nachtelijke wereld verlicht zagen via hun verrekijkers, zoals robots in de film, nachtkijkers om 's nachts de illegalen te zien alsof ze licht gaven, detectoren om de warmte die het menselijk lichaam afscheidt op te sporen.

De grens van glas, Carlos Fuentes,

De met nachtkijkers uitgeruste onbemande vliegtuigjes, waarvoor Nederland grote belangstelling heeft, kunnen volgens staatssecretaris Frinking "ook in Joegoslavië worden ingezet".

NRC,

Net zoals een fototoestel en een videocamera het zichtbare licht via een lenzenstelsel op een fotografische film of een lichtgevoelige CCD-chip projecteren, zo beeldt een nachtkijker infrarode straling af op een array IR-sensoren.

NRC,

De nachtkijker laat niet meer zien dan een vissertje dat in alle rust zijn netten ophaalt. Of er altijd vis in die netten zit? 'We controleren inderdaad weleens een visser als we iets verdachts zien, of we lichten een boei uit het water om te kijken of er wat onder hangt', vertelt Middel.

de Volkskrant,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding