nanotijdperk


nanotijdperk 1.0

(neologisme)

tijdperk dat wordt gekenmerkt door of in het teken staat van de nanotechnologie

Semagram (extra betekenisinformatie)


Het nanotijdperk…

is een tijdperk; is een periode; is een tijd

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wordt gekenmerkt door de ontwikkeling en bloei van de nanotechnologie

    Algemene voorbeelden


    Nanotechnologie maakt de laatste jaren een snelle ontwikkeling door [...]. Naast nanomaterialen, met de meest exotische eigenschappen, zijn ook nanomachines in opmars. Vooral de medische applicaties hiervan lijken enorm. Het nanotijdperk lijkt begonnen. Australische wetenschappers kwamen in de publiciteit met een werkende robot van 250 nanometer dik die in de aorta kan opereren.

    http://www.grenswetenschap.nl/permalink.asp?i=2784,

    Een van de "uitvinders" van de nanotechnologie en Nobelprijswinnaar Jean Marie Lehn, omschrijft dit vakgebied als de grote technologie van het allerkleinste. Op basis van deze techniek zijn al heel veel productinnovaties gedaan [...]. En we staan hierin eigenlijk nog maar aan het begin van het nanotijdperk. Nanotechnologie is de techniek die materiaal scant op het niveau van een atoom.

    http://www.tasmaninnoveert.nl/ananologie/,

    Het nanotijdperk begint [...]. Nanotechnologie gaat over apparaatjes ter grootte van een nanometer (een miljardste meter) die in staat zullen zijn moleculen te manipuleren. Wegens hun geringe afmetingen zijn er heel veel nodig om een project te realiseren; de aantallen variëren van een paar miljard voor een simpele klus tot biljarden voor een omvangrijk project. Het zou te veel tijd en menskracht kosten om die stuk voor stuk te bouwen en daarom krijgt een deel van de monteurs de mogelijkheid zichzelf te reproduceren. Als het zo ver is, kunnen nanobots alles maken. Supercomputers die in een broekzak passen. Diamanten die niks kosten. Zonnecellen die bijvoorbeeld worden verwerkt in wegen en die een belangrijk deel van de energievoorziening op zich nemen.

    De Groene Amsterdammer,

    Etymologie


    Vroegste datering 2000