natuurstudie


natuurstudie 1.0

studie van de natuur; het bestuderen van de natuur, met name van planten en dieren in de vrije natuur, en dan vooral om educatieve of wetenschappelijke redenen; concreet ook wel: rapport, dossier, verslag e.d. waarin de onderzoeksresultaten van een natuurstudie zijn weergegeven

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een natuurstudie…

is een studie

  • [Onstoffelijke inhoud] is een studie van de natuur, met name van planten en dieren in de vrije natuur

    Hoofdsemagram: studie


    Algemene voorbeelden


    Natuurstudie of veldbiologie is de wetenschap die zich bezighoudt met het bestuderen van de levende natuur of, met andere woorden, het bestuderen van de natuur door alle planten en dieren die men in het veld tegenkomt te determineren (identificeren of op naam brengen). Dit kan gebeuren met een determinatietabel of een boek.

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Natuurstudie,

    Sociale functies en mogelijkheden voor sport en spel voor de stadsbewoner, zijn een aantal trefwoorden, die passen binnen de cultuur, die geleid heeft, tot de aanleg van het Kralingse Bos. Ook moet hierbij gedacht worden aan de educatieve functies op het gebied van natuurstudie, die het diende te vervullen voor de stadsbewoner.

    http://www.homepages.hetnet.nl/~ridmrt55/

    Natuurpunt Velpe-Mene wil een brede beweging zijn tussen de mensen [...]. Natuurstudie is belangrijk voor de vereniging omdat het ons toont welk beheer we best voeren in onze reservaten of voor welke maatregelen we moeten ijveren bij de overheden of de ruilverkaveling. Maar natuurstudie biedt ook de kans om op een interactieve, stimulerende en plezierige manier met natuur bezig te zijn. Het zet aan tot mee-delen van dat genoegen en dus tot netwerkvorming.

    http://www.velpe-mene.be/natuurbeleving.htm,

    In de landschappen van Kraaijpoel is geen levende ziel te bekennen. Hij schildert panorama's in sombere kleuren met kale rotsformaties, die bij elkaar een vrij eentonige indruk maken. Blijkens de titels zijn de meeste schilderijen en tekeningen gebaseerd op natuurstudies in de Pyreneeën, IJsland en Cornwall.

    NRC,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • een natuurstudie maken

    Voor de bouw van twee windturbines in Lovendegem werd een natuurstudie gemaakt. In dit advies gaat het INBO na of de gebruikte onderzoeksmethode voldoet om de potentiële effecten van de geplande windturbines op avifauna en vleermuizen te onderzoeken.

    https://pureportal.inbo.be/portal/nl/publications/advies-bij-een-natuurstudie-over-een-windturbineproject-in-lovendegem(37e74fa3-95aa-4291-8e98-5175ea885c8f).html

    in voorzetselgroep


    • zich bekwamen in natuurstudie

    Iedereen kan zich bekwamen in natuurstudie o.m. door het behalen van een attest van natuurgids. Het Centrum Voor Natuur- en Milieueducatie organiseert de cursussen.

    http://users.pandora.be/willy.ceulemans1/educ.htm

    • een bepaald gebied van de natuurstudie
    • takken van de natuurstudie

    Op deze kampen en excursies leer je vogels, zoogdieren, waterbeestjes, schelpen, planten, paddestoelen en insecten te bestuderen en te herkennen. Je kunt je algemene natuurkennis uitbreiden, maar je kunt er ook voor kiezen om je in een bepaald gebied van de natuurstudie te verdiepen, zodat je uiteindelijk ook zelf excursies kunt gaan leiden.

    http://www.jnm.nl/

    Kampen die in schoolvakanties plaatsvinden, duren meestal zo'n vier tot tien dagen, en worden georganiseerd door JNM'ers die vooral landelijk actief zijn. Deze kampen beperken zich meestal niet tot één thema. Er zijn meerdere excursieleiders aanwezig, die zich met verschillende takken van de natuurstudie bezighouden. Wat je op kamp doet hangt natuurlijk ook af van het gebied waar het kamp gehouden wordt.

    http://www.jnm.nl/

    Weekend-kampen worden meestal georganiseerd door een afdeling of een werkgroep. Omdat er weinig tijd is om álles te onderzoeken, blijft het onderwerp meestal beperkt tot één of meerdere bij elkaar passende, takken van de natuurstudie. Weekend-kampen beginnen meestal op vrijdagavond en zijn zondagmiddag weer afgelopen.

    http://www.jnm.nl/

    • interesse voor natuurstudie

    De NJN werd in 1920 opgericht als samenwerkingsverband tussen de actieve natuurhistorische schoolverenigingen in Groningen, Zwolle, Amsterdam en Den Haag. De oorspronkelijke doelstelling was om jongeren met een interesse voor natuurstudie bij elkaar te brengen.

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlandse_Jeugdbond_voor_Natuurstudie,

    • jeugdbond voor natuurstudie
    • een vereniging voor natuurstudie

    Ik kom uit Den Haag, een echte stadse jongen dus. Maar in het weekeind was ik graag met de jeugdbond voor natuurstudie op pad. Planten en plantengemeenschappen kijken.

    NRC,

    Sommige kinderen en jongeren voelen zich zeer betrokken bij en geïnteresseerd in natuur en milieu. Er is een tweetal jeugdbonden, één voor natuurstudie en één voor natuur en milieu. Deze bonden organiseren lezingen, excursies en kampen voor jongeren. Kinderboerderijen vervullen een belangrijke functie bij de natuur- en milieu-educatie.

    http://www.gymnasiumnu.nl/,

    Natuurvereniging IJsseldelta is een vereniging voor natuurstudie en natuurbescherming in Kampen en omgeving. Een actieve en gezellige vereniging, waar u onder deskundige leiding kunt genieten van de natuur in uw omgeving.

    http://natuurverenigingijsseldelta.nl/

    • het Instituut voor Bos en Natuurstudie
    • de Jeugdbond voor Natuurstudie en Milieubescherming
    • de Jeugdbond voor Natuurstudie en Milieustudie
    • de Jeugdbond voor Natuurstudie en Natuurbescherming
    • de Limburgse Koepel voor Natuurstudie
    • de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie

    Gedeputeerde mevrouw A. Edelenbosch zal discussieleider zijn nadat als sprekers S. Siebenga van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging (KNJV), A. Beintema van het Instituut voor Bos en Natuurstudie (IBN) en de heer A.J. van Dijk van de Samenwerkende Organisaties Veldonderzoek Nederland (SOVON) een inleiding hebben gehouden.

    Meppeler Courant,

    Het buurtschap Kalteren, onder Wapse, gaat het instituut voor Natuurstudie en Natuurontwikkeling huisvesten. Daartoe krijgt Kalteren de status van Nationaal Park.

    http://www.dasmooi.nl/tag/natuurstudie/,

    De Jeugdbond voor Natuurstudie en Milieubescherming (JNM), Kortrijksepoortstraat 140, 9000 Gent, nodigt alle ex-leden ("Ouwe Sokken") uit op haar congres op 29 december om 20 uur in het Sint-Jozefsinstituut in Bokrijk.

    De Standaard,

    Vandaag zaterdag 9 maart betoogt de Jeugdbond voor Natuurstudie en Milieubescherming in Brussel tegen de plannen voor een weg door de Aspevallei.

    De Standaard,

    De Jeugdbond voor Natuur- en Milieustudie (afgekort JNM) is een vereniging voor jongeren tussen de 12 en 25 jaar, die actief bezig willen zijn met natuurstudie en het organiseren van activiteiten in en met de natuur.

    http://www.jnm.nl/

    Het gaat niet goed met de libellen in ons land. Niet minder dan zestig procent van de soorten is bedreigd. Dat blijkt uit onderzoek van het Instituut voor Natuurbehoud, de Belgische libellenwerkgroep Gomphus en de Jeugdbond voor Natuurstudie en Natuurbescherming.

    De Standaard,

    Het provinciebestuur wil die kleine bosjes of taluds in beheer geven aan de dassenwerkgroep van de Limburgse Koepel voor Natuurstudie (Likona) of aan lokale natuurverenigingen.

    De Standaard,

    Door het uitzonderlijk warme en droge weer van de jongste zomers zijn de Limburgse fauna en flora met enkele merkwaardige soorten uitgebreid. Dat zegt de Limburgse Koepel voor Natuurstudie (Likona).

    De Standaard,

    Het vinden van het hommelnest in Ruinerwold valt samen met het Hommelwaarnemingsproject van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging in Utrecht. Dat project houdt de KNNV samen met het Natuurhistorisch Genootschap Limburg en de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie.

    Meppeler Courant,

    met substantief ervoor


    • de werkgroep Natuurstudie en Monitoring

    Dat de Klavervreter net nu 'herontdekt' wordt is wellicht niet toevallig. In de eerste plaats werken we onder impuls van de werkgroep Natuurstudie en Monitoring aan aan nauwkeurige inventarisatie van het domein Muisbroek en de omliggende havengronden en van onze natuurreservaten Ekers Moeras en Bospolder in het bijzonder. In de tweede plaats is 1999 voor de Bremraapachtigen een bijzonder goed jaar.

    http://www.antwerpennoord.be/home/natuur/natuurgebieden/bospolder/indexk.html

    met ander, nevengeschikt substantief


    • natuurstudie en natuurbescherming
    • natuurstudie en natuureducatie

    Natuurvereniging IJsseldelta is een vereniging voor natuurstudie en natuurbescherming in Kampen en omgeving. Een actieve en gezellige vereniging, waar u onder deskundige leiding kunt genieten van de natuur in uw omgeving.

    http://natuurverenigingijsseldelta.nl/

    Anemoon (opgericht in 1993) is een organisatie voor mensen die geïnteresseerd zijn in het planten- en dierenleven in de Nederlandse kustwateren. De gegevens worden verzameld en geanalyseerd door vrijwilligers maar er is een aanzienlijke kennis op het gebied van biologie, statistiek en automatisering beschikbaar. Er worden kontakten onderhouden met verschillende overheidsinstellingen (CBS, NIOZ en Rijkswaterstaat) en andere instellingen die op het gebied van biologische monitoring, natuurstudie en -edukatie aktief zijn.

    http://www.anemoon.org/algemeen/welkom.htm

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen