neurofeedback


neurofeedback 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg; psychologie en psychiatrie; neologisme)

therapie of behandelmethode voor vooral psychische en neurologische klachten waarbij hersengolfactiviteit wordt gemeten en afgebeeld met behulp van elektro-encefalogrammen (EEG's) en vervolgens geprobeerd wordt om bepaalde hersenactiviteit te beïnvloeden of te veranderen of een verstoorde balans te herstellen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Neurofeedback…

is therapie

  • [Doel of bestemming] is een therapie gericht op het veranderen van hersenactiviteit
  • [Grondslag] is gebaseerd op het lerende vermogen van het brein en het idee gewenste activiteit te belonen
  • [Belanghebbende of begunstigde] wordt bv. toegepast bij mensen met ADHD, slaapproblemen of een depressie
  • [Middel] wordt uitgevoerd met behulp van elektroden op de hoofdhuid om vervolgens elektro-encefalogrammen (EEG's) te maken
  • [Waardering] is omstreden omdat niet wetenschappelijk bewezen zou zijn dat de methode werkt

Hoofdsemagram: feedback


Algemene voorbeelden


Het artikel over de toename van het aantal adhd-diagnosen en de mogelijke overbehandeling met medicatie schetst een wat eenzijdig beeld (Voorpagina en Ten eerste, 7 juli). Naast medicatie zijn er nieuwe behandelingsmogelijkheden die op allerlei plekken met name ook door reguliere artsen worden onderzocht, zoals neurofeedback, sporten en dieetinterventies. Sommige van deze methoden zijn veelbelovend. In het artikel wordt de suggestie gewekt dat artsen, maar ook ouders te snel naar medicatie grijpen voor hun kind. In mijn ervaring is het juist een heel grote beslissing voor ouders om tot medicatie over te gaan.

de Volkskrant,

Onder wetenschappers die onderzoek doen naar adhd is een richtingenstrijd uitgebroken over een behandelmethode die neurofeedback heet. Bij neurofeedback leren patiënten hun eigen hersenactiviteit te beïnvloeden met behulp van elektroden die op het hoofd worden geplaatst. Kinderen met adhd zouden er baat bij hebben. Aanleiding voor de onenigheid is een bericht dat het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) in juni op zijn site plaatste.

de Volkskrant,

Hij verdiepte zich in wat hij aanvankelijk ook "merkwaardige methodes" vond, en daarvan laat hij ons glimpjes zien. EMDR: de patiënt haalt zich de nare gebeurtenis voor de geest, de therapeut maakt bewegingen die met de ogen moeten worden gevolgd. Neurofeedback, met elektrodes op de schedel de bedrading van de hersenen beïnvloeden. Psychedelica. Yoga. Psycho-drama. Of, heel simpel, samen zingen en dansen, zoals bisschop Desmond Tutu doet met de mensen die hem als voorzitter van de Waarheidscommissie hun ergste gruwelen vertelden. Waarom werkt dat?

NRC,

Critici van neurofeedback zeggen dat overtuigend wetenschappelijk bewijs ontbreekt. Maar Reitsma, secretaris van de sectie Neurofeedback van het Nederlands Instituut van Psychologen, noemt dat 'flauwekul' wanneer het specifiek om de werking van neurofeedback gaat. "De critici kennen de literatuur niet. In de jaren zestig en zeventig is dit allemaal goed onderzocht." Toch erkent ook Reitsma dat onderzoek naar neurofeedback als vorm van behandelen nog mager is. Alleen wat betreft ADHD is er voldoende overtuigend wetenschappelijk onderzoek.

Trouw,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Etymologie


Aard herkomst leenwoord
Vroegste datering 2003
Brontaal Engels
Vorm in brontaal neurofeedback
Betekenis in brontaal idem
Samenhangende woorden (betekenis) biofeedback; brainmapping; EMDR; myofeedback; neurostimulatie