niet-christelijke


niet-christelijke 1.0

iemand die geen christen is; iemand die een ander geloof belijdt dan de christelijke godsdienst of in het geheel geen godsdienst aanhangt; niet-christen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een niet-christelijke…

is een persoon

      Algemene voorbeelden


      Onder een aantal theologen is een discussie ontstaan over het afschaffen van christelijke feestdagen. H.E.S. Woldring ziet grote voordelen. Mensen kunnen hun eigen vrije dagen kiezen en niet-christelijken kunnen op die dagen opnemen om hun eigen godsdienstige feestdagen te vieren.

      NRC,

      De Britse publieke omroep BBC heeft dit weekend bekend gemaakt de termen 'voor Christus' (Before Christ, BC) en 'na Christus' (Anno Domini, AD) te schrappen uit hun berichtgeving. De omroep wil religieus neutraal zijn en wil voorkomen niet-christelijken voor hun hoofd te stoten.

      https://nos.nl/artikel/275989-bbc-schrapt-bc-en-ad-uit-stijlboekje.html,

      In de Griekse en Romeinse cultuur zijn al paganistische opvattingen terug te vinden. In het begin ging dit geloof samen met het christelijke geloof: Maria was moeder aarde en Jezus werd gezien als de gehoornde man. Maar sinds de tiende eeuw werd het paganisme verketterd en kregen alle niet-christelijken het etiket 'heks' opgeplakt.

      https://www.nrc.nl/nieuws/2002/01/05/ik-ben-een-nuchtere-heks-7571991-a654604,

      Op de een of andere manier zie je het niet-christelijken niet zo gauw propageren: blijf bij je partner. Het past niet in onze eigen, westerse cultuur.

      https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/wel-of-geen-condooms~bde3a702/,

      Hoe is aan het werk van Geoffrey Chaucer te zien dat hij een niet-christelijke was?

      https://www.startpagina.nl/v/kunst-cultuur/taal/vraag/320929/werk-geoffrey-chaucer-christelijke/,

      Combinatiemogelijkheden


      met ander, nevengeschikt substantief


      • niet-christelijken of ex-christelijken

      Net zoals Kerstmis voor niet-christelijken of ex-christelijken een dag is waarop ze rituelen proberen te verzinnen die de kerkdienst en de nachtmis moeten vervangen, is Thanksgiving een dag zonder betekenis geworden, uren van niets doen en gezellig samenzijn in een familie, die elkaar al jaren niets meer te zeggen heeft.

      https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/kerst-koop~bd384531/,

      • christelijken en niet-christelijken
      • humanisten, onkerkelijken en (andere) niet-christelijken

      Tot op het tweede balkon was de voormalige remonstrantse schuilkerk gisteren gevuld. Volgens Oosterhuis "christelijken en niet-christelijken die zondags niet naar een gebedsdienst gaan, maar wel de bijbel heel spannend vinden".

      https://www.nrc.nl/nieuws/1995/10/16/rode-hoed-leest-voor-uit-hooglied-toch-weer-seks-7284518-a967912,

      Naast katholieke of protestantse kinderen vindt men tegenwoordig op zulke scholen ook humanisten, onkerkelijken en andere niet-christelijken zoals moslims, joden en boeddhisten.

      https://www.trouw.nl/nieuws/godsdienstleraar~b2c02277/,