nieuwsbladjournalistiek


nieuwsbladjournalistiek 1.0

journalistiek zoals die in de nieuwsbladen - met name in de grote, landelijke of regionale kranten - bedreven wordt; journalistiek die voldoet aan de eisen die aan de berichtgeving in nieuwsbladen gesteld worden; dagbladjournalistiek
Het woord heeft dezelfde combinatiemogelijkheden als het synoniem dagbladjournalistiek.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Nieuwsbladjournalistiek…

is journalistiek

      Algemene voorbeelden


      Op basis van dat algemene beeld stelt de jury vast dat er in de afgelopen periode weinig geïnvesteerd lijkt te zijn in de redactionele kwaliteit van de nieuwsbladen, minder dan naar onze mening goed zou zijn voor de ontwikkeling van het mediumtype. Over een groter aantal jaren bekeken, gaat het niveau niet echt vooruit. In dat verband kwam de jury tijdens haar beraad tot een overweging die voor de kwaliteit van de nieuwsbladjournalistiek van belang kan zijn. Bij ons weten bestaat tussen de redacties van dit mediumtype niet een afspraak of een praktijk van uitwisseling van informatie of artikelen, zoals die bij voorbeeld tussen grote provinciale dagbladen met veel succes wordt toegepast.

      http://www.nnp.nl/,

      Volgens uitgever Klaas Jansma is 'Koningin van Dokkum' een "eerlijk" boek, een "hartstochtelijk geschreven boek". Het is een persoonlijk verslag van een "mens op de drempel van de volwassenheid, levend in een bijzondere wereld", aldus de uitgever. Maar het boek geeft ook een beeld van de nieuwsbladjournalistiek. Daardoor is het ook een waardevol sociaal document.

      http://www.frieschdagblad.nl/index.asp?artid=3189,

      Van de 420 melkveehouderijen, die er in 1958 nog op het eiland waren, zijn er anno 2001 nog maar 60 over. Over de oorzaken van die terugloop, de gevolgen voor het platteland en het perspectief voor de sector heeft Joop Rommets een diepgravend achtergrondstuk geschreven aan de hand van de ervaringen van een viertal jonge melkveehouders. Opnieuw een stuk nieuwsbladjournalistiek op haar best, waar de jury gaarne een eervolle vermelding aan verbindt voor de krant en de schrijver.

      http://www.nnp.nl/,

      Als wij ervan uitgaan dat hier de beste prestaties in de nieuwsbladjournalistiek van een heel jaar voorlagen, moeten wij constateren dat er geen sprake was van opmerkelijke verrassingen of bijzondere uitschieters.

      http://www.nnp.nl/,

      Het is een ongewoon uitvoerig verslag van een actie van burgerlijke ongehoorzaamheid van enkele inwoners, compleet met de dialogen van de actievoerders met de politie, de burgemeester en de wethouder, emoties van omwonenden, bewegingen van omstanders en een beschrijving van de rol van een ander regionaal medium, Omroep Zeeland. Een gebeurtenis die de krant misschien ook met een zakelijk 2-kolommertje had kunnen afdoen, werd hier op drie-kwart pagina uitgewerkt in een spannend en meeslepend ooggetuigenverslag in woord en beeld. Nieuwsbladjournalistiek op haar best, een voorbeeld van wat lokale journalistiek kan zijn.

      http://www.nnp.nl/,

      Met genoegen heeft de jury ditmaal verder nog geconstateerd dat het redactioneel commentaar, de column, de vrijmoedige persoonlijke beschouwing, soms zelfs handelend over plaatselijke politieke verhoudingen, veld wint in de nieuwsbladjournalistiek.

      http://www.nnp.nl/,

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • Nederlandse nieuwsbladjournalistiek

      Daarmee ben ik toegekomen aan de uitreiking van de Prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek 2002 voor de beste prestatie in de Nederlandse nieuwsbladjournalistiek in het afgelopen jaar.

      http://www.nnp.nl/,

      in voorzetselgroep


      ( Ook gevolgd door een jaartal.)
      • de Prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek
      • de NNP-Prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek

      Het redactieteam van WeesperNieuws heeft de NNP-prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek 2015 gewonnen met de verkiezing van de eerste 'Weesper van het Jaar'.

      (onbekend) ,

      Journalist Frans Paques van de Meppeler Courant heeft gistermiddag in Scheveningen postuum een eervolle vermelding ontvangen voor zijn pagina-grote artikel over 'de Baan', een regionale ontmoetingsplaats voor homofiele mannen. De vermelding viel hem ten deel tijdens de uitreiking van de Prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek in Scheveningen. De prijs, bestaande uit een oorkonde en een geldbedrag, werd door zijn vrouw Herma Paques-Scheper in ontvangst genomen.

      Meppeler Courant,

      Sergio Boutkan en Arnold van der Heijden hebben de NNP-Prijs Nieuwsbladjournalistiek gewonnen. De twee schreven een serie verhalen in Weekblad Arena over stembusfraude in het district Compostella in het Brabantse Zeeland.

      https://www.villamedia.nl/artikel/nnp-prijs-nieuwsbladjournalistiek,

      Die kritische benadering van eigen werk heeft wellicht geleid tot de sterke beperking van het aantal inzendingen voor de Prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek.

      http://www.nnp.nl/,

      Ik keer snel terug naar het thema van de journalistieke kwaliteit in de strijd om de Prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek van dit jaar.

      http://www.nnp.nl/,

      Het is dan ook met overtuiging dat de jury deze publicatie bekroont met de Prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek 2002.

      http://www.nnp.nl/,

      Na deze algemene inleidende opmerkingen kom ik toe aan een toelichting op de nominaties, de keuze van de eervolle vermeldingen en tenslotte de bekendmaking van de Prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek 2002.

      http://www.nnp.nl/,

      In het kader van het prijzenfestival van vanmiddag zijn wij nu toe aan de uitreiking van de oudste prijs voor lokale media: de Prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek, die vandaag al voor de 15e keer wordt toegekend.

      http://www.nnp.nl/,