nopens


nopens 1.0

(archaïsch)

betreffende; over; omtrent

Algemene voorbeelden


'Club Brugge KV laat de vertegenwoordigers van de media weten dat het vóór zondagavond totaal zinloos is met de speler, zijn zaakwaarnemer of met iemand van de club contact te zoeken nopens deze transactie', deed blauw-zwart heel gewichtig op zijn website.

De Standaard,

Stel vader schenkt zijn dochter een som van 1.000.000 euro. Nopens de betaling van de schenkingsrechten is er in de notariële schenkingsakte niets bepaald, zodat de dochter 30.000 euro (3% van 1.000.000 euro) schenkingsrechten zal dragen.

De Standaard,

De oud-minister Philippe Serre heeft kort na de overeenkomst te Brussel nopens Engelands toetreding tot de E.E.G. een interessant artikel geschreven in Le Monde onder de titel 'Frankrijk en zijn lot in een Engels sprekend Europa'.

Luns: 'Ik herinner mij…', Michel van der Plas,

Twee andere archaïsche termen die je vrijwel alleen in juridische teksten tegenkomt zijn nopens en weshalve. Weshalve betekent 'om welke reden, waarom' en nopens betekent 'betreffende'. In de uitspraken op rechtspraak.nl, de belangrijkste juridische website, komen beide woorden ruim 500 keer voor. Zouden juristen die graag nopens gebruiken ook een voorkeur hebben voor weshalve? Anders gezegd: zijn beide woorden in één tekst te vinden?

NRC Handelsblad,