normafwijkend


normafwijkend 1.0

afwijkend van de geldende of vastgestelde norm; afwijkend van wat als norm wordt beschouwd

Algemene voorbeelden


Jongeren staan vandaag voortdurend met elkaar in contact via sms- en chatberichten. Die nieuwe technologieën en sociale media hebben tot een eigen, normafwijkende schrijftaal geleid. Denk aan berichten als "Suc6 vndg!" of "Resto vnvnd?".

http://www.scriptieprijs.be/nieuws/d8-de-nieuwe-verleden-tijd-van-denken,

Waar de traditionele beveiliger nog sterk gericht was op 'bewaking', het reageren op normafwijkende situaties en aanhouden van winkeldieven, is de moderne beveiliger een multifunctionele gastheer of gastvrouw.

http://www.facilitaironline.nl/artikel/retail-security-in-2020/pdf,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


( Frequent gebruikt.)
  • normafwijkend gedrag (gedogen, vertonen)

Artsen en psychiaters probeerden aan te tonen dat dwarsliggers zogenaamd schizofreen waren, of een 'parasiterend' en 'normafwijkend gedrag' vertoonden.

Pleidooi voor individualisme, Dirk Verhofstadt,

Enerzijds is er in Amsterdam van oudsher een hoge mate van tolerantie waarin allerlei vomen van normafwijkend gedrag worden gedoogd. Anderzijds is sprake van 'een global city' waarin mensen uit alle delen van de wereld naast elkaar kunnen leven.

Het Parool,

Wetshandhaver of wetsontduiker? Dat was meer dan tien jaar geleden de niet mis te verstane titel van een rapport over 'naggen' bij de Amsterdamse politie. Deze vakterm staat voor 'normafwijkend gedrag'. Dat bleek vele vormen aan te nemen, van 'dalven' (gratis loempia bij de Chinees) tot een verminderd besef van mijn en dijn en onnodig gebruik van geweld.

NRC,

Het hoofdstedelijke korps maakte destijds, als eerste in Nederland, al naam met een hard optreden tegen corruptie en ander onverantwoord ('normafwijkend') gedrag van zijn personeel.

NRC,

De maatschappelijk werker van het korps, die ontslagen dienders begeleidt, heeft er zich de laatste jaren diverse malen over beklaagd dat de harde aanpak van individuele corruptiegevallen te geïsoleerd is. Corruptie en 'normafwijkend' gedrag, is zijn stelling, gedijen goed bij de politie omdat de bedrijfscultuur er aanleiding toe geeft - zoals Kuiper en Van Riessen in de jaren zeventig al meenden.

NRC,

met werkwoord


  • als normafwijkend afschilderen

Uiteraard zijn er vele daders die hun aandeel in het misdrijf ontkennen, afzwakken of de schuld bij het slachtoffer leggen. Ze gebruiken hun verklaringen als een laatste middel om hun straf te ontlopen of om strafvermindering te krijgen. Hierbij spelen roddels, zelfrepresentatie en het afschilderen van het slachtoffer als normafwijkend een grote rol.

http://home.planetinternet.be/~ld907264/passionele_misdrijven/pas_mis_hfst_4.htm

  • zich normafwijkend gedragen

Op grond van BIO-onderzoeken werden de laatste jaren tientallen politiemensen voor ontslag voorgedragen [...] omdat ze corrupt waren of zich 'normafwijkend' hadden gedragen.

NRC,

  • normafwijkend zijn

Kindhebbers mogen natuurlijk altijd de impertinente vraag stellen waarom een kinderloze geen kinderen heeft, want kinderloosheid is normafwijkend. Hoe heerlijk moet het zijn om mee te gaan met de maatschappelijke druk tot het verwekken van nazaten waarmee je tevens je eigen sociale status wat opkrikt.

http://home.kpn.nl/Sandeh/VIABUNDELS/Zoutjescanon%20(3).doc,

"Maar waar begint corruptie eigenlijk? Bij het aannemen van een kopje thee, een sigaret? Wat is normafwijkend en waar begint corruptie?"

http://www.npogeschiedenis.nl/andere-tijden/afleveringen/2010-2011/Bureau-Warmoesstraat-deel-2.html,