olifantspitsmuis


olifantspitsmuis 1.0

Afrikaans zoogdier met een geelgrijze tot roodbruine vacht met een witte of lichtgrijze onderkant, een spitse snuit die lijkt op een slurf van een olifant, een lange staart, grote, ronde ogen en lange, zeer slanke poten, dat leeft in een groot aantal leefgebieden, van woestijnen en rotsachtige gebieden tot savannes en tropische regenwouden; springspitsmuis

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een olifantspitsmuis…

is een zoogdier; is een dier

  • [Afmeting] is, afhankelijk van de soort, 10 tot 30 cm lang
  • [Geluid] maakt vrij weinig geluid; krijst; maakt een krijsend geluid
  • [Kleur] is geelgrijs tot roodbruin met een witte of lichtgrijze onderkant en heeft in sommige soorten strepen of vlekken
  • [Bouw] is gewerveld; heeft vier poten
  • [Deel] heeft een spitse snuit die lijkt op een slurf van een olifant, een lange staart, grote, ronde ogen en lange en zeer slanke poten, waarbij de achterpoten langer zijn dan de voorpoten
  • [Voortplanting] brengt de jongen levend ter wereld
  • [Plaats] leeft in een groot aantal leefgebieden, van woestijnen en rotsachtige gebieden tot savannes en tropische regenwouden
  • [Woongebied] komt voor in Afrika
  • [Leeftijd] wordt 2 tot 5 jaar oud
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is schuw
  • [Gedrag] is een alleseter, maar eet wel voornamelijk insecten; leeft meestal in paren en soms in kleine groepen; is een dagdier
  • [Gelijkenis] lijkt op een spitsmuis
  • [Verscheidenheid] komt voor in zestien soorten
  • [Betrekking of relatie] is geen muis of spitsmuis, maar behoort tot een eigen familie (en orde) van springspitsmuizen (Macroscelididae)

Rijk Animalia; Dieren
Stam Chordata; Chordadieren
Klasse Mammalia; Zoogdieren
Orde Macroscelidea
Familie Macroscelididae

Algemene voorbeelden


De springspitsmuizen zijn een groep zoogdieren die ook wel eens de olifantspitsmuizen worden genoemd. Ze komen enkel voor in Afrika en eten vooral insecten. Ze hebben een lange snuit en lange achterpoten. Die gebruiken ze om flinke sprongen te maken. Ze lijken op spitsmuizen, maar zijn duidelijk groter. Hun snuit is lang en lijkt wat op een klein slurfje.

http://diertjevandedag.classy.be/zoogdieren/orde_springspitsmuizen.htm

Olifantspitsmuizen komen alleen voor in Afrika. Ze speuren met hun lange, gevoelige snuiten naar insecten en houden zich meestal schuil in rotsspleten, kuilen, holle bomen of termietenheuvels. De dieren bewegen zich voort met kleine sprongetjes en hebben waarschijnlijk om die reden verlengde achterpoten ontwikkeld.

https://www.nu.nl/wetenschap/3814073/nieuwe-olifantspitsmuis-ontdekt-in-afrika.html,

Amerikaanse wetenschappers hebben een nieuw soort olifantspitsmuis ontdekt in Afrika. Het nieuw ontdekte dier heeft net als andere olifantspitsmuizen een opvallende lange snuit, maar is relatief klein en beschikt over een typische roestkleurige vacht. Ook op genetisch gebied wijkt de olifantspitsmuis af van andere soorten.

https://www.nu.nl/wetenschap/3814073/nieuwe-olifantspitsmuis-ontdekt-in-afrika.html,

'Wij zeggen heel verschrikkelijke dingen. We beweren dat de goudmol nauw verwant is aan de olifant. En we weten ook zeker dat de olifantspitsmuis in dezelfde stamboom zit als de olifant. Voor zoogdierkundigen is dit te gek voor woorden', aldus prof. dr. W.W. de Jong, verbonden aan de vakgroep Biochemie van de Katholieke Universiteit Nijmegen.

https://www.nrc.nl/nieuws/1997/08/16/opschudding-in-het-dierenrijk-zeekoe-blijkt-verwant-7364388-a127835,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • andere olifantspitsmuizen

Amerikaanse wetenschappers hebben een nieuw soort olifantspitsmuis ontdekt in Afrika. Het nieuw ontdekte dier heeft net als andere olifantspitsmuizen een opvallende lange snuit, maar is relatief klein en beschikt over een typische roestkleurige vacht.

https://www.nu.nl/wetenschap/3814073/nieuwe-olifantspitsmuis-ontdekt-in-afrika.html,

  • de rosse olifantspitsmuis
  • de viertenige olifantspitsmuis

De rosse olifantspitsmuis (Elephantulus rufescens) is een zoogdier uit de familie van de springspitsmuizen (Macroscelididae).

https://nl.wikipedia.org/wiki/Rosse_olifantspitsmuis

De viertenige olifantspitsmuis (Petrodromus tetradactylus) is een zoogdier uit de familie van de springspitsmuizen (Macroscelididae).

https://nl.wikipedia.org/wiki/Viertenige_olifantspitsmuis

  • de Kaapse olifantspitsmuis
  • de Noord-Afrikaanse olifantspitsmuis
  • de Zuid-Afrikaanse olifantspitsmuis

De Kaapse olifantspitsmuis is een soort die behoort tot de springspitsmuizen. Ze komen voor in het westen en het zuiden van Afrika.

http://diertjevandedag.classy.be/zoogdieren/springspitsmuizen/Kaapse%20olifantspitsmuis.htm

De Noord-Afrikaanse olifantspitsmuis (Petrosaltator rozeti) is een zoogdier uit de familie van de springspitsmuizen (Macroscelididae).

https://nl.wikipedia.org/wiki/Noord-Afrikaanse_olifantspitsmuis

De Zuid-Afrikaanse olifantspitsmuis (Elephantulus intufi) is een zoogdier uit de familie van de springspitsmuizen (Macroscelididae).

https://nl.wikipedia.org/wiki/Zuid-Afrikaanse_olifantspitsmuis

met substantief ervoor


  • een nieuw soort olifantspitsmuis

Amerikaanse wetenschappers hebben een nieuw soort olifantspitsmuis ontdekt in Afrika.

https://www.nu.nl/wetenschap/3814073/nieuwe-olifantspitsmuis-ontdekt-in-afrika.html,

met ander, nevengeschikt substantief


  • springspitsmuizen of olifantspitsmuizen

Springspitsmuizen of olifantspitsmuizen (orde Macroscelidea, familie Macroscelididae) zijn een groep Afrikaanse zoogdieren uit de Afrotheria.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Springspitsmuizen

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen